Hyppää sisältöön

Kokkolan yliopistokeskuksen professori Ulla Lassille merkittävä rahoitus akkualan tutkimukseen

Tavoitteena on kehittää kestäviä akkumateriaaleja esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaloihin.

Professori ja tekniikan tohtori Ulla Lassi laboratoriossa kädessään kumihanskat.
Professori Ulla Lassi on tutkinut akkukemikaaleja jo yli 15 vuotta. Kuva: Janne Pesonen
Iina Kluukeri

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen professori Ulla Lassi on saanut rahoituksen akkualan tutkimustoimintaan.

Professorirahoitus tulee Vaikuttavuussäätiöltä. Yrityskumppanina on kokkolalainen akkumateriaalien valmistaja Umicore.

Suomessa kuusi professoria (siirryt toiseen palveluun) sai ensimmäistä kertaa tänä vuonna TIA-rahoitusta (Tamdem Industy Academy Professor) ja akkukemikaaleja jo yli 15 vuotta tutkinut Lassi on yksi heistä.

He saavat TIA-rahoitusta yhdeksi vuodeksi yrityksen kanssa toteutettavaa tutkimusta varten. Rahoitus alkaa ensi vuoden alusta.

– Pidän tätä merkittävänä koko Kokkolan suurteollisuusalueelle. Toivon, että alueen teollisuus on elivoimainen ja kärkijoukoissa myös 10 vuoden päästä. Tutkimustoiminnalla tähdätään myös siihen, sanoo Lassi.

Tavoitteena on kehittää kestäviä akkumateriaaleja esimerkiksi hyödyntämällä edullisia ja helposti saatavilla olevia raaka-aineita.

Suunnitelmissa on luoda uusia, teollisessa mittakaavassa merkittäviä akkukemikaaleja esimerkiksi akustoihin, jotka tukisivat vihreää siirtymää tuulivoimapuistoissa tai aurinkovoimaloissa. Työn alla on myös kehittää katodimateriaaleja ladattaviin natriumioniakkuihin.

Ulla Lassi on työskennellyt Oulun yliopiston soveltavan kemian ja prosessikemian professorina Kokkolan yliopistokeskuksessa vuodesta 2006.

Suosittelemme sinulle