Hyppää sisältöön

Marokon voittoa juhlitaan ympäri maailmaa, jopa Shakira onnitteli – tähtipelaajan äiti sulatti sydämet tanssiliikkeillään

Marokon historiallinen saavutus on otettu ilolla vastaan ympäri maailman. Koko Afrikka on asettunut marokkolaisten taakse MM-turnauksen yllättävällä menestysmatkalla.

-
Soufiane Boufal juhli välieräpaikkaa äitinsä kanssa. Kuva: FIFA via Getty Images
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

This time for Africa – nyt on Afrikan aika.

Vuoden 2010 Etelä-Afrikassa järjestettyjen MM-kisojen Shakiran esittämä tunnuskappale on ajankohtaisempi kuin koskaan. Kolumbialaisartisti twiittasi kappaleestaan tutut sanat ja lisäsi päivitykseensä Marokon lipun sen jälkeen, kun Marokko oli ensimmäisenä afrikkalaismaana koskaan varmistanut paikan MM-kisojen välierissä.

Kyseessä on siis monella tapaa koko Afrikan saavutus. Kisoista jo aiemmin pudonneen Senegalin presidentti Macky Sall oli niin iloinen, että onnitteli Marokkoa Twitter-tilillään isoilla kirjaimilla.

Marokkolaisten riemu kentällä oli rajatonta, kun päätösvihellys Portugali-ottelussa soi. Päävalmentaja Walid Regragui korosti BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että kyse on koko Afrikan voitosta.

– Sanoin pelaajille ennen ottelua, että meidän täytyy kirjoittaa historiaa koko Afrikalle. Olen todella, todella iloinen.

Erityisen suuri tunnelataus oli Soufiane Boufalilla, joka tanssi kentällä ikionnellisen äitinsä kanssa.

– Tämä on hullua. Elämme unessa, josta emme halua herätä. Ansaitsemme kaiken tämän, eikä turnaus ole vielä ohi, Boufal sanoi marokkolaisen Le Matin -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

-
Soufiane Boufal juhlisti välieräpaikkaa nurmella äitinsä kanssa. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images

Keskikenttäpelaaja Sofyan Amrabat jatkoi Boufalin linjalla ja jakoi kommentteja ottelun jälkeen ylpeänä.

– Ansaitsemme tämän tuhatprosenttisesti. Taistelemme ja pelaamme sydämellä maamme ihmisille. Uskomatonta. Tuntui siltä kuin olisimme pelanneet kotona.

Siltä se on myös tv-kuvissa näyttänyt, että Marokko todella pelaa kuin kotonaan. Marokkolaiset ovat täyttäneet Qatarissa katsomot ja pitäneet jokaisessa ottelussa tunnelmaa yllä parhaansa mukaan.

Marokkolaiset juhlivat tähän malliin Casablancassa ja Pariisissa – Lissabonissa sen sijaan kyynelehdittiin

Turnauksen edetessä eri puolilla maailmaa asuvat marokkolaiset ja afrikkalaiset yleensä ovat löytäneet joukkueen vahvemmin kuin koskaan. Reutersin haastattelemat afrikkalaiset ovat onnellisia Marokon puolesta niin Norsunluurannikolla, Senegalissa kuin Kamerunissakin.

Marokon seuraava vastustaja selviää lauantai-iltana, kun Englanti ja Ranska kohtaavat viimeisessä puolivälierässä.

Marokon fani Champs-Elyseellä.
Marokon fani juhlisti voittoa Champs-Elysees -kadulla Pariisissa. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images
Maalikooste: Marokko–Portugali 1–0. Marokko välieriin historian ensimmäisenä afrikkalaisjoukkueena.

Suosittelemme sinulle