Hyppää sisältöön

Influenssatapaukset jyrkässä nousussa Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan influenssatapaukset ovat jyrkässä nousussa. Seinäjoen keskussairaalassa on jouduttu tekemään poikkeusjärjestelyjä, jotta potilaiden hoito voidaan turvata.

Yhdistetyn korona- ja influenssaviruskotitestin testitikku puskuriliuoksessa.
Influenssakausi on alkanut Etelä-Pohjanmaalla ja tapaukset ovat jyrkässä nousussa. Osalla koronatesteistä voi testata myös influenssaviruksia kotona. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Anne Elhaimer
Avaa Yle-sovelluksessa

Influenssatapaukset ovat jyrkässä nousussa Etelä-Pohjanmaalla.

Laboratoriokokein todettujen influenssatartuntojen määrä on lähes kolminkertaistunut maakunnassa viime viikon aikana. Viikolla 49 tartuntoja todettiin yhteensä 90. Luku on vain pieni osa todellisesta sairastavuudesta.

Myös koronaa on edelleen varsin runsaasti liikkeellä. Keskussairaalassa oli maanantaina 29 koronapotilasta ja terveyskeskusten vuodeosastoilla yhteensä 40 koronapotilasta. Lisäksi liikkeellä on RS-virusta.

Hengitystieinfektiopotilaiden suuri yhtäaikainen määrä on vaatinut poikkeuksellisia järjestelyjä keskussairaalassa. Päivystys oli viikonloppuna ruuhkautunut. Potilaita on myös hoidettu tavanomaisista poikkeavilla osastoilla.

– Henkilökuntamme on joustanut ansiokkaasti. Potilaat hoidetaan hyvässä yhteistyössä, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Raimo Jokisalo vakuuttaa.

Potilaita voidaan joutua siirtämään

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki käsitteli maanantaina kokouksessaan terveydenhuollon kuormitusta. Nyrkin mukaan keskussairaalasta perustasolle siirtyviä potilaita voidaan sijoittaa joustavasti maakunnan eri terveyskeskuksiin.

Terveyskeskusten sulautuminen osaksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialuetta tukee tätä jo aiemmin käytössä ollutta menettelytapaa.

– Mikäli oman terveyskeskuksen vuodeosastopaikat ovat täynnä, potilas voidaan hoitaa toisessa terveyskeskuksessa. Tärkeintä on, että potilas saa tarvitsemansa hoidon, sanoo Seinäjoen johtava ylilääkäri ja hyvinvointialueen terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialuejohtaja Tiina Perä.

Pelkkien oireiden perusteella infektioiden erottaminen on vaikeaa, koska influenssa-, RS- ja koronavirukset aiheuttavat samankaltaisia hengitystieoireita.

Parhaat keinot suojautua tartunnoilta on rokottautuminen, väkijoukkojen välttäminen, kasvomaskien käyttäminen sekä hyvä käsihygienia.

– Sekä influenssa- että koronavirusinfektioon on olemassa lääkitys tarkkaan määritellyille riskiryhmille. Mikäli tietää kuuluvansa riskiryhmiin ja epäilee sairastuneensa joko influenssaan tai koronaan, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Näin lääkitys saadaan tarvittaessa käyntiin mahdollisimman varhain, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä kehottaa.

Suosittelemme