Hyppää sisältöön

Uusi laiva alkaa seilata Helsingin ja Tallinnan väliä tänään – katso, millainen on 247 miljoonan euron alus, jota piti odottaa melkein vuosi

Lähes kahden jalkapallokentän pituiseen laivaan mahtuu 2 800 matkustajaa. 27 solmun maksiminopeudella liikkuva MyStar maksoi 247 miljoonaa euroa.

MyStar aloittaa liikennöintinsä tänään tiistaina – alun perin se piti aloittaa jo tämän vuoden alussa. Katso videolta, millainen alus on.
Rain Kooli

TALLINNA MyStarin kahdeksannella kannella useampi kutsuvieras päätyy hajuaistinsa kautta samaan johtopäätökseen. Uuden auton tuoksu on tuttu juttu, mutta nyt on koettu myös uuden laivan tuoksu.

Vähemmän nahkaa ja kumia kuin autoissa. Enemmän tekstiilejä, puuta ja muoveja.

Pyöreä muotoiluvalaisin matkustajalaivan seinällä.
Tallink-varustamo maksoi MyStarista lähes neljännesmiljardin. Kuva: Rain Kooli / Yle

Uudenkarheaa laivaa on saatu odottaa. Rauma Marine Constructionsin rakentama MyStar piti alun perin luovuttaa Tallinkille jo viime jouluna. Liikennöinti oli suunniteltu alkavaksi tämän vuoden alussa.

– Laivan valmistumista viivyttivät maailmanlaajuinen koronapandemia sekä nyt jo lähes vuoden verran kestänyt [Ukrainan] sota, Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene toteaa Ylelle.

Kauneustuotteita laivamyymälän hyllyissä.
Vuorokautta ennen ensimmäistä reittimatkaa laivan myymälän hyllyjä täytettiin vielä viimeisillä tuotteilla. Kuva: Rain Kooli / Yle

MyStarin liikennöinnin aloittaminen viivästyi syksyn aikana useamman kerran laivayhtiön ilmoittamista päivämääristä. Aluksen testimatkoilla ilmeni teknisiä ongelmia ja säätötarpeita muun muassa propulsio- ja ohjausjärjestelmässä.

Hitaampi ajo säästää polttoainetta

– Nyt emme halua kuitenkaan katsoa taakse, vaan eteenpäin, sanoo Nõgene ja lupaa MyStarin myötä enemmän matkustusmukavuutta sekä teknistä edistystä.

Laivan moottorit toimivat sekä LNG-maakaasulla että dieseliä. Alus on suunniteltu runkoa myöten sellaiseksi, että saman nopeuden saavuttamiseen tarvitaan vähemmän tehoja kuin varustamon edellisessä lippulaivassa MegaStarissa.

Tummaan ja vaaleaan sävyyn muotoiltuja istuimapaikkoja laivassa.
MyStariin mahtuu enimmillään 2 800 matkustajaa. Kuva: Rain Kooli / Yle

Laiturissa ollessaan MyStar käyttää maasähköä eli sen ei tarvitse tuottaa käyttövirtaa omilla apumoottoreillaan. Näin on kuitenkin vain öisin. Päivisin laiturissaoloaika on liian lyhyt maasähköön kytkeytymiseen.

– Uuden tekniikan ja fiksujen ratkaisujen ansiosta laivan kääntymisaika satamassa lyhenee entisestään. Tämä mahdollistaa hitaamman ajon merellä, mikä säästää polttoainetta, Tallink-konsernin pääkapteeni Tarvi-Carlos Tuulik kertoi eilen maanantaina MyStarilla vierailleelle toimittajajoukolle.

Tallink-kirjauksella varustettu laiva saapuu satamaan perinteisen vesitykkitervehdyksen saattamana.
10. joulukuuta Tallinnan saapunut MyStar otettiin vastaan vesitykkitervehdyksellä. Kuva: Tallink

Itämeren kauneus innoitti sisustussuunnittelijoita

MyStarin sisustus on sisustusarkkitehti Vertti Kiven ja hänen toimistonsa käsialaa.

– Maailmassa on selkeä ero autolauttojen ja risteilyalusten välillä, ne ovat vähän niin kuin bussit ja taksit. MyStarilla olemme tehneet harppauksen lauttamaailmasta kohti risteilymatkustamisen elämyksellisyyttä, Kivi toteaa.

Silmälasipäinen ja tummaan pikkutakkiin pukeutunut mies antaa haastattelua.
MyStarin sisustussuunnittelussa haluttiin kiinnittää huomiota Itämereen, mutta välttää saarnaavaa otetta, sanoo Vertti Kivi. Kuva: Rain Kooli / Yle

Laivan sisustuksen pääteema on hänen mukaansa Itämeri ja sen kauneus.

– Lähdimme siitä, mitä loistavaa, kaunista ja uniikkia löytyy Itämeren pinnan ylä- ja alapuolelta.

Suunnittelijat käyttivät sisustuselementteinä esimerkiksi pienistä höyhenistä otettuja lähikuvia valtavan isoiksi suurennettuina.

Valaistua talvipuutarhaa laivan peräosassa.
Laivan perään on sijoitettu puutarhamainen oleskelualue. Kuva: Rain Kooli / Yle

Enimmillään 2 800 matkustajan käyttöön on rakennettu vain 46 hyttiä. Paavo Nõgenen mukaan kyseessä on tietoinen valinta.

– Hytit on tarkoitettu enimmäkseen rekkakuskeille. Kaksi tuntia on niin lyhyt aika, että muut matkustajat eivät hyttejä pahemmin käytä, hän perustelee.

MyStar aloittaa liikennöinnin tänään tiistaina kello 13.30 lähdöllä Tallinnasta Helsinkiin.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 14. joulukuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle