Hyppää sisältöön

Konkaritoimittajan mukaan vaalien lähestyessä media kyttää hallituksen kaatumista riippumatta siitä, mitä oikeasti tapahtuu

Viimeinen sana -ohjelmassa keskusteltiin vaikeiden aikojen vaikutuksesta journalismiin. Luoko media vääristynyttä kuvaa alituisesta kriisitilasta?

Toimittaja ja kirjailija Markus Leikola sanoo perjantain Viimeinen sana -ohjelmassa, että media toistaa aina vaalien lähestyessä narratiivia, jonka mukaan monipuoluehallitukset on rakennettu väärin.

– Hallituskriisissä on aina kyse luottamuksen asteesta. Kaikki yhteiskunnassa perustuu luottamukseen ja jos luottamus menee, mitään ei saada aikaiseksi.

Leikolan mukaan olisi myös syytä tarkastella, mistä aiheista median tituleeraamat kriisit nousevat otsikoihin.

– Kahdeksan tai yhdeksän kuukautta ennen vaaleja aletaan kyttäämään sitä, että “Nurin tämä menee”, riippumatta siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu, Leikola kuvailee.

Illan keskustelussa puitiin myös Helsingin Sanomien mainosta, joka lupaa oppaan kriisitalveen.

– Tämä on mielestäni median tuhokapitalismia. Sitä, että otetaan vaikea tilanne ja rahastetaan sillä, kommentoi Viimeisen sanan panelisti ja Jyväskylän yliopiston professori Vilma Luoma-aho.

Luoma-ahon mukaan tämän tyylisestä mainonnasta hyötyvät vain klikkijournalismi ja turvallisuusalan organisaatiot.

Viimeisen sanan panelisti ja toimittaja Ruben Stiller ilmaisee huolensa siitä, että kriisiretoriikka pitää kansaa jatkuvassa valmiustilassa.

Vilma Luoma-ahon mukaan tiedottamisen seurauksia tulisi pohtia enemmän.

– Mielestäni virhe tulee siinä, kun puhumme kriiseistä, pitäisi puhua riskeistä, Luoma-aho toteaa.

Hän haluaa kuitenkin huomauttaa, että media on onnistunut sähkökriisistä tiedottamisessa, sillä kansa on ottanut oppia energiankäytössä.

Siinä, milloin kriisi muuttuu kriisiksi, on Markus Leikolan mukaan kyse pitkästä aikavälistä tai asioiden realisoitumisesta. Hän antaa esimerkin ilmastokriisistä:

– On kivaa, kun paistaa aurinko viisi päivää peräkkäin lomaillessa, mutta kun paistaa viisikymmentä päivää peräkkäin, kun olen palannut palannut töihin, niin se alkaa tuntua vähemmän kivalta.

Leikola pitää yksilöiden kokemusten kautta asioiden tarkastelua tyypillisenä tänä päivänä, mutta se on hänen mukaansa kriisien analysoimiseen huono väline.

Katso koko Viimein sana -ohjelma Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle