Hyppää sisältöön

Yhdeksän kymmenestä skuuttaajasta on saanut kasvomurtumansa humalassa

Sähköpotkulautailija oli 18 kertaa todennäköisemmin humalassa ajaessaan verrattuna polkupyöräilijään, kertoo tutkimus. HUSin mukaan sähköpotkulautailu altistaa etenkin kallonmurtumille.

Pyöräilijä liikkuu pois päin kuvasta Pohjoisesplanadilla ilta-aikaan pimeällä. Taustalla autoja letkassa, etualalla sähköpotkulauta.
Sähköpotkulautaonnettomuuksissa tyypillistä ovat nuori ikä ja ilman kypärää ajaminen, kertoo HUS. Kuvituskuva. Kuva: Otso Karhu / Yle
Saara Hirvonen

Lähes 90 prosenttia sähköpotkulautaonnettomuuksissa aiheutuvista kasvomurtumista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (siirryt toiseen palveluun). HUSin mukaan sähköpotkulautailu altistaa etenkin kallonmurtumille.

Kasvotraumatologian tutkimuksessa verrattiin Töölön tapaturma-aseman kasvomurtuman saaneiden sähköpotkulautailijoiden ja pyöräilijöiden tapaturmiin liittyviä tekijöitä tammikuun 2019 ja lokakuun 2020 välisenä aikana. Tutkimuksessa oli yhteensä 169 potilasta, joista 124:llä oli polkupyöräilyyn ja 45:llä sähköpotkulautailuun liittyvä kasvomurtuma.

Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen oli selvästi yleisempää sähköpotkulautailijoilla kuin pyöräilijöillä. Kasvomurtuman saaneista lautailijoista 88,9 prosenttia oli alkoholin vaikutuksen alaisena. Sähköpotkulautailija oli 18 kertaa todennäköisemmin humalassa ajaessaan verrattuna polkupyöräilijään.

Väitöskirjatutkija Olli-Jussi Murroksen mukaan alkoholin vaikutuksen alaisena olevien lautailijoiden osuus oli huomattavan korkea muihin kansainvälisiin sähköpotkulautavammoja käsitteleviin tutkimuksiin verrattuna.

Tulosten perusteella sähköpotkulaudalla alkoholin vaikutuksen alaisena ajo näyttäisi altistavan erityisesti vakaville kasvojen alueen vammoille.

Humalainen sähköpotkulautailija törmää yleensä paikallaan olevaan kohteeseen

Alkoholin käytön lisäksi tunnuksenomaista sähköpotkulautaonnettomuuksissa ovat nuori ikä ja ilman kypärää ajaminen. Onnettomuuden aikaan vain yhdellä tutkimusaineiston sähköpotkulautailijalla oli kypärä päässään, kun pyöräilijöistä kypärää käytti noin kolmasosa.

Reaktiokykyä heikentävä alkoholi ja kypärättömyys aiheuttavat näissä olosuhteissa vaarallisen yhdistelmän.

– Humalassa ajavat sähköpotkulautailijat loukkaantuvat tyypillisesti törmäyksessä paikallaan olevan kohteen kanssa. Onnettomuustilanteessa törmätään katukivetykseen ja kaadutaan kasvot edellä maahan, Murros toteaa.

HUSin selvityksessä yölliset sähköpotkulautavammat ovat vähentyneet merkittävästi. Syyskuussa 2021 Helsingin kaupunki rajoitti sähköpotkulautojen käyttöä laskemalla nopeutta ja estämällä sähköpotkulautojen vuokrauksen viikonloppuöisin.

HUSin mukaan liikenneturvallisuutta voidaan edistää yhteistyössä kaupungin ja vuokrayritysten kesken, mutta vastuu turvallisesta liikkumisesta on myös käyttäjillä itsellään.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 14. joulukuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle