Hyppää sisältöön

Katso, miten Brasilian MM-katastrofi syntyi – selittämätön into hämmästytti asiantuntijaa: ”En pääse tuosta yli kisojen aikana”

Brasilia pelasi johtoasemassa huolimattomasti MM-puolivälierässä. Yle Urheilu purki Bruno Petkovicin dramaattisen maalin osiin asiantuntija Jonne Kunnaksen kanssa.

Yle Urheilu purki Kroatian tasoitusmaalin Brasiliaa vastaan osiin.
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Harvassa olivat jalkapallon ystävät, jotka enää Neymarin jatko-ottelussa syntyneen 1–0-maalin jälkeen uskoivat Kroatian kykenevän nousemaan voittoon MM-kisojen puolivälierässä Brasiliaa vastaan.

Niin kuitenkin kävi. Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas ei ollut uskoa silmiään, miten heikosti Brasilia puolusti johtoaan tasoitusmaaliin johtaneessa tilanteessa.

Kroatia voitti ottelun lopulta rangaistuspotkukilpailussa ja eteni toisen kerran peräkkäin MM-kisoissa välieriin.

Yle Urheilu purki Kunnaksen kanssa Bruno Petkovicin viimeistelemän tasoitusmaalin osiin jutun pääkuvana näkyvän videon esimerkkien avulla. Tekstiä ja jutun pääkuvana olevaa videota kannattaa seurata kohta kerrallaan. Teksti on palasteltu samoihin väliotsikoihin kuin videokin.

Brasilian MM-kisat päättyivät kyyneliin. Kuvassa Raphinha ja Neymar. Kuva: IMAGO/Ulmer/Teamfoto/ All Over Press

1) Brasilian hyökkäysinto johtoasemassa

Brasilian johtomaali syntyi jatko-ottelun ensimmäisen puoliskon lopussa. Kroatialla ei ollut paljoa aikaa tasoitusmaaliin, ja joukkue nosti odotetusti riskitasoja eli lisäsi pelaajia hyökkäykseen.

Kunnas hämmästelee, ettei Brasilia reagoinut tähän. Tasoitukseen johtaneessa tilanteessa Brasilia hyökkäsi siis liian monella pelaajalla.

– Yleensä pallonhallinnan tavoitteena on maalinteko, mutta tavoitteen pitää olla suhteessa tilanteeseen. Viisi minuuttia ennen loppua tavoitteen pitäisi pääasiassa olla estää vastustajan vaaralliset vastahyökkäykset menetyksen jälkeen ja kuluttaa kellosta mahdollisimman paljon aikaa, Kunnas sanoo.

Maalikooste: Kroatia–Brasilia 2–1 (4–2 rp.)

2) Puolustamisen prioriteetit

Brasilian hyökkäys päättyi pallonmenetykseen, jonka Kroatia hyödynsi. Vielä pallonmenetyksen hetkellä Brasilian puolustuspaletti olisi ollut korvattavissa, mutta näin ei tapahtunut. Kunnas havainnollistaa, että puolustavien pelaajien liikkeet kohti palloa loivat Kroatialle entisestään tilaa hyökätä.

– Menetyksen jälkeen toiminta pitäisi jälleen suhteuttaa vastustajan toimintaan. Kroatia on tässä vaiheessa nostanut riskitasoja ja selustaan on tekemässä useampi pelaaja uhkaa. Brasilian olisi pitänyt priorisoida selustaa ja puolustaa siellä olevia tiloja, eikä avata tilaa Kroatialle hyökätä entisestään.

3) Nyt on jo liian myöhäistä

Kun Kroatia on päässyt syvälle hyökkäyskolmannekselleen, Brasilia on jo auttamatta myöhässä. Videolla näkyy, kuinka Brasilian puolustuslinjan pelaajat viittovat toisilleen. Tässä vaiheessa tilanne ei ole enää kontrollissa.

– Kuten usein näissä kisoissa on nähty, maali tehtiin takaviistoon annetun syötön jälkeen. Brasilian keskikenttäpelaajat eivät ennättäneet kontrolloimaan tätä tilaa, ja puolustajat tiputtivat suojelemaan ensimmäisen hyökkääjän liikettä, Kunnas sanoo.

Petkovic löytyi takaviistosta täysin vapaana, mutta vielä häntäkin paremmassa maalipaikassa olisi ollut pitkän juoksun maalille tehnyt Lovro Majer. Hänenkin tapauksessaan Brasilia teki virheen, sillä yksikään pelaaja ei seurannut hänen taustajuoksuaan boksiin.

Kroatia on jälleen MM-kisoissa neljän parhaan joukossa. Kuva: EPA-EFE

Kunnas antaa kunniaa tietenkin myös Kroatialle, joka hyökkäsi tiukassa paikassa laadukkaasti. Päällimmäisenä mielessä on silti Brasilian johtoasemassa tekemät virheet.

– En pääse näiden kisojen aikana yli tuosta maalista, Kunnas päättää.

Eikä pääse Brasilian kansakaan. Seuraava mahdollisuus korjata tilanne on kolmen ja puolen vuoden päästä Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon isännöimissä kisoissa.

Suosittelemme sinulle