Kisojen alussa esiteltiin ”jalkapallon maailmankartta”, joka rakentui karsintaotteluiden datasta. Tarkoituksena oli havainnollistaa kisajoukkueiden pelitavan eroja, eikä mitata paremmuutta. Kartassa maailma jakaantuu viiteen maanosaan, jotka ovat merialueiden ympäröimiä.
Kontrollirannikolta löytyy joukkueita, jotka luottavat pallonhallintaan, kun taas Kaaosrannikko viittaa suoraviivaisempaan lähestymiseen. Korkean prässin valtamerellä sijaitsevat maat puolustavat aktiivisemmin, kun taas Matalan blokin valtamerellä on nimensä veroisesti lähempänä omaa maalia puolustavia joukkueita.
Karttaan on saatu inspiraatio The Athleticin -jutusta (siirryt toiseen palveluun) The Five Kingdoms of Football. Jutun tekoa varten on kontaktoitu Athleticin jutun tehnyttä John Mulleria.
Lähdetään tutkimaan karttaa vähän tarkemmin ja selvittämään, miten paljon muutoksia kisojen aikana on tähän mennessä tapahtunut.
Jutun pääkuvana on ”uusi maailmankartta”. Alta näet, miten uusi versio maailmankartasta esiteltiin perjantaina Ylen lähetyksessä. Alta näet myös, miltä maailmankartta näytti ennen MM-kisoja.
– Kyllähän muutoksia on nähty, suoraviivaisuutta ja passiivisempaa puolustamista oli karsintoja useammalla joukkueella. Qatar ja Etelä-Korea siirtyivät odotetusti paljon, koska MM-kisapelit ovat hyvin eritasoisia kuin karsinnoissa, Miika Nuutinen kertoo muutoksista verrattuna aiempaan karttaan.
– Toisaalta iso osa joukkueista pysyi samassa maanosassa ja muutama myös lähes täsmälleen samalla paikalla. Tällaisia olivat muun muassa puolivälieräjoukkueet Brasilia, Portugali, Kroatia ja Ranska.
Totaalisen jalkapallon koti
Kuten viime kerralta muistamme, niin tässä maanosassa korostuvat erittäin vahva pallonhallinta sekä prässi. Puolustusteot tapahtuvat pääsääntöisesti korkealla. Vaikkei maanosa olekaan kaikista asutuin, niin kisoissa on nähty usealta joukkueelta keinovalikoimasta myös hyvin organisoitu korkea prässi.
Espanja piti odotetusti paikkansa tässä maanosassa ja vei pallonhallinnan äärimmilleen. Muun muassa sen otteluissa pallo oli keskimäärin pelissä yli 65 minuuttia, kun taas esimerkiksi Saudi-Arabian otteluissa pallo oli pelissä alle 50 minuuttia. Espanja luotti siihen, ettei peli mene rikkonaiseksi, kun pysyy pallossa.
– Väki on vähentynyt. Idealistisen Luis Enriquen Espanja upposi saappaat jalassaan, se vastaprässäsi ja piti palloa eniten. Argentiina ja Hollanti ovat jotain muuta pallonhallintajoukkueen valeasussa. Ne dominoivat pelejä pallon kanssa lohkovaiheessa, mutta esimerkiksi neljännesvälierässä Yhdysvaltoja vastaan Hollanti viihtyi vähän liiankin hyvin ilman palloa ollakseen Hollanti.
Etenemisen yhdistynyt kuningaskunta – Länsi
Kisojen alussa opimme sen, että Etenemisen yhdistynyt kuningaskunta on väkimäärältään kisojen suurin maanosa, vaikkakin muuttoliikettä on tapahtunut. Vastaavasti maanosa on jakaantunut vahvasti kahtia – itään ja länteen. Länsipuolella peliä lähestytään edelleen pallonhallinnan kautta, mutta kuitenkin suoraviivaisuus pelaamisessa alkaa korostua.
Erikoistilanteissa vahvat maat löytyvät edelleen maanosan eteläosista. Tästä esimerkkinä Englanti, jonka puolustuserikoistilanteet ovat olleet kisojen parhaita. Maa on muutenkin mielenkiintoinen sekoitus pallonhallintaa ja suoraviivaisuutta. Englanti löytyy kisojen kärkipäästä etenemisnopeudessa sekä suoraviivaisuudesta.
– USA teki kisoihin muodonmuutoksen pitämällä palloa aiempaa enemmän. Saksa puolestaan puolusti korkeimmalla ja oli kärkipäätä ohituksissa – pitkälti kiitos läpimurtonsa tehneen Jamal Musialan. Tanska puolestaan oli liiankin riippuvainen hyökkäyserikoistilanteistaan ja päätyi siten kansainvälisen ilmatilan alle.
– Englanti on mielenkiintoinen tapaus. Paljon pallonhallintaa, mutta koneesta löytyy myös nopean etenemisen vaihde, tietokone palkitsi Jordan Pickfordin pitkä-pallo-show'n siirrolla pykälän suoraviivaisempaan maanosaan. Prässiä ei voi moittia ainakaan liian aggressiiviseksi, tästä osoituksena nolla keltaista korttia koko turnauksessa.
Etenemisen yhdistynyt kuningaskunta – Itä
Kuningaskunnan itäpuolella pelaaminen muuttuu selvästi suoraviivaisemmaksi. Kaaos pelaamisessa kasvaa ja pallonhallintajaksot pienenevät. Mukaan mahtuu hyvinkin erilaisia maita. Kanada oli ohituksissaan aivan omilla lukemillaan – kiitos muun muassa Alphonso Daviesin. Qatarin kisataival oli vaikea ja he olivatkin pistesaldollaan kisahistorian huonoin järjestäjämaa. Maalintekopaikkojen luominen oli Qatarille hankalaa ja tästä kertoo osittain se, että laukaukset lähtivät kaikista joukkueista kauimpaa.
Kamerun kunnostautui kisojen yhtenä kovimpana vastaprässääjänä. Myös Meksiko muutti puolustamistaan karsinnoista ja oli siinä huomattavasti aktiivisempi – he antoivat vastustajalle vähiten syöttöjä omaa puolustuspelitekoaan kohti.
– Kanadan vauhtijalkapallo teki laihasta pistesaldosta huolimatta vaikutuksen ja ansaitsi pysyä Bahia de Bielsan liepeillä. Afrikan maita ei vieläkään saatu jaettua kovin laajalle alueelle, myytti afrikkalaisesta pelitavasta on siis tällä erää nieltävä.
– Hervé Renardin Saudi-Arabia oli yksi kisojen piristysruiskeista, superkorkea linja, pitkät avaukset ja pallo vähiten pelissä. Melkein viisi keltaista korttia per peli vie sijainnin kohti sääntöjen rajamaita.
Pystysuunnan valtiot
Pystysuunnan valtiot kasvattivat asukasmääräänsä kisojen alusta. Muistamme, että tässä maanosassa ehta kaaos on pääosassa. Pallo vaihtaa paljon omistajaa sekä on myös paljon pois pelistä. Rikkeiden määrä alkaa myös kasvamaan. Ylipäätään syöttöpituudet ovat pidempiä kuin muissa maanosissa.
Marokko on ollut varsinkin aggressiivisten puolustustekojen osalta kärkipäässä. Heidän puolustusblokkinsa ei missään nimessä ole passiivinen, vaan vastustaja saa tehdä täyden päivätyön sen horjuttamisessa. Mielenkiintoinen nosto osuu Ghanan, joka ei kisojen aikana onnistunut saamaan yhtään syöttöä omille 20 metrin säteellä vastustajan maalista.
– Sai lisää asukkaita, kun useampi joukkue pyrki horjuttamaan jättiläisiä pitkien pallojen kautta. Ecuador ja Ghana pyrkivät horjuttamaan isompiaan prässillä, Japani, Australia ja Marokko taas matalammalla blokilla. Jälkimmäiset menestyivät tällä kertaa paremmin.
Catenaccion linnoitukset
Costa-Rica valtasi tämän maanosan haltuunsa. Jälleen kun muistelemme kisojen alkua, niin tässä maanosassa pallonhallinta sekä prässi ovat pienemmät kuin missään muussa maanosassa. Puolestaan kaaos, suoraviivaisuus sekä erikoistilanteiden hyödyntäminen korostuvat. Tästä maanosasta löytyvät maat, joiden tekemistä maaleista erikoistilanteiden osuus on suhteellisesti suurempi.
– Nimen voi vaihtaa seuraaviin kisoihin Costa Rican linnoituksiksi. Heidän puolustusblokkinsa ei tällä kertaa tuonut jatkopaikkaa – heidän pelaajansa olivat ohitusten kohteena isoimman määrän kisajoukkueista.
Ei kenenkään maa
Maanosa kuuluu myös niihin, jotka kasvattivat asukasmääräänsä. Tässä maanosassa kaikki mittarit ovat suhteellisen matalia. Maat eivät juurikaan prässää ja etenevät tasapainoillen suoraviivaisuutta sekä pallonhallintaa.
– Ehkä muut ovat tehneet läksynsä turnausjalkapallon lainalaisuuksista, kun Ranska sai seuraa autiomaalle. Belgian vajoava saari upposi kokonaan, joten se, mitä joukkueesta on vielä jäljellä, pääsi mantereelle turvaan.
– Puola kunnostautui puolustuserikoistilanteissa, siksi se löytyy kuolleen pallon tilanteiden mukaan nimetyltä hautausmaalta. Sveitsi puolestaan loi vähiten vastahyökkäyksiä ja ohituksia, mutta laukoi suurimman todennäköisyyden paikoista”
– Ranska jatkaa sikäli omalla linjallaan, että se ei ole kiinnostunut saamaan palloa takaisin sen menetettyään, vastaprässejä tilastoitiin vähiten koko lohkovaiheessa.
Puolivälieräjoukkueet
Puolivälieräjoukkueet edustavat neljää eri maanosaa, joten suoraan ei voi vetää johtopäätöksiä siitä, että mikä tapa olisi turnausjalkapallossa tehokkain. Hyvä myös huomioida, että turnauksen alkukierroksilla maiden väliset tasoerot saattoivat olla isotkin. Tästä johtuen jokin maa saattoi pelata eri tavalla pakotetusti kuin omat vahvuudet välttämättä ohjaavat toimimaan pudotuspeleissä.
Erilaiset tavat pelata sekä rakentaa ottelusuunnitelmia ovat tuottaneet tulosta. Varsinkin, kun huomioidaan se, että joukkueilla oli erityisen lyhyt valmistautumisaika turnaukseen. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan, että mistä maanosasta löytyy turnauksen mestari.
– Jäljellä olevat maat ovat – ehkä Marokkoa ja Ranskaa lukuun ottamatta – ovat tyylillisesti aika samanlaisia, vaikkakin pelin organisoinnissa on tietenkin paljonkin eroja. Ääripäät ovat karsiutuneet pois, merkittävimpinä tietysti Saksa ja Espanja, jotka kaikista joukkueista eniten jäljittelivät seurajoukkuejalkapalloa sillä saralla meritoituneiden valmentajien johdolla. Näyttäisi siltä, että mestaruutta juhlitaan modernilla yhdistelmällä eri prässitasoja, pallonhallintaa ja vastahyökkäyksiä.