Hyppää sisältöön

Näihin asioihin hekumoitu Englannin ja Ranskan MM-puolivälierä ratkeaa – asiantuntijat avaavat ”mielenkiintoisen taktisen tanssin”

Jalkapallon MM-kisojen puolivälierät huipentuvat lauantai-iltana Ranskan ja Englannin kohtaamiseen. Asiantuntijat Miika Nuutinen ja Jonne Kunnas kertovat, mitä hehkutetussa huippuottelussa kannattaa seurata.

Ranskan ja Englannin jalkapallomaajoukkueen pelaajia.
Ranska hyökkää vahvasti laitojen kautta tuulennopeiden laitureiden Kylian Mbappen ja Ousmane Dembelen avulla. Englannin Kyle Walker (numero 2) on puolusta, jonka nopeus voi riittää Mbappea vastaan. Kuvassa myös Englannin toppari John Stones. Kuva: GettyImages
Miika Nuutinen,
Jonne Kunnas

Ranska ja Englanti huipentavat jalkapallon MM-kisojen puolivälierät lauantai-iltana kello 21. Lähetys Ylen kanavilla kello 20.15. Yle seuraa MM-futista verkossa tässä artikkelissa.

Ranska ja Englanti tarjoavat puolivälierien loppuun todella mielenkiintoisen taktisen asetelman. Englantilaismediassa on mietitty lähinnä sitä, miten Englanti onnistuu pysäyttämään Kylian Mbappen.

Tämä onkin ottelun tärkeimpiä asetelmia, mutta yhtä lailla on tärkeää, miten Englanti organisoi pallollisen pelaamisen vaiheensa siten, että voi hyötyä Ranskan puolustamisesta ja Mbappen puolustamattomuudesta. Samalla kuitenkin valvoen hyökkäystään siten, että jos pallo menetetään, niin menetys tapahtuu sellaisilla alueilla, että Ranskan on vaikea käynnistää vastahyökkäystään.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate on käyttänyt aiemmin vaihtelevasti kahden ja kolmen topparin linjoja. Näissä kisoissa on tähän asti luotettu kahden topparin linjaan, mutta tänään voidaan täysin perustellusti nähdä kolmen topparin linja, jossa Kyle Walker on roolitettu suojaamaan Mbappea vastaan ja muu puolustuslinja voi helpommin tätä tukea.

Etenemiset viimeiselle kolmannekselle.
Kuva: Kuva: Axel Storbacka / Bolla

– Molemmat joukkueet etenevät korostetusti laidoilta, mutta aika eri tavoin. Englanti pyrki luomaan ylivoimia, kun taas Ranska luottaa vauhtiin ja ohituksiin. Tänään tuleekin mielenkiintoinen taktinen tanssi etenemisen osalta – varsinkin Englannin pitää hyökätessään jatkuvasti pystyä samalla puolustamaan, joten voi olla, että eteneminen painottuu laidoille yhä enemmän, Miika Nuutinen ennakkoi.

Ranskan hyökkäysuhka, dataa.
Kuva: Axel Storbacka / Bolla

– Katsomalla Ranskan pelaamisen tehoja on selvää, että Englannin tulee löytää keinot pysäyttää Mbappe, joka on Ranskan pääasiallinen ohitus- ja maalintekouhka. Hankalaksi asian tekee se, että Mbappe on saanut käytännössä täyden vapautuksen pallottomasta vaiheesta ja voi vastustajan hallitsessa palloa odottaa tilanteenvaihtoja.

Mbappen entinen valmentaja Mauricio Pochettino kuvaili viimeaikaisissa haastatteluissaan Mbappea siitä erikoiseksi pelaajaksi, että hän pystyy olemaan pitkiäkin aikoja pelin ulkopuolella ilman tarvetta osallistua, mutta pallon saadessaan hän on heti ja jatkuvasti vaarallinen.

Jokaisella joukkueella on suunnitelma Mbappen pysäyttämiseen, mutta pelkästään se ei riitä. Videolla Puola epäonnistuu Olivier Giroudin kontrolloimisessa, jonka jälkeen alkaa toivoton juoksukilpailu Ranskan liikkuvaa hyökkäystä vastaan.

Ranskan oikealla laidalla viihtyvä Ousmane Dembele on myös pelannut erinomaiset kisat ja Ranskan organisoidut hyökkäämiset onkin rakennettu myös sitä kautta, että Dembele pyritään eristämään laidalle, jotta Ranska voi luoda sinne laadullisen ylivoiman. Mikäli Englannin keskittyminen on liikaa Mbappen pysäyttämisessä, niin muut pelaajat todennäköisesti saavat isompia tiloja operoida.

– Tanskalla on Mbappe tiukasti kontrollissa, mutta uudessa roolissa keskikentällä pelaavalle Antoine Griezmannille, jolla on turnauksen eniten avainsyöttöjä sekä maalisyöttöodottamaa, ei kannata jättää tälläisiä tiloja. Asiat käyvät vaikeammaksi siinä vaiheessa, kun pallon tilannetta ei pystytä hallitsemaan ja Mbappen tai Dembelen kanssa joudutaan juoksemaan kilpaa. Siinä vaiheessa tarvitaan kaikki keinot käyttöön – esimerkiksi aikaiset kontaktit löytyvät varmasti myös Kyle Walkerin työkalupakista.

Englannin hyökkäyksen valvonta

Yksi pelin kulminaatiopisteistä on, miten Englanti onnistuu organisoimaan tasapainon silloin, kun sillä on pallo. Voi hyvinkin olla, että pelin kannalta ratkaisevat asiat tapahtuvat tv-kuvien zoomauksen ulkopuolella.

– Englanti on tyypillisesti pitänyt hyökätessä tasapainoa 4–5 pelaajalla, mutta Southgate on isoissa peleissä valinnut kolmen linjan, joka saatetaan nähdä tänäänkin. Tasapainossa pelaajat ovat lähellä toisiaan, mikä mahdollistaa yhteistyön. Esimerkiksi tässä tilanteessa tasapainosta voi irrota eteenpäin puolustamaan ja silti vastahyökkäyskohteet pysyvät kontrollissa.

Oheisella videolla Senegalin voittaessa pallon nähdään Englannin pelaajien malliesimerkki, millaisella toiminnalla saadaan pallo takaisin: välitön paine rajoittaa vaihtoehdot ja tasapainossa olevat pelaajat voivat puolustaa aggressiivisesti eteenpäin. Huomionarvoista on kuitenkin alataskussa tasapainottanut Jordan Henderson, joka ei seuraa liikettä selustaan. On selvää, ettei Englanti tule antamaan Mbappelle yhtään tälläistä tilannetta.

Pitäisikö Southgaten vastata tuleen tulella ja hyökätä korostetusti Mbappen laitaa pitkin? Ranskalla on Mbappen takana Theo Hernandez, joka ei ole maailman paras laitapuolustaja puolustussuuntaan. Samalla Englanti saisi rajoitettua vaaralliset pallonmenetykset mahdollisesti samalle kaistalle, jolla Mbappe on. Tämä helpottaisi varmasti Englannin osalta tilanteen kontrollointia, mutta vastaavasti voisi myös tuottaa laadukkaita etenemisiä, jos Ranskan puolustamisen toiminnot laahaavat perässä.

Suosittelemme sinulle