Hyppää sisältöön

Stora Ensolta kymmenien miljoonien investointi Uimaharjun sellutehtaaseen – syynä valkaisemattomien tuotteiden kysynnän kasvu

Enocellin tehdas voi 38 miljoonan euron investoinnin myötä tuottaa joustavasti sekä valkaisematonta että valkaistua pitkäkuitusellua.

Uimaharjun sellutehtaan alue.
Enocellin sellutehdas on Uimaharjun suuria työllistäjiä. Kuva: Stora Enso
Petri Karvinen

Stora Enso investoi 38 miljoonaa euroa Uimaharjun sellutehtaaseen.

Enocellin tehtaalla yhtiö käyttää rahat valkaisemattoman sellun tuotantoon. Jatkossa Uimaharjun tehdas voi joustavasti tuottaa sekä valkaisematonta että valkaistua pitkäkuitusellua.

Tehtaanjohtaja Sauli Purhon mukaan investointi ei lisää työvoiman tarvetta tehtaalla. Myöskään puunhankinta Uimaharjulle ei muutu.

– Kyse on laadullisesta muutoksesta. Investoinnin myötä voimme tehdä tehtaallamme myös valkaisematonta sellua. Se lisää joustavuuttamme ja turvaa toimintaamme pitkälle tulevaan, Purho sanoo.

Stora Enson Enocellin tehdas tuottaa vuosittain 630 000 tonnia havu- ja lehtipuusellua. Tulevaisuudessa jopa kolmannes tästä määrästä voisi Putron mukaan koostua valkaisemattomasta sellusta.

Valkaisemattomasta sellusta tehtyjen tuotteiden kysyntä on ollut vuosien ajan kasvussa niiden ekologisuuden vuoksi.

– Esimerkiksi ruskeita pakkauslaatikoita kysytään Suomessa ja maailmalla koko ajan enemmän. Kyse on pitkään jatkuneesta ympäristöystävällisyyden megatrendistä, Purho sanoo.

Valkaisemattoman sellutonnin tuotannosta syntyvä hiilijalanjälki tulee olemaan yli viidenneksen pienempi kuin Enocellin tehtaalla valmistetun valkaistun sellutonnin. Investoinnin arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppupuolella.

Uimaharjun tehtaan lisäksi yhtiö investoi 42 miljoonaa euroa Skutsärin tehtaalle Ruotsiin.

Stora Enson Uimaharjun tehdas työllistää noin 280 ihmistä.

Juttua muokattu klo 11.20: Päivitetty tietoja ja lisätty tehtaanjohtajan kommentteja.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 14.12. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle