Hyppää sisältöön

Perheenjäsen sairastui syöpään ja seurajoukkue ei halunnut jatkaa sopimusta – Suomen maajoukkuelegenda Anna Westerlund avaa lopettamisensa syitä

Eniten otteluita Suomen jalkapallomaajoukkueessa pelannut Anna Westerlund haluaa nyt ottaa etäisyyttä lajiin. Uransa päättänyt puolustaja miettii rauhassa, mitä haluaa tulevaisuudeltaan.

Anna Westerlund pekar i EM-match.
Anna Westerlund debytoi Suomen naisten maajoukkueessa jo vuonna 2008. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Matti Lehtisaari

Merkittävä ajanjakso suomalaisessa jalkapallossa tuli päätökseen, kun Anna Westerlund kertoi sunnuntaina lopettavansa pelaajauransa. Westerlund on eniten A-maaotteluita pelannut suomalaispelaaja, puolustaja uurasti 147 maajoukkuepeliä. Lisäksi hän edusti Suomea kolmissa aikuisten EM-kisoissa.

– Kun kausi oli vielä kesken, minulla oli tavoitteena jatkaa pelaamista ja ehkä jopa yrittää ulkomaille uudelleen. Mutta melko pian yksi perheenjäsenistäni sairastui syöpään ja sain vähän myöhemmin tietää, että seurajoukkueeni (Åland United) ei halunnut pitää minua enää, 33-vuotias Westerlund kertoi Palloliiton YouTube-videoviestissään. (siirryt toiseen palveluun)

Westerlund painottaa Yle Urheilulle, että lopettamispäätöksen taustalla oli monia syitä eikä lähipiirissä ilmennyt syöpä ollut ainoa syy jättää pelikentät. Nyt kun lopettamispäätöstä on ehtinyt paremmin sulatella, niin ratkaisu tuntuu edelleen oikealta.

– Voin sanoa olevani iloinen siitä, että päätös oli niin helppo. Olen ylpeä kaikesta mitä olen tehnyt ja kiitollinen siitä, että olen saanut olla mukana näin kauan, Westerlund miettii.

Westerlund pelasi uransa viimeiset vuodet Åland Unitedin väreissä kotimaassa. Pelaaminen Suomessa tarkoitti, että oli harjoiteltava enemmän, jotta pysyisi mukana myös kansainvälisissä peleissä. Westerlund juhli päättyneellä kaudella Suomen cupin mestaruutta.

Litmasen ohi kaikkien aikojen tilastokärjeksi

Westerlund ohitti helmikuussa Jari Litmasen kaikkien aikojen eniten A-maaotteluita Suomen paidassa pelanneena jalkapalloilijana, kun hän pelasi Tournoi de Francessa Ranskaa vastaan 138. maaottelunsa.

– En olisi voinut edes haaveilla tästä, kun pääsin ensimmäisen kerran maajoukkueeseen. Oli iso juttu päästä historiaan, kun rikoin ennätyksen tänä vuonna. On kyllä sellainen olo, että vau mä tein sen!

Pargas IF:n kasvatti debytoi A-maajoukkueessa jo 18-vuotiaana, kun Suomi kohtasi Kiinan Guangzhoussa vuonna 2008.

– En muista kaikkia pelaamiani 147 maaottelua. Mutta tietysti arvokisat ovat suurimmat hetket, mitkä muistan. Vuoden 2009 EM-kotikisat, vuoden 2013 EM-kisat Ruotsissa ja nyt viimeksi Englannissa pelatut EM-kisat, Westerlund kertaa huippuhetkiään.

Ouleymata Sarr och Anna Westerlund i landskampen mellan Frankrike och Finland.
Anna Westerlund teki historiaa helmikuussa pelatussa Suomen ja Ranskan kamppailussa. Kuva: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Viime kesänä Westerlund pelasi Helmareiden kahdessa ensimmäisessä EM-kisaottelussa ja syötti Linda Sällströmin historiallisen nopean EM-avausmaalin Espanjaa vastaan.

Westerlund on pelannut urallaan myös Ruotsin ja Norjan kentillä.

– Ruotsissa en voittanut mitään, mutta oli kivaa päästä ulkomaille. Norjassa voitin viisi mestaruutta ja neljä cupin mestaruutta. Sen jälkeen palasin Suomeen, täällä on tietysti erilaista, mutta tiesin sen. Olen ylpeä siitä tiestä, jonka olen valinnut, Westerlund toteaa.

Helmareissa uusien vastuunkantajien aika

Suomen naisten maajoukkue elää murrosvaiheessa. Ruotsalainen Anna Signeul sai väistyä päävalmentajan paikalta, ja tilalle tuli Marko Saloranta. Westerlundin lisäksi useat muutkin Helmarien luottopelaajat ovat lopettaneet.

– Minun lisäkseni Anna Auvinen, Essi Sainio ja Tuija Hyyrynen ovat lopettaneet uransa. Nyt on nuorempien aika päästä näyttämään, mitä he osaavat. Suomen naisjalkapallo ei voi jäädä vain seisomaan paikalleen, toivottavasti mennään koko ajan eteenpäin.

Westerlund muistelee, että vielä reilut kymmenen vuotta sitten naisten jalkapallon arvostus oli huomattavasti tätä päivää laimeampaa.

– Kun siirryin vuonna 2010 Uumajaan, niin vain Ruotsissa ja Saksassa panostettiin naisten jalkapalloon. Mutta nyt yhä enemmän maita satsaa naisjalkapalloon. Suomenkin pitäisi pysyä kehityksessä mukana, vaaditaan töitä, että Suomi ei jää liikaa jälkeen muista, Westerlund painottaa.

Pelaajaura on nyt päättynyt, mitä seuraavaksi?

– On vielä auki, että mitä ensi vuonna tapahtuu. Olen aina vähän pelännyt sitä hetkeä, kun tulee aika lopettaa. Nyt sekin hetki on tullut, mutta en ole peloissani, vaan odotan enemmän innolla mitä seuraavaksi. En oikeastaan tiedä, että mitä oven takana odottaa.

– Nyt haluan elää vain normaalielämää. Aion toki seurata jalkapallomaailman tapahtumia, mutta en hakeudu ainakaan heti jalkapallon pariin.

Westerlund on viihtynyt hyvin Ahvenanmaalla ja aikoo jäädä sinne ainakin joksikin aikaa.

– Tällä hetkellä olen kotona Paraisilla, äidin ja isän luona. Aion viettää jouluni täällä. Oikeastaan ei ole paljoa suunnitelmia. Haluan vain sulatella asioita ja nauttia elämästä, Westerlund sanoo.

Hengaa Helmareiden kanssa: Anna Westerlund esittelee golfsvingiään ja kertoo suurimmista peloistaan

Suosittelemme sinulle