Lumimyrsky kurittaa Suomea, ja poikkeukselliset nietokset ovat etelässä paksumpia kuin pohjoisessa.
Uudellamaalla voidaan paikoin tarpoa yli puolimetrisessä hangessa. Sen sijaan esimerkiksi käsivarren Lapissa kinosten syvyys on edelleen alle 20 senttiä.
Tässä jutussa kerromme, mistä poikkeuksellinen lumitilanne johtuu, ja miksi tällaiset talvet ovat käymässä harvinaisiksi.
Etelä-Suomessa on jo noin 20–30 senttiä enemmän lunta kuin tavallisesti tähän aikaan, ja nyt sitä tulee lisää
Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa on nyt enemmän lunta kuin missään muualla Suomessa. Lapissa poikkeama on päinvastainen.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tänään 35-senttinen lumipeite. Viimeksi yhtä paksu kinos on tähän aikaan vuodesta mitattu vuonna 2010.
Lohjalla lunta on peräti 42 senttiä. Hanget ovat olleet siellä näin korkeita tähän aikaan joulukuuta viimeksi vuonna 1965.
Maanantaina talvimyrsky tuo eteläiseen Suomeen noin 10–20 senttiä lisää lunta. Tuiskutuuli pakkaa lumen epätasaisiksi nietoksisksi.
Tiistaihin mennessä lumisaderintama yltää Lappiin, jossa on viime viikkoina vallinnut poutasää.
Runsas sade ja pakkanen ovat Etelä-Suomen poikkeuksellisen lumisen talven syynä
Poikkeukselliset säävirtaukset ovat kääntäneet Pohjois- ja Etelä-Suomen lumitilanteet päälaelleen.
Etelä-Suomeen on saapunut toistuvia matalapaineen virtauksia, jotka ovat keränneet avoimesta merestä lisää kosteutta. Pakkasen vuoksi sateet ovat tulleet lumena.
Pohjois-Suomessa sen sijaan on jo viikkoja vallinnut poutainen korkeapaine. Pakkasesta huolimatta lunta on ajankohtaan nähden niukasti.
Ilmastonmuutoksen vuoksi lumiset joulukuut käyvät yhä harvinaisemmiksi
Ilmaston lämmetessä joulukuun lumipäivät vähenevät erityisesti eteläisessä Suomessa, koska sateet tulevat usein vetenä. Kuluva talvi on poikkeus.
Tämänvuotinen lumitilanne ei johdu ilmastonmuutoksesta, vaan sään luonnollisesta vaihtelusta.
Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmastonmuutos lyhentää talvea ja lumiaikaa ja lisää sademääriä Suomessa. Edelleen joskus lumi tulee aikaisin ja säilyy pitkään, mutta kuluvan talven lumimäärät ovat käymässä etelässä aiempaa harvinaisemmiksi.
Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomessa siten, että sademäärät kasvavat ja lämpötilat nousevat etenkin talvella. Sateet tulevat siis entistä useammin vetenä.
– Kannattaa nauttia lumesta nyt, koska tämä ei ole tulevaisuudessa normaalia, Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen sanoo.
Helsingissä noin joka toinen joulu on luminen – tänä vuonna aatto näyttää valkealta
Todennäköisesti suurimmassa osassa maassa on jouluna lunta, vaikka sää näyttää lauhtuvan joulunalusviikolla.
Aivan viime päivinä ennusteissa on alkanut näkyä lauhtuvaa säätä joulunalusviikolla. On kuitenkin todennäköistä, että lumipeite säilyy valtaosassa maata – myös Uudellamaalla.
– Saisi aika lauha puhallus tulla, että Helsingistä lumi sulaisi. Entistä todennäköisemmältä valkoinen joulu näyttää, Ylen meteorologi Matti Huutonen sanoo.
Helsingissä on ollut kymmenen valkoista joulua viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana.