Hyppää sisältöön

Englanti pysäytti Kylian Mbappen, mutta millä hinnalla? Asiantuntijan mukaan suuri mahdollisuus jäi käyttämättä: ”Pelko voitti rohkeuden”

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas käy läpi, miten Englanti onnistui pitämään Mbappen aisoissa puolivälierässä. Ranska löysi tehonsa muita reittejä pitkin ja eteni silti välieriin.

Englannin Kyle Walker pimensi Ranskan Kylian Mbappen MM-kisojen puolivälierässä.
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ranskan ja Englannin väliseltä jalkapallon MM-kisojen puolivälierältä odotettiin paljon, ja paljon siltä myös saatiin. Ranska eteni lopulta jatkoon 2–1-voitolla Englannin rangaistuspotkujen sävyttämässä ottelussa.

Ranskan supertähti Kylian Mbappe on ollut ehkä kisojen paras pelaaja. Englantia vastaan hän pysyi kuitenkin aisoissa ja eniten huomiota herättänyt suoritus oli nuorukaisen vahingoniloiseksikin tulkittu irvistys Harry Kanen epäonnistuttua toisessa rankkarissaan.

Kylian Mbappe otti ilon irti Harry Kanen missaamasta rangaistuspotkusta MM-kisojen puolivälierässä.
Kylian Mbappe otti ilon irti Harry Kanen missaamasta rangaistuspotkusta. Kuva: Getty Images

Englanti putosi jatkosta, mutta yhdessä asiassa joukkue onnistui Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan erityisen hyvin. Mbappe pysyi pimennossa.

Oheiseen grafiikkaan on kerätty Mbappen henkilökohtaisia tilastoja kolmesta MM-kisojen ottelusta: alkulohkopelistä Tanskaa, neljännesvälierästä Puolaa ja puolivälierästä Englantia vastaan. Alkulohkon ottelu Australiaa vastaan on jätetty vertailusta pois, koska pelin kuva oli merkittävästi erilainen. Tunisiaa vastaan Mbappe ei ollut avauskokoonpanossa.

Tilastot osoittavat, että Englanti pystyi painamaan Mbappen kosketukset rangaistusalueella minimiin, toisin kuin Tanska ja Puola. Miten tämä onnistui?

– Englanti onnistui pitämään Mbappen poissa pallosta huomattavasti enemmän kuin Ranskan aiemmat vastustajat. Ero tuli varsinkin siinä, kuinka paljon Mbappe pääsi pallon kanssa toimimaan Englannin boksissa, Kunnas sanoo.

Kunnaksen mukaan Englanti puolusti varsinkin Ranskan hitaammat hyökkäykset hyvin. Suuri syy Mbappen pimentämisen onnistumisessa oli laitapuolustaja Kyle Walkerin roolitus. Jutun pääkuvana oleva video havainnollistaa, kuinka Walker piti sijoittumisellaan Mbappen aisoissa.

– Englannin pallollisessa vaiheessa Walker käytännössä sijoittui koko ajan suhteessa Mbappeen, eikä välittänyt tarjota tukea tai osallistua pallon liikuttamiseen. Näin ollen Englannin menettäessä pallon Walker oli välittömästi Mbappen lähettyvillä riistämässä palloa, Kunnas havainnollistaa.

Maalikooste: Englanti–Ranska 1–2.

Mbappe pysyi siis kontrollissa, mutta samalla Englannin pallollinen peli toisaalta Kunnaksen mukaan kärsi. Englanti ei ollut löytää keinoja syöttää palloa muodon sisään eikä näin pystynyt hyödyntämään Mbappen selustaan jääneitä isoja tiloja. Jutun pääkuvana olevalla videolla punaisella värillä korostettu alue kuvaa juuri näitä tiloja. Kunnas näkee, että Englanti pelasi pallollisena liian varovasti.

– Englannin pelko voitti rohkeuden. Muutaman kerran Englanti pystyi liikuttamaan palloa Mbappen ja Theo Hernandezin väliin, kun Bukayo Saka piti leveyden ylhäällä ja sitoi Hernandezia, ja Jordan Henderson liikkui laitakaistalle luomaan ylivoimaa. Tämä olisi voinut olla Englannille hyvä reitti, mutta nämä jäivät turhan yksittäisiksi hetkiksi, Kunnas sanoo.

Välierässä Mbappe ja Ranska kohtaavat MM-turnauksen suuryllättäjän Marokon. Pelistä tulee hyvin erilainen kuin Englantia vastaan, joten myös lääkkeet Mbappen pysäyttämiseksi ovat erilaiset. Nähtäväksi jää, miten hyvin Marokko tehtävässä onnistuu.

– Marokko puolustaa tiiviinä matalammassa blokissa kuin Englanti. Mbappe tulee olemaan lähempänä boksia ja enemmän pallossa. Avainasemassa on, miten Mbappe ja Ousmane Dembele saadaan tuplattua ja pidettyä vähemmillä palloilla, Kunnas ennakoi.

Eikä Mbappen heikompi peli Englantia vastaan estänyt Ranskaa suorittamasta tärkeintä tehtävää eli voittoa. Tehot löytyivät muita reittejä pitkin Aurelien Tchouamenin ja Olivier Giroudin maaleilla.

Suosittelemme sinulle