Hyppää sisältöön

Aasian rikkain mies pyrkii maailman suurimmaksi uusiutuvan energian tuottajaksi – tällainen on intialainen hiilipohatta Gautam Adani

Adani on hyvissä väleissä pääministeri Narendra Modin kanssa. Miljardöörin yritykset ovat voittaneet suuria julkisia rakennusurakoita. Nyt hän tavoittelee enemmistöä arvostetusta uutiskanavasta.

Intialainen Gautam Adani ja Intian pääministeri Narendra Modi.
Pääministeri Narendra Modi (valkoisessa asussa) tervehti miljardööri Gautam Adania (vasemmalla) talouskokouksessa Gujaratin osavaltion pääkaupungissa Gandhinagarissa tammikuussa 2019. Kuva: Siddharaj Solanki / AOP
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Intialainen hiilipohatta Gautam Adani kiilasi tänä vuonna maailman kolmanneksi rikkaimmaksi talousmedia Bloombergin miljardöörilistalla.

Hän on ensimmäinen aasialainen, joka on päässyt maailman kolmen varakkaimman joukkoon.

Suomessa Adanin nimi näkynyt harvakseltaan uutisotsikoissa.

Hänen nousuvauhtinsa on ollut päätähuimaava.

Adanin omaisuus oli Bloombergin mukaan vielä vuoden 2020 alussa noin 10 miljardia dollaria, kun nyt joulukuussa se oli jo yli 125 miljardia dollaria.

Kasvu johtui hänen yritysryppääseensä kuuluvien pörssiyhtiöiden markkina-arvon nopeasta noususta.

Nyt hiilipohatta pyrkii maailman suurimmaksi uusiutuvan energian tuottajaksi vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan hän on ostamassa riippumatonta intialaista mediaa.

Viime aikoina Gautam Adanin nimi on putkahdellut esiin myös muissa merkittävissä kansainvälisissä talousuutisissa.

Tässä jutussa kerrotaan, millainen mies julkisuutta välttelevä Adani on.

Adani Groupin Gautam Adani istuu pöydän ääressä.
Gautam Adani vieraili Australian Queenslandissa joulukuussa 2016. Hän omistaa siellä sijaitsevan kiistanalaisen hiilikaivoksen. Kuva: Cameron Laird / AOP

Keskeytti opinnot ja selvisi terrori-iskusta

Adani alkoi kerätä valtavaa omaisuuttaan kivihiilellä, kun nopeasti kasvava ja energianälkäinen Intia ryhtyi vapauttamaan talouttaan 1990-luvulla.

Adani rakennutti sataman läntisessä Gujaratin osavaltiossa sijaitsevaan Mundraan. Sen kautta Intiaan alkoi virrata hiiltä ja samalla rupiat virtasivat Adanin kassaan.

Gautam Adani tulee keskiluokkaisesta tekstiilikauppiaisperheestä. Uskonnoltaan perhe on jainalainen.

Adani jätti opintonsa kesken nuorena ja muutti Intian talouskeskukseen Mumbaihin. Siellä hän aloitti bisnesuransa treidaamalla timantteja.

Parin vuoden kuluttua Adani palasi kotiin Gujaratiin ja siirtyi veljensä muoviyrityksen leipiin. Vuonna 1988 hän perusti oman firmansa, joka kävi kauppaa erilaisilla tuotteilla kengistä ämpäreihin.

Adanin taipaleelle mahtuu myös vaaratilanteita. Esimerkiksi marraskuussa 2008 hän oli Taj Mahal Palace -hotellissa Mumbaissa, kun terroristit hyökkäsivät sinne. Miljardööri piileskeli terroristeilta kellarissa yhdessä muiden kanssa.

Hiili bisnesten keskiössä

Nykyisin 60-vuotias Gautam Adani toimii perustamansa monikansallisen Adani Group -monialayhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Yli 60 prosenttia Adani Groupin tuloista on peräisin hiilibisneksistä. Adani omistaa hiilivoimaloita ja -kaivoksia sekä tuo maahan noin neljänneksen Intiaan tulevasta hiilestä, kertoo The Washington Post.

Adani Group toimii myös muun muassa energia-, satama-, puolustus-, maanviljely- ja elintarvikealoilla sekä teknologiapuolella kuten datakeskus- ja droonibisneksessä.

Yhtiö omistaa muun muassa useita satamia ja operoi lentokenttiä. Tällä hetkellä Adani Group rakentaa suurta satamaa Vizhinjamissa Keralan osavaltiossa.

Uuden sataman odotetaan nousevan Dubain, Singaporen ja Sri Lankan satamien haastajaksi, kertoo The Guardian.

Keralassa paikalliset kalastajat ja kirkko vastustavat Adanin satamaa. Hinduryhmä puolestaan puolustaa sitä.

Läheinen suhde pääministeri Modiin

Gautam Adani on taitava luomaan ja vaalimaan suhteita vallanpitäjiin.

Hän on ollut hyvissä väleissä sekä nykyisen että edellisen valtapuolueen eli Intian kansanpuolueen BJP:n ja Intian kongressipuolueen INC:n kanssa.

Oppositiopoliitikot väittävät, että Adani hyötyy läheisestä suhteesta nykyiseen pääministeriin Narendra Modiin.

Modi on Adanin tavoin kotoisin Gujaratista. Miehet tutustuivat 1990-luvulla, kertoo The Washington Post. Modi oli tuolloin hindunationalistisen BJP:n pääsihteeri.

Modi nousi Gujaratin osavaltion pääministeriksi vuonna 2001. Modin entinen avustaja kertoi The Washington Postille, että Adanin satama- ja rautatiehankkeet tekivät suuren vaikutuksen Modiin.

Gujaratin osavaltio myi vuonna 2007 Adanille maata edulliseen hintaan ja perusti sinne erityistalousalueen, jonka sisällä toimivat yritykset nauttivat veroeduista. BJP:n mukaan tarkoituksena oli edistää alueen kehitystä.

Adani rakennutti erityistalousalueelle hiilivoimalan. Sinne tuotiin ulkomaista hiiltä Adanin satamasta Adanin rautatietä pitkin. Näin pohatasta tuli sähköntuottaja, The Washington Post kirjoittaa.

Modi on toisinaan käyttänyt Adanin omistamaa yksityislentokonetta vaalikiertueillaan.

Adanin yritykset ovat voittaneet miljardien dollarien arvosta sopimuksia esimerkiksi satamien, valtateiden ja voimalaitosten rakentamiseksi.

Financial Timesille antamassaan harvinaisessa haastattelussa Adani sanoi, ettei ole käyttänyt asemaansa väärin.

Miljardöörin mukaan hänen yrityksensä mukailevat hallituksen kehitystavoitteita.

Ashok Gehlot, Gautam Adani ja Shakuntala Rawat huippukokouksessa.
Rajasthanin osavaltion teollisuusministeri Shakuntala Rawat, Gautam Adani ja Rajasthanin pääministeri Ashok Gehlot osallistuivat sijoittajakokoukseen Jaipurissa lokakuussa 2022. Rawat ja Gehlot edustavat Intian kongressipuoluetta. Kuva: Vishal Bhatnagar / AOP

Intian hallitus tarvitsee Adanin kaltaisia valioyksilöitä kansallisten tavoitteiden saavuttamiseen sekä yksityisen sektorin kumppaneiksi strategisiin hankkeisiin Intian ulkopuolella, arvioi uutistoimisto AP:lle ekonomisti Mihir Sharma.

– Ei se mene niin, että Adani Group muokkaisi hallituksen politiikkaa. Pikemminkin Adani Group on halukas ja kyvykäs kumppani niissä asioissa, joita hallitus pitää tärkeimpinä, Sharma sanoi AP:lle.

”Adani pyrkii vaikuttajien joukkoon”

Gautam Adani ymmärsi jo varhain uusiutuvan energian tarjoamat mahdollisuudet, vaikka hän keräsi valtavan omaisuutensa kivihiilen ja raskaan teollisuuden avulla.

Näin arvioi australialaisen ajatushautomo Climate Energy Financen johtaja Tim Buckley uutistoimisto AP:lle.

Intia on ilmoittanut, että se pyrkii tuottamaan puolet energiastaan uusiutuvilla vuoteen 2030 mennessä, ja hiilineutraalius olisi tarkoitus saavuttaa vuoteen 2070 mennessä.

Lue lisää: Pakko kaivaa hiiltä – Yle kävi Intiassa selvittämässä, miltä maan energiantuotannon tulevaisuus näyttää

Syyskuussa Adani ilmoitti sijoittavansa seuraavan vuosikymmenen aikana 70 miljardia dollaria erilaisiin uusiutuvan energian projekteihin. Hän pyrkii maailman suurimmaksi uusiutuvan energian tuottajaksi.

Pohatan yhtiö on saanut viime aikoina lähes 90 miljoonaa dollaria valtion tukea aurinkosähköpaneeleiden valmistamiseen.

– En usko, että Gautam Adani miettii ilmastotiedettä. Mutta hän ymmärtää Intian geopoliittisia ja taloudellisia tavoitteita ja asettuu asemaan, jossa hän pääsee ratkaisemaan ongelmia omaksi ja Intian eduksi, Buckley arvioi AP:lle.

Buckley katsoo, että Adani pyrkii Bill Gatesin ja Elon Muskin kaltaisten upporikkaiden vaikuttajien joukkoon.

– Hän voi tehdä sen ainoastaan olemalla uskottava globaali miljardööri, eikä vain suurin kala Intian markkinoilla. Hän haluaa, että Adani Green on hänen perintönsä.

Adani Green on miljardöörin yritysryppään uusiutuvan energian haara. Se muun muassa operoi yhtä maailman suurimmista aurinkovoimapuistoista, joka sijaitsee Tamil Nadun osavaltiossa Etelä-Intiassa.

Gautam Adanin uusiutuvan energian hankkeet eivät rajoitu vain Intiaan. Lokakuussa Adani ilmoitti, että hän aikoo rakentaa valtavan tuuli- ja aurinkovoimalaryppään Marokkoon. Sen on tarkoitus tuottaa uusiutuvaa energiaa muun muassa Euroopalle.

Mielenosoittajia Lontoossa.
Ilmastoaktivistit vastustivat Adanin hiilikaivoksia Lontoossa lokakuussa 2020. Adani omistaa muun muassa Australiassa sijaitsevan kiistanalaisen Carmichaelin hiilikaivoksen. Kuva: Guy Bell / AOP

Uutiskanava haltuun, slummi uusiksi

Pian Gautam Adanista on tulossa myös mediapohatta.

Syksyllä kerrottiin, että hän pyrkii hankkimaan osake-enemmistön Intian arvostetuimmaksi televisiouutiskanavaksi kutsutusta New Delhi Televisionista eli NDTV:stä.

Adani Group on jo noussut mediayhtiön suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi.

NDTV:tä on pidetty viimeisenä kriittisenä äänenä Intian televisiossa. Osa toimittajista on huolestunut, että pääministeri Modia lähellä olevan Adanin omistuksessa vallan vahtikoira menettää hampaansa.

Adani totesi Financial Timesin haastattelussa, että Intiassa ei ole yhtään Financial Timesiin tai al-Jazeeraan vertautuvaa tiedotusvälinettä.

– Miksi ei voitaisi tukea yhtä mediataloa, jotta siitä tulisi itsenäinen ja sillä olisi maailmanlaajuinen vaikutus, hän kysyi FT:n haastattelussa.

Adanin mukaan mediatalon itsenäisyys tarkoittaa sitä, että jos hallitus on tehnyt jotain väärin, se pitää sanoa ääneen.

– Mutta samaan aikaan pitää olla rohkeutta kertoa myös se, jos hallitus tekee oikeita asioita, Adani sanoi FT:lle.

Dharavin slummi Intian Mumbaissa.
Adanin yhtiö on valittu Dharavin kehittäjäksi. Mumbain jättislummissa asuu noin miljoona ihmistä. Kuva on otettu kesäkuussa 2021. Kuva: Divyakant Solanki / AOP

Marraskuun lopussa Adani Group voitti julkisen kilpailutuksen Intian suurimman slummin Dharavin uudelleenkehittämishankkeesta.

Dharavi sijaitsee keskeisellä paikalla 20 miljoonan asukkaan Mumbaissa. Slummin tilalle on tarkoitus rakentaa muun muassa tornitaloja ja liiketiloja.

Dharavin jyräämisen myötä Adani pääsee jättämään kädenjälkensä Intian ”unelmien kaupunkiin”.

Voit keskustella aiheesta ke 14.12. klo 23 asti.

Lähteet: AP, Reuters

Suosittelemme