Hyppää sisältöön

Suomi joutui sekaviestin takaa-ajajaksi, kun Perttu Hyvärinen nitkahti täysin – ”Ihan kunnon loppulervahdus siihen vaan”

Perttu Hyvärisen nitkahdus toisella osuudella pudotti Suomen sekaviestijoukkueen palkintosijojen ulkopuolelle Beitostölenissä. Hyvärinen ei ollut ainoa suomalaishiihtäjä, jolla oli vaikeuksia.

Anu Karttunen,
Laura Arffman

Suomen ykkösjoukkue oli kärkikaksikossa Beitostölenin sekaviestin toisella osuudella, mutta Norjan Martin Löwström Nyengetin veto oli liikaa Perttu Hyväriselle. Hän nitkahti ja hyytyi täysin vajaat kaksi kilometriä ennen vaihtoa.

– Kyllä se ihan rehellinen loppukuolema oli. Aika pitkään, mutta ei tarpeeksi pitkään tulin [Nyengetin perässä]. Ihan kunnon loppulervahdus siihen vaan. Se oli siinä, Hyvärinen totesi.

Tälle kaudelle miehille tuli uudeksi matkaksi maailmancupiin 10 kilometriä 15 kilometrin sijaan. Lauantain kisan jälkeen Hyvärinen totesi, että kymppi on hänen mielestään kivempi, sillä se ei tunnu niin pitkään pahalle. Sunnuntain viestissä sekä miehet että naiset hiihtivät 5 kilometriä.

– Olisi se kelvannut lyhyempikin matka, Hyvärinen sanoi.

Myös muilla suomalaisilla oli viestin aikana ongelmia, mutta lähinnä sen takia, että he joutuivat ajamaan muita takaa. Lauantain 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan voittanut Kerttu Niskanen joutui kolmannelle, vapaan osuudelle liki 22 sekunnin takaa-ajoasemasta.

– Kaikkeni yritin tehdä omalla osuudella. Toki jouduin avaamaan liian kovaa, ja se kostautui sitten lopussa. Keula hiihti rennon alun ja kiri loppuun, minun täytyi tehdä toisinpäin, Niskanen sanoi.

Suomen kakkosjoukkueessa kolmannen osuuden hiihtänyt Jasmi Joensuu myönsi myös sortuneensa liian kovaan alkuvauhtiin.

– Ensimmäinen kilometri oli varmasti kaikista nopein, kukaan ei varmasti niin kovaa hiihtänyt. Kaikki jäi ladulle. Kuolin ihan totaalisesti, mutta näin siinä käy, jos vitosella aloittaa liian kovaa, hän naurahti.

– Mutta kyllähän sitä pitää yrittää näissä karkeloissa. Ei sinne voi jäädä yksin maleksimaan.

Vaikka Norjan pakkanen ei vaikuttanut kilpailun tuloksiin, oli sillä Joni Mäen mukaan vaikutusta etenkin silloin, kun joutui lähtemään takaa-ajoon.

– En aluksi huomannut, kuinka lujaa lähdin. Huomasin parin kilometrin kohdalla, että oho, nyt lähti kyllä vähän lujaa. Alkoi tulla happoa, ja kun se tulee, niin se tulee aika kovaa tällaisella kelillä, Mäki sanoi.

Monipuolinen ja sähäkkä viesti

Sekaviesti otettiin takaisin maailmancupin ohjelmaan viime kaudella vajaan 20 vuoden tauon jälkeen. Siinä missä aiemmin naiset hiihtivät 5 kilometriä ja miehet 10 kilometriä, niin nyt kaikki hiihtävät 5 kilometrin matkan.

Viime keväänä Falunissa hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla. Silloin Suomi oli kisassa toinen. Nyt hiihdettiin tavallisesta viestistä tutulla järjestyksellä: kaksi perinteisen ja kaksi vapaan osuutta. Muutos sopi suomalaishiihtäjille hyvin.

– Aika monipuolinen ja jännittävä viesti. Vaikka tuli eroa pertsalla, niin tilanteet vaihtuivat vapaalla, Joensuu sanoi.

Samaa mieltä oli myös hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen.

– En tiedä, kumpi on parempi, sillä molemmat olivat todella mielenkiintoisia viestejä ja tilanteet vaihtuivat. Oli sellainen sähäkkä viesti, ettei oikein tiedä, miten siinä käy ja kuka sen voittaa. Ovat olleet hyviä kisoja, Pasanen sanoi.

Beitostölen, Norja – Sekaviesti

1. Norja 2 54.04,0
2. Norja 1 +5,5
3. Ruotsi 1 +6,5
4. Suomi 1 +45,5
Johanna Matintalo, Perttu Hyvärinen, Kerttu Niskanen, Joni Mäki

5. Ranska +47,9
6. Suomi 2 +1.06,6
Anne Kyllönen, Markus Vuorela, Jasmi Joensuu, Remi Lindholm

Sekaviestiin osallistui 17 joukkuetta, joista viisi oli kakkosjoukkueita.

Korjaus klo 18.09: Korjattu Perttu Hyvärisen nimi oikeaan muotoon otsikossa.

Suosittelemme sinulle