Suomalaiset haluavat netin ruokatilauksensa yhä nopeammin. Tämä on pantu merkille päivittäistavarakaupan jäteissä, K- ja S-ryhmissä.
Jos yhden tyypillisen ostajaryhmän ovat perinteisesti muodostaneet suunnitelmallisesti koko viikon ruoat kerralla ostavat perheet, rinnalle on tullut toinen iso joukko. Sille on ominaista nopea elämänrytmi, sanoo Keskossa ruoan verkkokaupasta vastaava johtaja Antti Rajala.
– Jos on vaikka unohdettu ostaa jotain, se tilataan kotiin toimitettuna. Tai jos on tulossa vieraita lyhyellä varoitusajalla, heille tilataan tarjottavaa, kuvailee Rajala.
K-ryhmässä verkkokaupan asioinnin tavat ovat monipuolistuneet, ja eniten suosiotaan kasvattavat juuri nopeat toimitukset.
Rytmin nopeutuminen on huomattu S-ryhmässäkin, sanoo ruoan verkkokaupan myynnistä ja kasvusta vastaava päällikkö Emma Similä.
– Meillä trendaavat samana päivänä noudettavat tilaukset. Kotiinkuljetustenkin osalta asiakkaat varaavat usein jo seuraavalle päivälle.
Paluu etätöistä voi kasvattaa noutotilauksia
Korona-ajan alussa netin ruokatoimitusten noutoajat olivat kortilla. Tilanteen parantamiseksi on tehty kovasti töitä, sanoo S-ryhmän Similä.
– Viime vuoteen verrattuna toimitusikkunoita on lisätty joulukuussa noin 30 prosenttia.
Joulu on sesonkia myös ruoan verkkokaupoissa. K-ryhmän Rajalan mukaan joulun toimitusajat alkavat täyttyä, joten tilauksissa on syytä kiirehtiä.
K-ryhmän osalta suosituin tapa ostaa ruokaa netistä on kotiinkuljetus, joka lohkaisee kahden kolmanneksen siivun kokonaisuudesta. S-ryhmässä kotiinkuljetus ja noudot ovat yhtä suosittuja, mutta osuus vaihtelee alueittain.
Similä sanoo, että pääkaupunkiseudulla asiakkaat valitsevat yhä useammin kotiinkuljetuksen. Sen sijaan maakunnissa noudot korostuvat.
K-ryhmän Rajala näkee noudoissa paljon varaa kasvulle varsinkin nyt, kun runsaasti ihmisiä on siirtynyt etätöistä takaisin työpaikoille.
– Voi esimerkiksi työpäivän päätteeksi ajaa kaupan kautta. Siten pystyy säästämään omaa aikaa ja helpottamaan arkea.
Kaupat painottavat palvelun merkitystä
Koronan aikana ruoan verkkokauppa kasvoi suorastaan räjähdysmäisesti. Nyt kehitys on tasaantunut, mutta nousu jatkuu sekä K- että S-ryhmässä.
– Osa asiakkaista on palannut enemmän kivijalan pariin, toisaalta todella monelle ruoan verkko-ostaminen on jäänyt tavaksi, kertoo Rajala.
Asiakkaiden rutiinit muuttuvat hitaasti. K-ryhmässä netin ruokakaupan osuus koko ruokakaupasta on noin kolme prosenttia, S-ryhmä ei kerro omaa vastaavaa osuuttaan.
Noutojen ja kotiinkuljetusten hinta vaihtelee ajasta, kaupasta ja asuinpaikasta riippuen. Kova kilpailu on painanut hinnat alas: halvimmillaan nouto on täysin ilmaista, kotiinkuljetukset maksavat muutamasta eurosta ylöspäin.
K-ryhmän tavoitteena on luonnollisesti pysyä kilpailukykyisenä hinnoissa, mutta Rajalan mukaan monet asiakkaat ovat palautteen perusteella valmiita maksamaan palvelusta. Myös S-ryhmästä korostetaan palvelun merkitystä.
– Pyrimme siihen, että ruoan verkkokauppa tukisi kotien ruokasuunnittelua entistä paremmin, Similä sanoo.
Hyödynnätkö sinä ruuan verkkokauppaa? Voit keskustella aiheesta 15.12. kello 23:een saakka.