Hyppää sisältöön

Euroopan mestari Topi Raitanen tähtää ensi kesään uudenlaisella lähestymistavalla – ”MM-kisoihin mennään nyt riskillä”

Topi Raitanen palaa EM-maastoissa neljän kuukauden kilpailutauolta. Euroopan mestari jättää talven EM-hallit todennäköisesti väliin.

Topi Raitanen tuulettaa.
Topi Raitanen kilpaili edellisen kerran Münchenin EM-kisojen 3 000 metrin estefinaalissa. Kuva: Getty Images
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Maastojuoksun EM-kisat sunnuntaina Yle Areenassa klo 10.30 alkaen ja koostelähetyksenä TV2:ssa 18.40 lähtien.

Topi Raitanen juoksee sunnuntaina ensimmäisen kisansa sitten Münchenin 3 000 metrin EM-finaalin, kun hän on osallistuu Torinon EM-maastojen sekaviestiin. Raitasen lisäksi Suomen sekaviestijoukkueessa ovat Camilla Richardsson, Viola Westling ja Joonas Rinne.

Viesti koostuu neljästä 1,5 kilometrin osuudesta. Suomi on kyseisessä viestissä mukana ensimmäistä kertaa.

Raitanen juoksi esteiden Euroopan mestariksi 19. päivä elokuuta. Pian kisojen jälkeen tähtijuoksija sairastui koronavirukseen ja kausi päättyi siihen. Raitasen valmentajan Janne Ukonmaanahon mukaan urheilijalla meni kohtalaisen kauan koroviruksesta toipumisessa. Harjoitustauko venyi.

Loppuvuodesta pidettävät EM-maastot ovat sisältyneet usein Raitasen ohjelmaan. Vuonna 2017 hän sijoittui alle 23-vuotiaiden sarjassa kahdeksanneksi.

Koronaviruksen jälkitaudin takia kaksikko kallistui henkilökohtaisen kisan sijaan viestiin.

– Sen verran aikaa siitä toipuminen otti. Jos EM-maastoissa haluaa yleisessä sarjassa menestyä, pitää olla viimeisen päälle tikissä. Aika nopeasti asetettiin tavoite, että saadaan joukkue EM-maastoihin.

Ukonmaanaho sanoo, että Raitasen kunto on noussut syksyn aikana hyvin.

– Alppimajajakso Urheassa meni tosi hyvin. Sanotaanko, että Topi on normaalissa syksyn kunnossaan.

Ukonmaanaho haluaa, että Suomen maastojuoksun lajikulttuuri menee eteenpäin. Siinä Raitasella on iso rooli.

– On kiva, että Topi on ostanut saman ajatuksen ja haluaa olla osa joukkuetta.

Esteiden Euroopan mestari Topi Raitanen esittelee kultamitaliaan kuvaajille Münchenin stadionilla.
Viime kesänä EM-kultaa juhlineen Topi Raitasen kuntohuippu on tähdätty aina loppukesään. Ensi kesään haetaan uudenlaista lähestymistapaa. Kuva: Getty Images
Janne Ukonmaanaho kertoo, miten Topi Raitanen aikoo lähestyä ensi kesää.

Ensi kesään riskillä

Raitanen lähtee alkuvuodesta harjoitusleirille Etelä-Afrikkaan, jossa mies on ollut viime vuosina useita kertoja. Maaliskuun alussa Serbian Belgradissa pidetään EM-hallit.

Raitanen oli EM-halleissa vuonna 2019, jolloin hän juoksi 3 000 metrin sileän. Raitanen jättää tämänvuotiset EM-hallit kuitenkin todennäköisesti väliin.

– Talven kilpailukalenteri tulee todennäköisesti olemaan yhdistelmä maantie- ja hallikilpailuja. Lähtökohtaisesti ajatus ei ole juosta EM-halleissa, Ukonmaanaho kertoo.

Päätöksen taustalla on ajatus uudenlaisesta painotuksesta. Raitanen on tähdännyt edellisvuosina huippukunnon niin, että hän on iskussa loppukesästä.

– Tavoitteena on saada huippukuntoa vähän aiemmin esiin mitä edellisinä vuosina. Vuonna 2024 EM-kisat ovat heti kesäkuun alussa ja sen jälkeen olympialaiset. Harjoittelemme sitä, että juoksu olisi asteen valmiimpaa kesä-heinäkuussa.

– Topi on juossut aina Paavo Nurmen kisoissa ihan hyvin, mutta juokseminen on ollut vähän tukkoista. Nyt keväällä haetaan sitä, että huippukunto tulisi kesällä aiemmin esille ja katsotaan, kuinka hyvin saadan säilytettyä se MM-kisoihin asti. Tietyllä tavalla voi sanoa, että ensi kesän MM-kisoihin mennään nyt riskillä, jotta alkukesä olisi parempi.

MM-kisat järjestetään elokuun lopulla Budapestissa.

Nathalie Blomqvist tävlar i ett lopp.
Nathalie Blomqvist juoksi marraskuussa Pohjoismaiden mestariksi. Kuva: imago images/Inpho Photography/ All Over Press

Nuorten sarjoissa menestysodotuksia

Suomella on EM-maastoissa yhteensä kymmenen juoksijaa. Camilla Richardsson urakoi kisoissa henkilökohtaisen matkan sekä viestin. Ukonmaanaho sanoo, että sekaviestijoukkue ei ole vielä paras mahdollinen. Tulevina vuosina joukkueeseen on asettaa Sara Lappalaisen, Nathalie Blomqvistin sekä Ilona Monosen kaltaisia lahjakkaita keskimatkojen juoksijoita.

Joonas Rinteellä ei ole puolestaan hirveästi kokemusta maastojuoksusta.

– Sara, Ilona ja Nathalie olisivat lähtökohtaisesti naisten osuuksilla kovimmat nimet. Joonakselle tämä on tietyllä tavalla uusi ulottuvuus. Tonnivitosen maastojuoksukisoja on yleisesti aika vähän, Ukonmaanaho toteaa.

Ukonmaanaho näkee, että Suomen sekaviestijoukkue voi taistella sijoista 5–7. Kovimmat menestyksodotukset kohdistuvat alle 20-vuotiaiden sarjassa juoksevaan Ilona Monoseen, joka oli vuosi sitten neljäs. Myös alle 23-vuotiaiden sarjassa juokseva Nathalie Blomqvist on potentiaalinen nimi.

– Ilonalla on kaikki mahdollisuudet mitaliin. Viime vuonna se oli lähellä. Nathalie juoksi PM-maastoissa tosi hyvin ja hän on panostanut EM-maastoihin hyvin. En olisi yllättynyt, jos hän olisi top8:ssa.

Mikko Kauppinen katsoo suoraan kameraan.
Janne Ukonmaanaho olisi halunnut nähdä Mikko Kauppisen EM-maastoissa. Kuva: Minttu Villanen / Yle

Ukonmaanaho uskoo myös, että Suomella on hyvä joukkuepanos alle 23-vuotiaiden miesten sarjassa. Siinä ovat mukana Eemil Helander, Mika Kotiranta ja Mustafe Muuse.

Ukonmaanaho olisi halunnut nähdä EM-maastojen alle 20-vuotiaiden poikien sarjassa Mikko Kauppisen, joka on kestävyysjuoksijana vielä keltanokka.

– Minun mielestäni Mikko Kauppinen olisi pitänyt valita. Alle 20-vuotiaiden sarja tulee olemaan pohjoismaalaisittain äärimmäisen kovatasoinen. Mikko oli PM-maastoissa hirmu raskaalla reitillä seitsemäs noin 30 sekuntia keulalle hävinneenä. Hän olisi juossut hyvälle sijalle, Ukonmaanaho viittaa EM-maastoihin.

EM-maastoissa nähdään myös useita kansainvälisiä huippunimiä. Kirkkain nimi on norjalaishirmu Jakob Ingebrigtsen.

Jakon Ingebrigtsen.
Jakob Ingebrigtsen on yksi EM-maastojen nimekkäimmistä osanottajista. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Suosittelemme sinulle