Hyppää sisältöön

Ateneum avautuu jälleen yleisölle huhtikuussa – luvassa Albert Edelfeltin näyttely

Taidemuseo avautuu vuoden tauon jälkeen uudella kokoelmanäyttelyllä Ajan kysymys.

Ihanuuksien ihmemaa – maisemia Ateneumin kokoelmista -näyttelyn koristeltu seinä Merikeskus Vellamossa.
Ateneumin taidemuseo on ollut remontissa maaliskuusta lähtien. Kuva: Antro Valo / Yle
Ville Vedenpää

Ateneum avaa ovensa yleisölle jälleen 14. huhtikuuta 2023. Museo suljettiin maaliskuussa 2022 ilmanvaihtoremontin takia. Muutoksia on tulossa muun muassa Ateneumin museokauppaan, WC-tiloihin sekä Ateneuminkujan sisäänkäyntiin.

Näyttelyitä on ensi vuodelle luvassa kolme. Ensimmäisenä avautuu uusi kokoelmanäyttely Ajan kysymys, joka tulee olemaan esillä usean vuoden ajan. Näyttely nostaa esiin 2000-luvun polttavia kysymyksiä samalla kun se tarkastelee, miten Ateneumin kokoelmat ovat muodostuneet.

Edelfelt palaa kotiin

Ateneumissa nähdään vuonna 2023 kaksi vaihtuvaa näyttelyä. Niissä molemmissa tullaan näkemään teoksia, joita ei ole aiemmin nähty Suomessa.

Näistä ensimmäinen, toukokuussa avautuva Albert Edelfeltin (1854–1905) kattava näyttely esittelee Suomen tunnetuimpiin kuuluvan taiteilijan kansainvälisestä näkökulmasta. Ennen Ateneumia taiteilijan vientinäyttely on ollut esillä Petit Palais'ssa Pariisissa ja Göteborgin taidemuseossa.

Lokakuussa avautuva Väriä & valoa - impressionismi Suomessa ja maailmalla -näyttely esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta ajanjaksolta 1860–1916.

Näyttelyn kansainvälisten taiteilijoiden joukossa ovat muun muassa Claude Monet ja August Renoir sekä kotimaisista taiteilijoista esillä ovat esimerkiksi Pekka Halonen ja Tyko Sallinen.

Suosittelemme sinulle