Hyppää sisältöön

Tampereen viimeinen paikallistelevisio lopettaa – ”Verkko, suoratoisto ja suuret mediakonsernit vievät katsojat ja eurot”, sanoo yrittäjä

Media-alalla kilpailu euroista kiristyy jatkuvasti. Tampere Ykkösen tekijät ovat jo useamman vuoden ajan rahoittaneet itse kanavan sisällöntuotantoa.

Netflixin katselua sohvalla.
Televisiotoiminta alkoi Tampereella vuonna 1958 Tampereen Televisiokerhon organisoimana. Vuosikymmenten mittaan Tampereella on ollut useita paikalliskanavia, joista viimeisen tarina on nyt tullut päätökseen. Kuvituskuva. Kuva: Katriina Laine / Yle
Sanni Isomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tamperelaisista paikallistelevisioista viimeinen, Tampere Ykkönen, lopettaa toimintansa.

Kaapeliverkossa näkyneen kanavan toiminta ei kanavaa pyörittäneen tuotantotalo Kandy Kolorsin yrittäjän Kari Pusan mukaan ole enää taloudellisesti kannattavaa.

Tekijät ovat itse rahoittaneet kanavan sisällöntuotantoa jo useamman vuoden, koska mainosrahaa ei ole kertynyt riittävästi, Pusa kertoo. Kulut nousevat, markkinatilanne on entistä huonompi, ja media-alalla myös kisa euroista kiristyy jatkuvasti.

– Tilanne on muuttunut jatkon kannalta kestämättömäksi, Pusa toteaa.

Tavoitteena olivat matalan kynnyksen yhteistyöt

Pusa on toiminut aiemmin Wave 100 -nimellä tunnetun kanavan vetäjänä 12 vuoden ajan. Hän osti kanavan työnantajaltaan vuonna 2017.

– Johtavana ajatuksena oli alusta lähtien tehdä tamperelaisille oma, yhteisöllinen tv-kanava, jonne sisältöä voivat tehdä kaikki aktiiviset kaupunkilaiset ja kaupunkiseudun kuntien toimijat.

Kanava halusi tarjota matalalla kynnyksellä myös yhteistuotantoa paikallisille yhdistyksille, oppilaitoksille ja yrityksille.

Neuvotteluja käytiin ahkerasti. Kanava muun muassa tarjosi medianäkyvyyden osalta marginaaliin jääneille urheiluseuroille mahdollisuutta tuoda laji ilmaiseksi tamperelaisten tietoisuuteen yli 100 000 katsojaa Tampereen kaupunkiseudulla tavoittaneessa kaapeliverkossa.

Kännykän ruudulla Bridgeton, takan häämöttää ohjelma tv-ruudulla.
Yhä useampi suosii suoratoistopalveluita perinteisen television sijasta. Media-alalla pienet, paikalliset toimijat ovatkin jääneet isojen firmojen jalkoihin. ”Verkko, suoratoisto ja suuret mediakonsernit vievät katsojat ja eurot”, Tampere Ykkösen tiedotteessa todetaan. Kuva: Katriina Laine / Yle

”Yhteisöllinen media jäi haaveeksi”

Kari Pusa nostaa esiin myös vuorovaikutuksen. Suomessa monet suuret mediatoimijat ovat jo parikymmentä vuotta puhuneet sen ja yhteisöllisyyden puolesta.

Yhteisöllinen media jäi Pusan mielestä kuitenkin vain haaveeksi.

– Vaikka melkein jokaisella suomalaisella on taskussaan mobiililaite, jolla voi kuvata televisioon kelpaavaa videokuvaa, vain aniharva tekee niin, hän harmittelee.

Pusan mukaan ne, joilla ideoita ja taitoa löytyy, tekevät itse omaa ohjelmaa verkkoon tai kuvaavat lyhyitä klippejä suosittuihin sovelluksiin.

– Perinteisen median rooliksi jää kertoa näistä ilmiöistä asiakkailleen, Pusa toteaa.

Millaisia ajatuksia artikkeli herättää? Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan klo 23 asti.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme