Nuorten hurjasteluvideot keräävät sosiaalisessa mediassa valtavia katsojämääriä. Osa ihastelee niitä, toiset kauhistelevat. Esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksen liikennevalvonnan johtaja Dennis Pasterstein jakoi viikonloppuna Twitterissä videon, jossa nuori kuljettaja ajautuu ulos tieltä suurella ylinopeudella.
Pasterstein moittii jakotekstissään Suomen nuorison liikennekäyttäytymistä.
Myös Lounais-Suomen poliisin liikennepoliisi, ylikonstaapeli Kai Heinola on havainnut, että joukossa tyhmyys tiivistyy.
– Nuoret kuvaavat paljon, ja videoita näkyy netissä. Niissä kannustetaan kuljettajaa. Se on vähän huono yhdistelmä.
Videot keräävät valtavasti huomiota, ja tämä pieni, mutta näkyvä joukko voi pilata koko nuorison maineen.
Kaikkein nuorimmat kuljettajat eivät välttämättä ole niitä pahimpia. Heinola huomauttaa, että esimerkiksi usein parjattuja mopoautoja ei kovin usein pientareilla näy.
– Mopoautojen kanssa ongelmana on lähinnä se, että porukkaa on kyydissä enemmän kuin saisi olla, mutta ei hirveästi ole tullut ilmoituksia, että niitä olisi tuolla teillä pitkin poikin.
Traktorimönkijöiden kanssa poliisi saa olla hieman tarkempana, sillä niistä moni kulkee melkoista vauhtia.
– Mönkijöitä on erilaisia, ja pitää aina valvonnassa miettiä, millainen nopeus millekin on sallittua. Monta kertaa ne kulkeavat nopeammin kuin saisivat.
Sakko ei ole ainoa ratkaisu
Ylinopeus on liikenteessä riskitekijä kaikenikäisille kuljettajille. Tuoreilla kuljettajilla kokemuksen puute lisää kuitenkin riskiä hallinnan menettämisestä.
Varsinkin, kun autojen kanssa lähdetään leikkimään. Kai Heinola kertoo, että renkaiden luistattaminen pitkin kyliä on lisääntynyt huomattavasti.
– Ehkä nuorilla on nykyään parempia autoja käytössään. Sellaisia, joita pystyy näillä keleillä luistattamaan. Autojen apuvälineet auttavat niiden hallinnassa, mutta kun tilanne lähtee lapasesta, se lähtee kunnolla.
Myös törkeiden ylinopeuksien määrä on lisääntynyt erityisesti täysi-iän kynnyksellä olevien nuorten joukossa. Heinola kokee, että esimerkiksi joillekin 17-vuotiaille on annettu turhan löysin perustein poikkeuslupa autoiluun.
– He ovat aivan lapsia vielä ja kokeilevat rajoja.
Heinola uskoo, että paras keino vaikuttaa liikennekäyttäytymiseen on aiheesta puhuminen. Siksi poliisi on jalkautunut muun muassa ammattikoulujen piha-alueille nuorten pariin.
– On ymmärrettävää, että nuoret haluavat välillä kokeilla rajojaan. Kun nuorten kanssa juttelee ja heitä opastaa, niin asiat menevät monta kertaa paremmin perille kuin sakottamalla.
Voit keskustella aiheesta 16.12. kello 23:een asti.