Hyppää sisältöön

”Aika seppä saa olla, jos tämän ennusti” – Marokon jättiyllätys sai Cristiano Ronaldon murtumaan, asiantuntija kyseenalaisti pikapoistumisen

Marokosta tuli ensimmäinen Afrikan maa jalkapallon MM-kisojen välierissä. Se tiesi Cristiano Ronaldon suuren unelman murenemista.

Marokko juhlii paikkaa MM-välierissä.
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jalkapallon MM-kisat on suurinta tunteiden vuoristorataa, mitä maailman suosituin peli voi tarjota.

Lauantaina Afrikan maa pääsi ensimmäistä kertaa tuntemaan riemua, jota neljän parhaan joukkoon eteneminen tarjoaa. Marokko teki historiaa ja eteni ensimmäisenä afrikkalaisena välieriin MM-kisojen historiassa.

Samaan aikaan yhden kaikkien aikojen suurimmista, Cristiano Ronaldon unelma MM-kisojen voittamisesta pelaajana mureni ikuisiksi ajoiksi. Kisojen aikana myrskyn silmässä ollut Ronaldo poistui pukukoppiin lohduttomasti itkien.

Cristiano Ronaldo puhkesi kyyneliin Portugalin pudottua.

Marokon matka mitalipeleihin hakee vertaistaan. Neljännesvälierissä kaatui Espanja ja nyt puolivälierissä Portugali. Vaikka joukkueessa on useita nimimiehiä Euroopan huippusarjoista, ei kukaan osannut odottaa tällaista marokkolaismenestystä.

– Aika seppä saa olla, joka nyt tulee kertomaan, että oli tämän ennustanut. Moni saattoi kuitenkin ennakoida, että Marokko voi yllättää. Pelaajamateriaali on hyvä ja heillä on muutamia ihan maailmantähtiä. Viitteitä menestyksestä oli olemassa, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas sanoo.

Marokko on päästänyt turnauksessa vain yhden maalin, ja sekin meni verkkoon oman pelaajan jalasta. Juuri puolustuspelaaminen on päällimmäinen syy Marokon menestymiselle. Portugalia vastaan Marokolle riitti voittoon vain 23 prosentin pallonhallinta.

– Todella vakuuttavaa puolustamista, ja sitä kautta peli oli Marokon kontrollissa. Portugali ei pystynyt luomaan mitenkään suurta määrää hyviä maalipaikkoja, Kunnas toteaa.

Maalikooste: Marokko–Portugali 1–0

Marokon suuri sankari puolivälierässä oli hyökkääjä Youssef En-Nesyri, joka puski ottelun ainoan maalin vain hetki ennen taukovihellystä. En-Nesyri päihitti tilanteessa Portugalin maalivahdin Diogo Costan selvästi, mutta Kunnaksen mukaan koko Portugalin joukkue ansaitsee takaiskusta pyyhkeitä.

– Kun Marokko pelaa pallon laitaan, Portugalin ylimmistä pelaajista neljä kävelee ja yksi hölkkää. Vaikka En-Nesyri ei olisi päässyt keskitykseen, todennäköisesti joku toinen Marokon pelaaja olisi päässyt palloon seuraavana, Kunnas näkee.

– Maalivahti Costa oli sijoittunut liian eteen, ja jos tuollaiseen palloon lähtee, se on voitettava. On vaikea ymmärtää, miten hän jää hyökkääjän selän taakse.

Marokon fanit ovat olleet MM-turnauksessa kenties näkyvimpiä ja ennen kaikkea äänekkäimpiä. Joukkueen ja fanien yhteiset juhlat jäävät MM-kisojen historiaan.

-
Marokko-ottelu jäi Cristiano Ronaldon uran viimeiseksi MM-kisoissa. Kuva: FIFA via Getty Images

Tästä päivästä eteenpäin MM-kisojen historiaan jää myös Cristiano Ronaldo, 37. Hän ei enää pudotuspeleissä mahtunut kipparoimansa joukkueen avauskokoonpanoon. Yle Urheilun asiantuntija Heidi Pihlaja ihmetteli supertähden toimintaa ottelun jälkeen.

– Herranjestas, hän on joukkueen kapteeni. Hän tuli kentälle ja vaati kaptenninnauhan. Hänen tulisi johtaa joukkuetta, mutta hän lähti saman tien itkien koppiin, ja jätti muun joukkueen itkemään kentälle. Eihän tuossa ole minkäänlaista johtajuutta, ei siellä päinkään, Pihlaja sanoi.

Marokko kohtaa ensi keskiviikon välierässä joko Ranskan tai Englannin, jotka kohtaavat myöhemmin lauantaina.

Suosittelemme sinulle