Hyppää sisältöön

Haukkuminen ja painon kontrollointi maajoukkueessa saivat teini-ikäisen Anna Bastan harkitsemaan itsemurhaa – Italian voimistelussa skandaali

Useat entiset voimistelijat ovat kertoneet epäasiallisesta kohtelusta Italian rytmisen voimistelun maajoukkueessa, mikä on johtanut esitutkintaan.

Rytminen voimistelija Anna Basta poseeraa palkintohyllynsä edessä.
Ovatko palkinnot tämän arvoisia? Anna Basta kertoo Ylen haastattelussa, kuinka hänen unelmastaan rytmisenä voimistelijana tuli painajainen. Kuva: Giorgio Casa
Jenna Vehviläinen

Loppuvuodesta 2019 italialainen Anna Basta ei meinannut tunnistaa omaa peilikuvaansa tanssisalin vessan seinällä.

Paniikkikohtaus oli juuri loppunut, ja 18-vuotias Basta oli noussut ylös Pohjois-Italiassa sijaitsevan Voimisteluakatemian vessan lattialta.

Basta oli istunut yksin pimeässä tärisemässä ja itkemässä, sillä hän halusi piilottaa pahan olonsa muilta rytmisen voimistelun maajoukkueen jäseniltä. Valmentaja oli ainoa, joka huomasi.

– Olin treeneissä saamassa taas paniikkikohtauksen, ja hän käski minut vessaan. Kun kohtaus meni ohi, tuijotin itseäni peilistä ja tajusin, että tilanne oli mennyt liian pitkälle, Basta kertoo nyt Ylen haastattelussa.

Rytmisen voimistelun maajoukkueessa vietetyt kolme ja puoli vuotta oli ajanut nuoren naisen masennuksen ja itseinhon valtaan. Valmentajien haukut, julkiset nöyryytykset ja epäasialliset vaatimukset olivat noina vuosina arkipäivää, Basta sanoo.

– Viimeisenä vuonna paniikkikohtauksista tuli arkea. Olin masentunut, peloissani ja jatkuvasti hermostunut. Elämäni tuntui merkityksettömältä, ja mietin jopa itsemurhaa.

Anna Basta kertoo kokemuksistaan maajoukkueessa

Rytmisen voimistelun lajikulttuuri on noussut myös Suomessa puheenaiheeksi sen jälkeen, kun Yle Urheilu julkaisi jutun lajin maajoukkuevalmennuksen epäkohdista. Tämän jälkeen entiset maajoukkuevoimistelijat julkaisivat avoimen kirjeen, jossa he vaativat urheilupäättäjiä ottamaan vastuun lajikulttuurin muuttamisesta.

Italiassa on käyty loppuvuodesta vastaavanlaista keskustelua.

Basta aloitti paljastusten ketjun

Lokakuun lopussa Basta ja hänen ystävänsä, toinen entinen maajoukkuevoimistelija Nina Corradini kertoivat La Repubblica -päivälehdelle (siirryt toiseen palveluun) epäasiallisesta kohtelusta Italian rytmisen voimistelun akatemiassa, Accademia Internazionale di Ginnastica Ritmicassa.

Akatemia sijaitsee Pohjois-Italiassa, Desion kaupungissa. Maan rytmisen voimistelun maajoukkue harjoittelee ja asuu siellä suuren osan vuodesta. Joukkue on viime vuosina voittanut useita arvokisamitaleja.

Ex-voimistelijat raportoivat maajoukkueuransa aikana joidenkin valmentajien taholta kokemastaan, monin tavoin ilmenneestä henkisestä väkivallasta.

Bastan ja Corradinin tunnustusten jälkeen myös moni muu (siirryt toiseen palveluun) entinen rytminen voimistelija maajoukkueesta ja maan seurajoukkueista on kertonut kokemuksistaan julkisesti.

Voimistelijat kertovat kokeneensa ulkonäkönsä, painonsa ja syömisen suhteen suuria paineita. Esimerkiksi Corradini kertoi lehden haastattelussa käyttäneensä säännöllisesti apteekista salaa ostamiaan ulostuslääkkeitä, jotta laihtuisi ja välttäisi valmentajien haukut.

Basta kertoo, että maajoukkueen voimistelijat punnittiin Voimisteluakatemiassa joka päivä. Heidän syömistään seurattiin tarkasti akatemian yhteydessä olevan hotellin ravintolassa.

Bastan mukaan hänen ulkonäköään ja painoaan myös kommentoitiin nöyryyttävästi muiden joukkueen jäsenten edessä.

– Minua haukuttiin läskiksi ja joskus ehdotettiin, että ehkäpä olisi parempi olla kokonaan syömättä. Kerran, kun yritin syödä aamupalaksi cappuccinon kanssa kaksi keksiä, valmentaja otti ne kädestäni ja kysyi, että mitä oikein kuvittelen tekeväni, Basta muistelee.

Anna Basta nostaa joukkuekaveriaan MM-kisoissa 2018.
Anna Basta (vas.) nostamassa joukkuekaveriaan Bulgarian MM-kisoissa 2018. Kuva: imago/Beautiful Sports/ All Over Press
Italian maajoukkuevoimistelijat poseeraavat mitalit kaulassa MM-kisoissa Bulgariassa vuonna 2018.
Anna Basta (toinen vasemmalta) ja muut Italian maajoukkueurheilijat poseeraavat mitali kaulassa Bulgarian MM-kisoissa vuonna 2018. Kuva: imago/Schreyer/ All Over Press

Tämä sai Bastan syömään ajan myötä aina vaan vähemmän. Lounaaksi saattoi riittää muutama siivu ilmakuivattua bresaola-kinkkua. Samalla hän pumppasi itsensä täyteen ravintolisiä.

– Kun lopetin voimistelun, ruuansulatukseni ei enää toiminut normaalisti. Jotenkin onnistuin välttämään pahemman syömishäiriön, hän sanoo.

Voimisteluakatemia erikoisvalvontaan, esitutkinta käynnissä

Italian Voimisteluliitto, maan Olympiakomitea sekä urheiluministeriö ovat ottaneet kantaa voimistelijoiden lausuntoihin.

– Mitalit ovat kansallinen ylpeys, mutta niillä ei voi perustella epäasiallista käytöstä, sanoi Italian urheiluministeri Andrea Abodi.

Italian Olympiakomitean puheenjohtaja Giovanni Malagò puolestaan vannotti, että syytökset tutkitaan ja mikäli virheitä on tapahtunut, asianomaisten tulee maksaa niistä. Malagò kuitenkin korosti, että rytmiseen voimisteluun kuuluu tietty määrä ankaruutta ja kuria.

Italian Voimisteluliitto Federazione Ginnastica on määrännyt (siirryt toiseen palveluun) Rytmisen voimistelun akatemian erikoisvalvontaan. Se tarkoittaa, että viranomainen käy akatemian tiloissa kerran viikossa tarkastamassa voimistelijoiden voinnin.

Syyttäjä aloitti marraskuussa (siirryt toiseen palveluun) esitutkinnan asiasta. Tutkinnassa on kuultu voimistelijoiden lisäksi maajoukkueen henkilökuntaa ja valmentajia, myös päävalmentaja Emanuela Maccarania. Valmentajat ovat kuitenkin saaneet pitää työnsä.

Chiara Predola ja Anna Basta poseeraavat kameralle voimistelusalissa.
Chiara Predola ja Anna Basta Ylen haastattelussa voimistelusalilla. Kuva: Giorgio Casa

Moni alalla on asettunut tukemaan julkisuuteen tulleita voimistelijoita. Esimerkiksi bolognalainen tanssi- ja voimistelukoulun omistaja ja opettaja Chiara Predola sanoo, että rytminen voimistelu tunnetaan mielipiteitä jakavasta kurinpidosta.

Predola on seurannut Italian voimistelukohua, eikä hyväksy epäasiallista käytöstä, josta valmentajia syytetään. Hän on vakuuttunut, ettei hyviin suorituksiin tarvita sellaista, vaikka alalla onkin yhä niitä, jotka uskovat liioiteltuun kuriin.

– Meidän tehtävämme on tukea voimistelijoita parempiin suorituksiin, mutta myös kunnioittaa heidän rajojaan ja varjella heitä, Predola sanoo.

– Sellainen valmentaminen johtaa pidempiaikaiseen menestykseen. Kun urheilija voi hyvin, tulokset ovat parempia.

”Puhun niin kauan, että ala muuttuu”

Anna Basta lopetti voimistelun maajoukkueessa keväällä vuonna 2020. Sitä edelsivät paitsi paniikkikohtaukset ja itsetuhoiset ajatukset, myös vakava polvivamma.

Loukkaantumiseenkaan akatemiassa ei reagoitu hyvin: osa valmentajista yritti saada Bastaa harjoituksiin, vaikka polvi oli niin turvonnut, ettei hän voinut kävellä.

Vanhempiensa luo Bolognaan palatessaan Basta oli heikossa kunnossa. Sittemmin hän on käynyt kokemuksiaan läpi terapiassa. Nyt hän kertoo voivansa jo paremmin – mutta se vaati lajista irrottautumista yli vuoden ajaksi.

– Rakastan esiintymistä ja voimistelua todella, mutta kokemukseni Desiossa saivat minut vihaamaan lajia. Lapsuuden unelmani muuttui painajaiseksi, hän sanoo.

Pokaaleja ja valokuvia Anna Bastan uran varrelta huoneen seinällä.
Bastan seinillä on muistoja voimistelu-uran varrelta. Kuva: Giorgio Casa
Lähikuva Anna Bastan saamasta palkinnosta voimistelu-uralta.
Palkinnot ja voiton hetket ovat vaihtuneet terapiaan. Kuva: Giorgio Casa

Marraskuun lopussa Basta jätti poliisille kokemastaan henkisestä väkivallasta virallisen rikosilmoituksen. Tutkintaa varten perustettiin sen jälkeen erillinen työryhmä (siirryt toiseen palveluun), jossa mukana on myös Olympiakomitean piirissä toimiva oikeusturvalautakunta.

Viime viikkoina joidenkin voimistelijoiden vanhemmat ovat kertoneet, kuinka he ovat yrittäneet raportoida (siirryt toiseen palveluun) valmentajien käytöksestä jo aiemmin, mutta se ei ole johtanut toimenpiteisiin. Italialaislehtiin on myös vuotanut (siirryt toiseen palveluun) nauhoitettuja puhelinkeskusteluja, joiden mukaan Voimisteluliitto olisi ollut tietoinen tilanteesta, mutta jättänyt reagoimatta siihen.

Basta haluaa silti uskoa, että laji voi muuttua. Hän toivoo, että maajoukkueessa olevilla olisi jatkossa terveempi ympäristö voimistella.

– Se vaatii, että hiljaisuuden kulttuuri murtuu ja ihmiset puhuvat totta. Itse aion jatkaa puhumista niin kauan, että kaltoinkohtelu loppuu.

Basta itse on alkanut opiskella urheilujohtamista ja valmentaa nuoria voimistelijoita. Alan epäterveistä käytännöistä irrottautumiseen tarvitaan hänen mukaansa lisää koulutusta valmentajille ja tukea voimistelijoille – niin ravinnon kuin mielen hyvinvoinnin suhteen.

– On selvää, että jos haluaa pärjätä voimistelussa, on oltava valmis tekemään paljon töitä ja myös uhrauksia. Kehosta on pidettävä tarkasti huolta. Mutta kaikella on rajansa, hän sanoo.

Anna Basta istuu tuolilla.
Anna Basta on alkanut opiskella urheilujohtamista ja valmentaa nuoria voimistelijoita. Hän uskoo, että lajikulttuuri voi muuttua. Kuva: Giorgio Casa

Suosittelemme sinulle