Hyppää sisältöön

Vuoden 2023 äitiyspakkaus on tavanomaista niukempi

Hintojen nousu vaikutti myös uuden äitiyspakkauksen hankintoihin. Ensimmäiset uudet pakkaukset jaetaan asiakkaille alkuvuodesta 2023.

Äitiyspakkauksen sisältö. Vaatteita ja muita tarvikkeita.
Uuden äitiyspakkauksen kaikki 38 tuotetta. Kuva: Stoodio Oy / Kela
Pauliina Happo
Avaa Yle-sovelluksessa

Epävakaa maailmantilanne heijastuu Kelan vuoden 2023 äitiyspakkaukseen. Korona-aika nosti yleistä materiaalien kustannustasoa ja hankaloitti saatavuutta, ja Ukrainan sodan vaikutukset ovat entisestään hankaloittaneet tilannetta.

Pakkauksen tuotteiden valinnassa Kela on kiinnittänyt erityistä huomiota niiden pitkäikäisyyteen. Epävakaa maailmantilanne ja yleinen kustannusten nousu näkyvät kuitenkin tuotteiden määrässä.

Vuoden 2023 pakkauksessa on 38 erilaista tuotetta. Tuotteita on 12 edellisvuotta vähemmän, ja toissavuoteen verrattuna tuotteiden määrä pienentyi 17 tuotteella.

Lapsen haalari muumikuviolla.
Äitiyspakkauksen pidettyihin tuotteisiin kuuluu monikäyttöinen vauvan ulkohaalari. Vuoden 2023 pakkauksen haalariin valikoitui yleisöäänestyksessä tummansininen Muumi-kuosi. Kuva: Stoodio Oy / Kela

Hintojen nousu vaikutti uuden äitiyspakkauksen hankintoihin. Yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei enää saa yhtä paljon tuotteita kuin aikaisemmin.

– Pakkauksen valikoima supistuu. Alkuvuodesta esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina, äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä kertoo Kelan tiedotteessa.

Luontokuvioinen vauvan paita.
Pakkauksen bodyista suurin osa on kietaisubodyja. Irrotettavalla jatkopalalla varustettuja bodyja pakkauksessa on kaksi ja kaikissa pakkauksen housuissa on käännettävät resorit vyötäröllä, mikä lisää tuotteiden käyttöikää. Kuva: Stoodio Oy / Kela

Pakkauksesta kuitenkin jäi joitain tuotteita pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia.

– Tällaisia olivat muun muassa kondomit, kuolalappu ja pehmolelu, kertoo Petäjä.

Pakkauksen valitsee kaksi kolmasosaa perheistä

85 vuotta vanha instituutio oli alkujaan uusi, innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun.

Nykyään pakkauksen valitsee rahallisen tuen sijaan yhä noin kaksi kolmasosaa, joten se on säilyttänyt suosionsa, kertoo Petäjä.

Äitiyspakkauksen sisältöä. Harja, sakset hammasharja vesilämpömittari, ruokailukaukalo ja liinoja.
Kondomit, kuolalappu ja pehmolelu puuttuvat vuoden 2023 äitiyspakkauksesta. Kuva: Stoodio Oy / Kela

Katso Yle Areenasta ”Äitiyspakkaus 1948”:

Moni meistä on nukkunut elämänsä alkutaipaleet äitiyspakkauslaatikossa. Tämä itsestäänselvyytenä pitämämme, mutta maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen avustuspaketti on ollut korvaamaton apu suomalaisäideille jo 1930-luvulta alkaen. (1948)

Suosittelemme sinulle