Toistaiseksi vielä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella, kohta Pirkanmaan hyvinvointialueella, kertyy vuodessa noin viisi miljoonaa kiloa likapyykkiä. Se tarkoittaa 20 000 kiloa jokaista työpäivää kohden.
– Määrästä ainakin kaksi kolmasosaa on potilas- ja liinavaatteista. Loput on henkilökunnan työvaatteita, kertoo Antti Tervo, pyykeistä huolehtivan Sakupe-yhtiön toimitusjohtaja.
Sakupe oy on pääosin kuntien ja sairaanhoitopiirien omistama yhtiö. Se jatkaa, kun hyvinvointialueet pian aloittavat.
Maan suurin hyvinvointialue Pirkanmaa päätti Sakupen jatkosta viime maanantaina. Tervon mukaan kyse on noin kymmenen miljoonan euron sopimuksesta.
Vaatteetkin on mikrosirutettu
Suurin osa kiertävistä sairaalatekstiileistä on Sakupen omistuksessa. Tervon mukaan yhtiö on merkannut omaisuutensa.
– Sekä potilas- että työvaatteissa on mikrosirut. Näin pystymme seuraamaan, missä vaatteet liikkuvat ja kuinka nopeasti ne kiertävät, Antti Tervo kertoo.
Hänen mukaansa työvaatteita jaetaan jo paikoin automaatista.
– Kun työntekijä tunnistautuu henkilökortilla, automaatti antaa hänelle oikeat ja oikeankokoiset vaatteet. Lääkärille lääkärinvaatteet ja hoitajalle hoitajan vaatteet.
Tervon mukaan Pirkanmaalla on jo käytössä ainakin yksi vaateautomaatti.
Likaiset ja puhtaat pyörien päällä
Yli puolet Pirkanmaan sairaalapyykeistä pestään ja käsitellään Jyväskylässä Keski-Suomessa tai Siilijärvellä Pohjois-Savossa.
– Se tarkoittaa, että joka viikko pyykkiä kuljettaa yli kymmenen ajoneuvoyhdistelmää. Tuodaan puhtaita ja haetaan likaisia, Antti Tervo sanoo.
Omien pesuloidensa lisäksi Sakupe pesettää Pirkanmaan pyykkiä myös alihankkijoilla. Tervo sanoo, että tähän kuuluu sekä terveyskeskusten tekstiilipalvelua että niin sanottua asukaspyykkiä. Se tarkoittaa esimerkiksi vanhainkodeista tai muista sote-laitoksista kertyvää pyykkiä.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella asiasta 15.12. kello 23 asti.