Hyppää sisältöön

Päävalmentaja vertasi Marokkoa tarunomaiseen leffahahmoon: ”Olemme MM-turnauksen Rocky” – kannattajien juhlista hätätilajulistus Alankomaissa

Marokko teki jalkapallohistoriaa, kun se eteni ensimmäisenä Afrikan maana MM-kisojen välieriin. Joukkue iloitsi menestyksestään, mutta kannattajien juhlat äityivät jälleen julkeiksi.

Marokon päävalmentaja Walid Regragui saapui lehdistötilaisuuteen aplodien saattelemana.
Riku Porvari

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jalkapallon miesten MM-kisojen välierissä kohtaavat Argentiina ja Kroatia (ti 13.12. Yle TV2, klo 21) sekä Ranska ja Marokko (ke 14.12. MTV, klo 21). Yle seuraa MM-kisoja tässä artikkelissa.

Marokko voitti lauantaina Portugalin MM-kisojen puolivälierässä 1–0 Youssef El Nesyrin puskumaalilla. Vakuuttava puolustuspeli varmisti joukkueelle historiallisen jatkopaikan. Marokko on ensimmäinen Afrikan maa, joka on yltänyt MM-välieriin.

Joukkue juhli onnistumistaan ottelun jälkeen kentällä ja ilo paistoi vielä lehdistötilaisuudessakin. Marokon päävalmentaja Walid Regragui ja maalivahti Yassine Bounou eli Bono tulivat nauravaisina median eteen.

– Kun katsot Rockya, olet Rocky Balboan puolella, koska hän on koko sydämellään vannoutunut saavuttamaan tavoitteensa. Uskon, että olemme MM-turnauksen Rocky, Regragui sanoi totinen ilme katsoillaan.

Marokon päävalmentaja viittaa tarunomaiseen, vuonna 1976 julkaistuun urheiludraamaelokuvaan Rocky, jota tähdittää Sylvester Stallone. Elokuvassa amerikanitalialainen Rocky Balboa nyrkkeilee altavastaajana tiensä yleisön sydämiin.

Yassine Bounou joukkuekavereidensa kannateltavana.
Yassine Bounou joukkuekavereidensa kannateltavana. Kuva: EPA-EFE

Taistelusta huolimatta Rocky ei voita – toisin kuin Marokko. Maalivahti Bono sanoi lehdistötilaisuudessa, että marokkolaisten pelaajien on muutettava ajattelutapansa.

– Meidän on päästävä eroon alemmuuden tunteesta. Tärkeintä on, että pääsimme välieriin, ja olemme pystyneet parantamaan ajattelutapaamme. Marokko voi haastaa minkä tahansa joukkueen maailmassa. Tulevat sukupolvet nyt tietävät sen, Bono totesi.

Välieräottelun kannalta Marokolla on kuitenkin loukkaantumishuolia. Seuratasolla Bayern Müncheniä edustava huippulaitapuolustaja Noussair Mazraoui on sivussa sairastelun takia ja keskuspuolustaja Nayef Aguerd on loukkaantunut. Portugali-ottelussa punaisen kortin saanut hyökkääjä Walid Cheddira ei myöskään voi pelata Argentiinaa vastaan.

– Portugalia vastaan Romain Saiss loukkaantui. Achraf Hakimi on ollut puolikuntoinen koko kisat, mutta taistelee jokaisessa ottelussa. Joukkueessa on 26 pelaajaa. Jos haluaa voittaa tämän turnauksen, jokaiseen heistä pitää luottaa, päävalmentaja Regragui sanoi.

Levottomuuksia ympäri maailmaa

Marokon kannattajia juhlimassa maansa MM-välieräpaikkaa eri puolilla Eurooppaa.

Marokkolaiskannattajien juhlat ovat kärjistyneet levottomuuksiksi monissa osissa maailmaa. Arvioiden mukaan jopa viisi miljoonaa Marokon kansalaista asuu ulkomailla.

Myös useissa Euroopan maissa on isoja marokkolaislähiöitä. Esimerkiksi Ranskassa asuu vuoden 2020 (siirryt toiseen palveluun) arvion mukaan yli 1,1 miljoonaa ihmistä, jotka ovat Marokosta tai heillä on sukujuuria maahan. Ranskassa levottomuuksia oli paljon.

Käynnissä olevien MM-kisojen aikana marokkolaiskannattajat ovat juhlineet maajoukkueen menestyksellä. Toisinaan jopa niin riehakkaasti, että juhlat ovat äityneet mellakoiksi, joihin virkavallan on pitänyt puuttua. Esimerkiksi Belgia-voiton jälkeen marokkolaiset mellakoivat Brysselissä ja Antwerpissä.

Eivätkä juhlat ole laantuneet välieräpaikan varmistuttua. Lauantai-iltana Amsterdamissa, Alankomaissa julistettiin hätätila Osdorpin kaupunginosassa, kun marokkolaiskannattajat valtasivat Tussen Meer -pääkadun.

– Tämä tarkoittaa, että kaikkien on poistuttava alueelta, Amsterdamin poliisilaitos kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Alankomaalaismedia NOS kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Rotterdamissa kokoontui satoja ihmisiä keskustaan, jonka takia osa kaduista jouduttiin sulkemaan.

Näiden maiden lisäksi marokkolaiskannattajat suuntasivat kaduille ainakin Espanjassa, Italiassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Maalikooste: Marokko–Portugali 1–0.

Suosittelemme sinulle