Hyppää sisältöön

"Silloin tällöin" tupakoiva kroatialaispelaaja rikkoo juoksuennätyksiä MM-kisoissa – näin Marcelo Brozovic voi tukahduttaa Messin välierässä

Kroatian keskikentän dynamo Marcelo Brozovic on juossut eniten kilometrejä kaikista pelaajista MM-turnauksessa. Välierissä Kroatia kohtaa Argentiinan ja Lionel Messin, jonka ”päävastustaja” on todennäköisesti juuri Brozovic.

-
Marcelo Brozovic on Kroatian erinomaisen keskikenttäkolmikon kantavia voimia. Kuva: Getty Images
Samu Saatsi

Jalkapallon miesten MM-kisat siirtyvät välierävaiheeseen. Kroatia ja Argentiina tavoittelevat ensimmäisenä paikkaa MM-loppuottelussa tiistaina. Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä TV2:ssa ja Areenassa, studiolähetys ottelusta käynnistyy kello 20.05.

Italian suurseura Inter Milanin seurajohto oli turhautunut Kroatian maajoukkueelle syyskuussa.

Italialaislehti Corriere dello Sportin mukaan milanolaisseura oli ollut käärmeissään kroaateille siitä, että seurassa pelaava Marcelo Brozovic oli loukkaantunut Itävaltaa vastaan Kansojen liigan ottelussa, mutta pelannut siitä huolimatta täyden kamppailun.

Lopputulos oli ollut molemmille ikävä: Brozovicilla todettiin reisivamma, jonka kuntouttamisessa menisi useita viikkoja. Interille keskikenttäpelaajan menetys oli inhottava isku kärkisijataistelun suhteen. Kroatia pohti, pääsisikö heidän maajoukkuepelaajansa takaisin täyteen pelikuntoon ennen marraskuuta ja MM-kisojen alkua.

”Brozo” menetti lopulta 40 päivää kaudesta kuntouttaessaan itseään. Hän palasi pelikentille Juventusta vastaan 6. marraskuuta, yhdeksäksi peliminuutiksi. Kroatia sai Brozovicin kisoihin, mutta tällä ei ollut allaan yhtäkään täyttä ottelua syyskuun jälkeen.

Kun kisat alkoivat, alkoi Kroatian dynamo puolestaan juosta. Brozovicille kirjattiin jo pelkästään alkulohkojen jälkeen eniten juostuja kilometrejä, 39,62.

Pudotuspelivaiheessa hän on loistanut ja yhtälailla raatanut edelleen. Brozovic rikkoi rangaistuspotkukilpailuun edenneessä ottelussa Japania vastaan MM-kisojen yksittäisen ottelun juoksuennätyksen. Hänelle kirjattiin ottelun aikana 16,63 kilometriä. Edellinen ennätyskin oli hänen nimissään, sillä hän juoksi vuoden 2018 kisoissa Englantia vastaan 16,3 kilometriä.

Tupakka-askin ostaminen levisi EM-kisojen aikaan

Japani-ottelun jälkeen sosiaalisessa mediassa Brozovicin huikeaa suoritusta ryydittivät erilaiset kuvat. Niissä Kroatian ankkuri poseeraa tupakka suussaan voitettuaan Italian cupin keväällä 2022.

Tupakointi on Brozovicille tapa, joka on aiheuttanut ihmetystä useampaan otteeseen. Huippu-urheilijoiden elämäntapana tupakanpoltto kohottaa kulmia, sekä aiheuttaa ihmetytystä vielä enemmän kroaatin kohdalla, joka juoksee suuria lukemia kentällä.

Brozovicista levisi kesällä 2021 video, jossa hän kävi Kööpenhaminassa ostamassa savukeaskin vain tunteja ennen EM-neljännesvälierää Espanjaa vastaan. Tuolloin kroatialaisen elintapoja kyseenalaistettiin julkisesti.

Espanja kaatoi ottelussa Kroatian jatkoajan jälkeen maalein 5–3. Brozovic pelasi ottelussa täydet 120 minuuttia.

Italian cupin voiton jälkeen Brozovic julkaisi itse Instagram-tilillään mestaruusjuhlista kuvan (siirryt toiseen palveluun), jossa hän poseeraa tupakka suussa joukkuekaverinsa Alex Cordazin kanssa.

Brozovicin entinen joukkuetoveri Radja Nainggolan ihmetteli Inter-keskikenttäpelaajan tapaa kuvan kommenteissa.

– Poltatko sinä? Nainggolan kysyi.

– Silloin tällöin, Brozovic vastasi vedet silmissä nauravalla hymiöllä vahvistettuna.

Rooli tuo kilometrejä

Kroatia kohtaa tiistaina MM-kisojen välierissä Argentiinan. Toista kertaa perättäin MM-kisojen loppuottelupaikkaa tavoittelevan Kroatian keskikenttätrioa Brozovic–Luka ModricMateo Kovacic on kehuttu jopa turnauksen parhaimmaksi.

Brozovicin rooli tässä kolmikossa on toimia keskikentän ankkurina. Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jonne Kunnas ihailee juostujen kilometrien lisäksi kroaatin taitoa sijoittua liki jatkuvasti oikein sekä hyökkäys- että puolustussuunnassa.

-
Brozovic piti Brasilian keskikentän ja hyökkäyksen kurissa ja nuhteessa puolivälierässä. Tässä hän liukutaklaa pallon Richarlisonilta. Kuva: FIFA via Getty Images

– Hän toimii jatkuvasti Kroatian pelin ytimessä, rytmittää ja kääntää peliä sekä suojaa ja pysäyttää vastustajan hyökkäyksiä. Hän toimii keskikenttätriosta alimpana, tarjoten sillä Modricille ja Kovacicille tilaa pelata enemmän ylöspäin, Kunnas tiivistää.

Kunnas kuvailee Brozovicin juoksukilometrien muodostuvan roolin mukaisesti.

– Hänen jaksamisensa on avainasia Kroatian kokonaisuuden muodostumisessa. Juoksukilometrit syntyvät hänen hyvän ennakointinsa kautta. Esimerkiksi kun hän pyrkii sijoittumaan ennakkoon oikein ja tekee aktiivisesti pallonriistoja.

Brozovicin hyvästä sijoittumisesta kertoo myös hänen 13 blokattua vastustajien laukausta, joka on kisojen korkein lukema.

Kunnaksen mukaan keskikenttäpeluri kerryttää juoksukilometrejä myös hyökkäyssuuntaan. Samalla tavalla kuin puolustussuunnassa, Brozovic pyrkii toimimaan vastustajan linjojen välissä ja tukemaan pallollisia joukkuetovereitaan.

– Hän on kuitenkin itsekin hyvin paljon pallossa ja jakaa palloa hyvällä syöttöprosentilla.

Messin päävastustajana MM-välierässä

Brozovicin kyvyt antaa erinomaisella osumaprosentilla pidempiä syöttöjä on puolestaan tärkeä pala Kroatian hyökkäyspelaamista.

– Erityisesti Brasilia-pelissä korostui se, että Kroatia pyrki pitämään keskikentän mahdollisimman likellä toisiaan, lähellä rangaistusaluetta. Tämä takaa sen, että heiltä on erittäin vaikeaa ottaa palloa pois ja samalla laitoihin muodostuu tilaa. He hyökkäävät tehokkaasti laitojen kautta, missä hänen roolinsa palloa ”levittävänä” pelaajana korostuu, Kunnas avaa.

Argentiina-välierässä Brozovic tulee olemaan MM-kultaa janoavan Lionel Messin ”päävastustaja”, ainakin oletetusti. Kaksikko kohtaa erityisesti Argentiinan hyökätessä keskikentän ydinalueilla. Brozovicin rooli Messin pallollisen pelin tukahduttamisessa korostuu ottelussa.

– Hän todennäköisesti pyrkii sekä hyvällä sijoittumisellaan että tarvittaessa aggressiivisella puolustamisellaan viemään Messin pallollisen ajan. Mikäli Brozovic pystyy ohjaamaan muiden Kroatian pelaajien avulla Messin pois suosikkipaikoiltaan ”10-alueella”, Argentiinalla on vaikeampaa, Kunnas arvioi ruutupaitojen keinoja.

– Kroatia ei pysty pakottamaan Messiä täysin pois pallosta, eikä se ole heidän tavoitteensa. Yksilötasolla Brozovic ei tule varmastikaan miesvartioimaan Messiä pelkästään, mutta hän syö liikkeellään tilaa tältä pois, hän jatkaa.

Brozovicilla löytyy myös omia heikkouksiaan.

– Vaarallisimmat tilanteet Argentiinaa vastaan voivat syntyä silloin, jos Argentiina pystyy pakottamaan Brozovicin kentän laitoihin, jolloin hän ei ole omalla paikallaan. Jos Argentiina pystyy silloin riistämään pallon, on Kroatia ja erityisesti Brozovicin usein suojaama tila haavoittuvainen.

Näin Kroatia selvisi välieriin Argentiinaa vastaan.

Suosittelemme sinulle