Hyppää sisältöön

Sitkeät yllättäjät haastavat Argentiinan ja Ranskan supertähdet – tässä ovat tärpit MM-kisojen kutkuttaviin välieriin

Jalkapallon MM-kisat huipentuvat tällä viikolla. Onko mestari Argentiina, Kroatia, Ranska vai Marokko? Yle Urheilu käy tässä jutussa läpi asetelmat jännittäviin välieriin.

Kroatian Luka Modric, Ranskan Olivier Giroud, Marokon Hakim Ziyech ja Argentiinan Lionel Messi
Luka Modric, Olivier Giroud, Hakim Ziyech, Lionel Messi... joku heistä pääsee juhlimaan sunnuntaina MM-kultaa. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon MM-kisoissa on jäljellä enää neljä maata. Oikeat veikkausrivit lienevät ympäri maailmaa harvassa, sillä harva osasi odottaa Kroatian ja Marokon pelaavan välierissä.

– Nyt kukaan ei enää voi tehdä sitä virhettä, että kisojen sitkeimmät joukkueet eli Kroatia ja Marokko liputettaisiin tässä kohtaa ulos. Molemmat ovat jonkinasteisia tuhkimotarinoita, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas sanoo.

Argentiina ja Ranska ovat sen sijaan odotettuja välieräjoukkueita. Yle Urheilu kävi välierien ennakkoasetelmat läpi Kunnaksen kanssa.

Argentiina – Kroatia

TV2 & Areena tiistaina kello 21. Studiolähetys käynnistyy kello 20.05.

Kroatia pelasi finaalissa jo edellisissä kisoissa. Aivan kuten neljä vuotta sitten, tie neljän parhaan joukkoon on nytkin auennut kahden rangaistuspotkukilpailun kautta.

– Kroatia välierissä ei tietenkään historiansa ja edellisten kisojen puolesta ole niin iso yllätys, mutta yllätys kuitenkin näiden kisojen osalta, Kunnas sanoo.

Zlatko Dalic on luotsannut Kroatian toisen kerran peräkkäin MM-välieriin.
Zlatko Dalic on luotsannut Kroatian toisen kerran peräkkäin MM-välieriin. Kuva: Getty Images

Kroatia ei ole erityisemmin Qatarissa loistanut ja oli likellä pullahtaa ulos jo alkulohkovaiheessa. Belgia tuhrasi kuitenkin päätöspelissä maalipaikkoja ja maaliton tasapeli riitti Kroatialle. Argentiinaa vastaan Kunnas uskoo Kroatian tukeutuvan tuttuihin lääkkeisiin.

– Tulee todella mielenkiintoinen ottelu. Kroatia puolustaa tiiviinä syvältä, pyrkii hyökkäämään vastaan ja luomaan sitä kautta maalipaikkoja. He ovat pysyneet aika pienillä tehoilla aikaisemmissa otteluissa, ja silti puskeneet itsensä jatkoon, Kunnas toteaa.

Argentiinan turnaus alkoi katastrofaalisesti tappiolla Saudi-Arabialle, eikä toinen alkulohkopeli Meksikoa vastaan sekään hurraa-huutoja herättänyt voitosta huolimatta. Sittemmin peli on loksahtanut kohdalleen. Argentiina on kyennyt viimeistelemään näyttäviä maaleja, tietenkin Lionel Messin johdolla.

– Pallollisen pelaamisen rakenne pohjaa jo siihen, että Argentiina pystyy luomaan enemmän maalipaikkoja, Kunnas sanoo.

Argentiina juhlii välieräpaikkaa Hollantia vastaan.
Argentiinan pelaajien riemu oli rajatonta Hollanti-ottelun jälkeen. Kuva: The Washington Post via Getty Im

Päävalmentaja Lionel Scaloni sekoitti pakkaa puolivälierään ja marssitti kentälle viiden puolustajan linjan aiempiin otteluihin poiketen.

– Viiden linja oli spesifi ottelusuunnitelma nimenomaan Hollannin prässin purkamiseksi. Kroatia puolustaa niin eri tavalla, että uskon Argentiinan palaavan neljän linjaan, Kunnas sanoo.

Ranska – Marokko

MTV näyttää ottelun keskiviikkona kello 21. Ottelun huippuhetket ovat välittömästi nähtävissä Ylen digipalveluissa. Ottelun tallenne tulee Yle Areenaan puolenyön jälkeen.

Ranskan ja Marokon kohtaaminen on poikkeuksellisen suuri myös pelikentän ulkopuolella, sillä Marokko on Ranskan entinen siirtomaa. Varsinkin Pariisissa suuri marokkolaisten yhteisö on juhlinut näkyvästi edellisiä voittoja, ja levottomuuksia pelätään.

– Ranska on jättimäinen ennakkosuosikki. Joukkue on ollut ensimmäisen alkulohko-ottelun jälkeen vakuuttava. He pystyvät tuottamaan paljon maalipaikkoja ja viimeistelemään tehokkaasti. Kukaan ei ole saanut pysäytettyä heitä vielä riittävästi.

Olivier Giroud ja Antoine Griezmann.
Olivier Giroud ja Antoine Griezmann ovat olleet tehokkaalla pelipäällä Qatarissa. Kuva: Getty Images

Marokko on päästänyt kisoissa vasta yhden maalin, ja sekin kimposi omasta pelaajasta.

– Marokon puolustaminen on upeaa. Heillä on todella tiivis muoto, ja he hyökkäävät terävästi vastaan. Joukkue on todella hyvin organisoitu, Kunnas kehuu.

Pelin kuva lienee Ranskan osalta erilainen aiempaan nähden, sillä Kunnas odottaa joukkueen pitävän palloa hallussaan enemmän kuin aiemmissa otteluissa.

Youssef En-Nesyri tuulettaa maaliaan Portugalin verkkoon.
Youssef En-Nesyri tuuletti Portugali-puolivälierän ainoaa maalia. Kuva: Getty Images

Kylian Mbappe oli ennen puolivälierää täysin pitelemätön, mutta Englanti osoitti, että hänet on mahdollista pysäyttää. Ranska löysi tien jatkoon siitä huolimatta, mutta Mbappe on välierässä jälleen avainasemassa.

– Marokko puolustaa tiiviinä matalammassa blokissa kuin Englanti. Mbappe tulee olemaan lähempänä boksia ja enemmän pallossa. Avainasemassa on, miten laitapelaajat Mbappe ja Ousmane Dembele saadaan tuplattua ja pidettyä vähemmillä palloilla. Miten Mbappe ja Dembele pystyvät ottamaan ohituksia Marokon blokkia vastaan?

Marokko on pudottanut jo Espanjan ja Portugalin. Ranskan kaataminen ja ensimmäisenä afrikkalaisjoukkueena finaaliin pääseminen olisi kiistatta MM-kisahistorian suurin yllätys.

Suosittelemme