Hyppää sisältöön

”Putin pysähtyy kun hänet pysäytetään”, sanoi Ukrainan rauhannobelisti – Nobel-palkinnot jaettiin lauantaina

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin Oslossa, minkä jälkeen muut Nobel-palkinnot jaettiin suurin juhlamenoin Tukholmassa.

Sakari Nuuttila

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin tänään Oslossa Ukrainan sodan varjossa. Lokakuussa julkistetut kolme vastaanottajaa edustavat demokraattisia liikkeitä Ukrainassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

– Putin pysähtyy kun hänet pysäytetään. Itsevaltaiset johtajat pitävät dialogiin pyrkimistä heikkoutena, sanoi palkittavan ukrainalaisen Center for Civil Liberties -järjestön johtaja Oleksandra Matvijtšuk.

Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin saadaan vielä kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen. CCL on tutkinut Venäjän sotarikoksia Ukrainassa viimeisen kahdeksan vuoden ajan.

Myös palkittavan venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön hallituksen puheenjohtaja Jan Ratšinski sanoi lehdistölle Oslossa, että Ukraina taistelee paitsi oman itsenäisyytensä, myös yhteisen rauhan eteen.

Valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski ei ole muiden palkittavien tavoin Oslossa, sillä hän on tutkintavankeudessa Valko-Venäjällä. Hänet vangittiin vuoden 2020 suurmielenosoitusten yhteydessä.

– Ukrainan taistelukentillä päätetään myös Valko-Venäjän tulevaisuudesta, sanoo palkinnon vastaanottava Bjaljatskin vaimo Natallja Pintšuk.

Myöhemmin iltapäivällä Tukholmassa järjestettiin palkintoseremonia, jossa jaettiin muut Nobel-palkinnot lääketieteestä, fysiikasta, kemiasta, kirjallisuudesta ja taloustieteestä.

Tukholmassa ilta huipentuu kaupungintalolla järjestettävään gaalaan. Paikalla on toista tuhatta vierasta, mukaan lukien kuninkaallisia sekä vuosien 2020 ja 2021 palkitut, joiden palkintoseremoniat jäivät koronarajoitusten vuoksi pitämättä.

Nobel-palkitut saivat kukin 10 miljoonaa ruotsin kruunua eli noin 917 000 euroa.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle