Ohi on.
22. jalkapallon miesten MM-kisat olivat puheenaiheiltaan varmasti kaksijakoisin turnaus, mitä on koskaan nähty.
Jalkapalloilullisesti kisat tullaan muistamaan muun muassa yllätystuloksistaan, vaihtelevasta tuomaritoiminnastaan, Afrikan maiden ensimmäisestä välieräpaikasta, todella dramaattisesta loppuottelustaan ja Argentiinan 36 vuoden odotuksen päättymisestä.
”Upea jalkapalloturnaus, väärässä paikassa”, kuten The Guardianin pääkirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) muotoiltiin.
Kenttien ulkopuolisten tapahtumien suhteen muistikuvat eivät tule olemaan kovin ruusuisia.
Qatarin kisojen saamiseen liittyneet lahjontasyytteet, ihmisoikeuksien polkeminen maassa, kuolleet siirtotyöläiset, Fifan ”keskittykää jalkapalloon” -kirje (siirryt toiseen palveluun) jalkapalloliitoille, sateenkaaritunnuksista vääntäminen, Qatarin ja sitä vastustavien tehtailemat sosiaalisen median kohut (siirryt toiseen palveluun)... Aiheita on riittänyt.
Viimeisin yllättäen tullut ihmisiä kuohuttanut hetki nähtiin sunnuntain finaalin päätyttyä. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ja Qatarin emiiri sheikki Tamim bin Hamad Al Thani viipyilivät mahdollisimman pitkään jakamassa MM-pokaalia. He käyttivät viimeisen hetkensä pukeakseen Argentiinan Lionel Messille päälle bishtin eli perinteisen arabialaisten miesten viitan.
Ainoa, joka on seissyt, luonnollisestikin, kisajärjestäjä Qatarin ja sen johtajien rinnalla, on kisat sille myöntänyt Fifa ja eritoten sen puheenjohtaja Infantino. Fifa kun ansaitsee vielä enemmän kritiikkiä kaikesta kisoihin liittyvästä kuin Qatar.
Qatarissa vuoden 2022 alusta saakkaen asunut sveitsiläinen on kääntänyt liki kaiken kisoihin ja Fifaan kohdistuneen kritiikin länsimaiden kaksinaismoralismiksi ja turhiksi soraääniksi. Se onkin hänen tehtävänsä.
Välillä hän on kertonut tuntevansa itsensä siirtotyöläiseksi, arabiksi, afrikkalaiseksi, homoseksuaaliksi tai vammaiseksi.
Ja mikäs Infantinolla on ampuessa selityksiään, joilla hän voi peitellä sitä, ettei millekään kritiikin aiheelle tehdä mitään. Hänet valitaan mitä todennäköisimmin maaliskuussa 2023 Ruandassa pidettävässä Fifan kongressissa uudelle neljän vuoden puheenjohtajakaudelle.
Sepp Blatterin jalanjäljissä
Qatarissa perjantaina pidetyssä kokouksessa puolestaan varmistettiin, että Infantino saa pitää valta-asemansa jopa vuoteen 2031 saakka. Aiemmin vuonna 2016 Fifan korruptioskandaalin jälkimainingeissa puheenjohtajakausiin tehtiin muutos, ettei puheenjohtaja voi toimia tehtävässään kuin maksimissaan kolme kautta.
Perjantaisessa Fifan neuvoston kokouksessa kuitenkin linjattiin, ettei Infantinon ensimmäistä kautta (2016–2019) lasketa yhdeksi puheenjohtajakaudeksi.
Samainen neuvosto, eri jäsenistöllä, oli myös aikoinaan valitsemassa Qataria ja Venäjää MM-kisojen isänniksi.
Infantino pääsee siis nauttimaan roolistaan ja yli kolmen miljoonan dollarin vuosipalkastaan mahdollisesti jopa 13 vuoden ajan. Se jää vain yhden kauden vajaaksi hänen maanmiehensä Sepp Blatterin puheenjohtaja-ajasta, joka kesti 17 vuotta. Infantino korvasi korruptiosyytösten vuoksi sivuun siirtyneen Blatterin.
Ydinasia lienee se, muuttuuko Infantinon tulevien valtavuosien aikana Fifan toiminnassa mikään selvästi parempaan suuntaan?
Nämä kisat jättivät käsiin paljon petettyjä lupauksia.
Ei virallista roolia korvauksissa
7,5 miljardia dollaria. Niin paljon Fifa nettoaa oman arvionsa mukaan (siirryt toiseen palveluun) tuloja Qatarin MM-kisoista, eli enemmän kuin ennen kisoja odotettiin.
Siitä ei kuitenkaan valu todennäköisesti mitään kisojen rakentamisessa henkensä menettäneille siirtotyöläisten läheisille. Vaikka Fifa onkin perustanut (siirryt toiseen palveluun) jälleen jokaisten MM-kisojensa mukaisen ”perintörahastonsa”, Infantino ei vahvistanut asiasta kysyneille toimittajille sen varojen päätyvän esimerkiksi menehtyneiden siirtotyöläisten perheille.
– Kisat ovat olleet valtava menestys kaikilla mittareilla, hän kehui heti alkuun.
Pian hän kertoi Fifan tehneen tärkeää työtä, joilla on kohennettu siirtotyöläisten oloja. Tehneen kaikkensa jopa.
– Jokainen kuolema on ollut liikaa, hän selitti, mutta kiisti välittömästi esimerkiksi The Guardianin paljon sivutun raportin (siirryt toiseen palveluun) ja ihmisoikeusjärjestöjen esittelemien kuolleita siirtotyöläisiä koskevat luvut. Hänen mukaansa oikea lukema on 400–500, vuodesta 2014.
Aiemmin tänä vuonna Euroopan parlamentin edessä hän väitti vain kolmen siirtotyöntekijän kuolleen kisojen rakennustyömailla.
Sanoo Infantino mitä tahansa, on Fifa pettänyt lupauksensa jo ennakkoon, esimerkiksi omien MM-kisojen järjestäjävaatimuksiensa suhteen. Vuorotellen Fifa antoi Qatarin luistaa esimerkiksi lupauksistaan järjestää MM-turnaus kesällä, panostaa naisten jalkapallomaajoukkueeseen (siirryt toiseen palveluun), hiilineutraaliudesta ja alkoholin myymisestä stadioneilla.
Ihmisoikeuksien ja siirtotyöntekijöiden olojen parantamisesta puhumattakaan. Jopa ne siirtotyöläisten oikeuksia koskevat uudistukset, jotka Qatar teki, tulivat ihmisoikeusjärjestöjen mukaan (siirryt toiseen palveluun) liian myöhään. Osaa lakimuutoksista esimerkiksi palkanmaksuun tai työaikaan liittyen ei kunnioiteta vieläkään.
Mikään tuskin muuttuu
Millä keinolla asiat muuttuisivat?
Pitää huomauttaa, että Infantinon aikana Fifan toiminta on muuttunut jo hieman. Esimerkiksi kisaisäntähausta on tullut avoimempaa. Mutta, kuten näiden kisojen perintö osoittaa, matkaa on edelleen aika paljon.
Fifan sisäistä poliittista mullistusta on vaikea odottaa. Infantino hehkutti tukijoidensa määrää näidenkin kisojen aikana.
– Fifa on 211 maan järjestö ympäri maailmaa. Olen erittäin ylpeä siitä, että yli 200 maata on ilmaissut tukensa minulle ja muutkin olen hyvin kiitollinen, hän sanoi.
Koska monien tahojen, kuten Fifan, mukaan ”jalkapalloa ei kuulu sekoittaa politiikkaan”. Fifan puheenjohtaja toki otti jo ennen kisoja kantaa niinkin ei-poliittiseen asiaan kun sota.
Vladimir Putinin kanssa läheisissä väleissä vuosien varrella viihtynyt Infantino esitti marraskuussa G20-maiden kokouksen yhteydessä toiveen, että Ukraina ja Venäjä pitäisivät kisojen ajan kuukauden mittaisen tulitauon Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa. Toive tuli Ukrainan vastahyökkäyksen käynnistyttyä.
– Tässä on kaksi vaihtoehtoa: joko Kreml on pyytänyt Infantinoa toivomaan tulitaukoa, tai sitten tämä on itse pohtinut, että miten voisi auttaa vanhaa kaveriaan, pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri linjasi Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), viitaten Venäjän presidenttiin.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitti Fifalle toiveen välittää videoviesti kisojen finaalissa katsojille, mihin Fifa ei suostunut. Osapuolet ovat kuitenkin vielä jatkaneet (siirryt toiseen palveluun) keskustelujaan aiheesta.
Itse MM-kisojen tulevaisuuden osalta hän kertoi myös reippaana puheenjohtajana, että olisi valmis järjestämään jalkapallon MM-kisat Pohjois-Koreassa, jotta hän voisi ”yhdistää maailman”.
Nämäkin seikat saavat itseni uskomaan, etteivät asiat Fifan toiminnassa muutu. Fifa ja Infantino ovat valmiit tekemään mitä tahansa rahojensa eteen.
Joten, voimme vain odottaa, että näemme vajaan neljän vuoden päästä Infantinon poseeraavan hymyssä suin, toivottamassa ihmisille:
”Tervetuloa Saudi-Arabiaan (siirryt toiseen palveluun), Egyptiin ja Kreikkaan vuonna 2030!”