Hyppää sisältöön

Riikka Purra Ylen Ykkösaamussa: Rangaistuksia katujengirikollisuudesta on kiristettävä

Perussuomalaiset syyttää löysän maahanmuuttopolitiikan lisäävän rikollisuutta Suomessa. Ykkösaamun suorassa haastattelussa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaati kovempia rangaistuksia rikoksista.

Seija Vaaherkumpu,
Pekka Kinnunen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra varoittaa, että Suomi on Ruotsin tiellä katujengirikollisuudessa. Purra sanoi Ylen Ykkösaamussa, että valtaosalla nuoriso- ja katujengirikollisista on maahanmuuttajatausta.

Purra vaatii katujengirikollisille kovempia rangaistuksia. Hänen mielestään esimerkiksi sakkotuomiot eivät ole riittäviä eikä niitä viedä loppuun saakka.

Purra linjasi, että maahanmuuttajien kotouttamisessa yksilöltä on vaadittava enemmän vastuuta. Purran mielestä Suomen pitäisi ottaa mallia Tanskan maahanmuuttopolitiikasta. Hän arvioi, että Ruotsin oikeistohallitus on politiikassaan Tanskan tiellä.

Purra: Heikko talous vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan

Purran mukaan perussuomalaiset on sitoutunut valtiontalouden tasapainottamiseen kahden hallituskauden aikana. Hän epäili, että perussuomalaisten säästökohteet ovat kuitenkin erilaisia kuin muilla puolueilla.

– Esimerkiksi kohteet, joista perussuomalaiset säästäisi, ovat jokseenkin erilaisia kuin mistä kokoomus säästäisi. Me emme ole valmiita tekemään kuuden miljardin sopeutuksia sosiaaliturvasta, Purra arvioi valtiovarainministeriön virkamiesten talousehdotuksia.

Perussuomalaiset pyrkii Purran mukaan välttämään leikkauksia palveluihin.

– Me emme halua koskea koulutukseen, soteen, poliiseihin ja tähän turvallisuuteen. Me haluamme leikata toissijaisista kohteista, Purra rajasi menojen leikkauksia.

Tavoitteena kansalaisuuteen perustuva sosiaaliturva

Perussuomalaisten pitkän aikavälin tavoite on kansalaisuuteen perustuva sosiaaliturva.

– Jo sitä ennen sosiaaliturvaa on muutettava niin, että oikeus siihen ei synny käytännössä automaattisesti, kun maahan pääsee. Valitettavasti viime vuosina harjoitettu politiikka on mennyt täysin toiseen suuntaan, Purra arvioi.

Kelan mukaan ulkomailta Suomeen muuttava voi saada oikeuden Suomen sosiaaliturvaan heti, kun on muuttanut Suomeen, jos maahan muuttaa vakinaisesti tai työskentelee Suomessa ja palkka on vähintään 767,98 euroa kuukaudessa (vuonna 2022).

Työttömyyspäivärahan saaminen edellyttää, että on työskennellyt vähintään 6 kuukautta. Jos työ päättyy tai palkka laskee alle 767,98 euroon kuussa, oikeus etuuksiin voi säilyä. Etuuksia voidaan maksaa enintään 3 kuukautta, jos on työskennellyt Suomessa vähintään 6 kuukautta ennen työn päättymistä tai vähentymistä.

Purra: työvoimapula ei korjaannu maahanmuutolla

Suomessa on tällä hetkellä työvoimapula, jonka ratkaisuksi hallitus esittää muun muassa ulkomaisen työvoiman lisäämistä. Purran mukaan suurimmat ongelmat ovat kohtaanto ja työn heikko kannustavuus, eikä kokonaisuus helpotu Ilman näiden järjestelmätason ongelmien korjaamista.

– Kumpaakaan ongelmaa ei valitettavasti korjata maahanmuutolla, sillä maahanmuuttajat kohtaavat aivan samat ongelmat viimeistään sen jälkeen, kun ovat saaneet vakiinnutettua oleskelunsa maassa, sanoo Purra.

Hän haluaa erottaa työperäisessä maahanmuutossa kaksi asiaa selvästi toisistaan.

– Perussuomalaisilla ei ole mitään sitä vastaan, että Suomeen tulee ulkomailta osaajia, jotka kykenevät palkallaan tulemaan toimeen, eli erityisesti koulutettuja ihmisiä. Sen sijaan sosiaaliturvaan nojaavaa matalapalkka-aloille suuntautuvaa siirtolaisuutta EU:n ulkopuolelta emme kannata.

Purra listaa perussuomalaisten keinoja työvoimapulan ratkaisuksi:

– Paras täsmälääke on parantaa ammatillisen koulutuksen laatua ja vaikuttavuutta. Julkisen vallan pitää kantaa suurempi vastuu koulutuspolitiikan suuntaamisesta eli siitä, mihin oppilaitokset missäkin kouluttavat.

”Korkea työllisyysaste kertoo kovin vähän”

Hallitus on saanut nostettua työllisyysastetta. Lokakuussa työllisyysaste oli 74,7 prosenttia.

– Korkea työllisyysaste on tietenkin tavoiteltava asia, mutta yksittäisenä lukuna se kertoo kovin vähän, Purra huomauttaa.

Hän pitää työllisyysastetta parempana mittarina bruttopalkkaa ja tehtyjä työtunteja.

– Työllisyysaste on noussut ennen muuta osa-aikatyön lisääntymisen myötä – ja toisaalta pitkäaikaistyöttömien eläköitymisen takia.

Pitkään tavoiteltu osa-aikaisen työn lisääntyminen Suomessa voi Purran mukaan tuoda myös ongelmia.

– Suomessa on lähes 200 000 vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekevää. Tällaisesta työstä saatavalla palkalla on vaikea tulla toimeen. Ja se taas tarkoittaa sosiaaliturvan käyttöä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on Ylen TV1:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun suorassa haastattelussa lauantaina kello 10.05.

Suosittelemme sinulle