Hyppää sisältöön

Töölön sairaalan leikkaukset peruttiin loppuviikoksi ja niitä perutaan vielä lisää – ”Olemme kuin suuronnettomuustilanteessa”, sanoo HUS-johtaja

Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioidaan, että ongelma ei koske vain päivystyksiä vaan se ulottuu koko palvelujärjestelmään. Valviran mukaan ruuhkat vaarantavat potilasturvallisuuden.

Ambulanssikuskit kuljettavat potilasta paareilla.
Tilanne HUSin päivystyksissä on hyvin vaikea. Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle
Marica Paukkeri,
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystykset ovat täynnä potilaita, jotka odottavat osastolle pääsyä.

– Potilaita on niin paljon, että meillä on vaikeuksia löytää jokaiseen päivystykseen päivittäin saapuvalle, noin 150 uudelle päivytyspotilaalle paikkaa, HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén kertoo Ylelle.

Päivystyspaikat ovat täynnä Jorvin, Peijaksen, Hyvinkään ja Töölön sairaaloissa. Töölön sairaalan kiireettömät leikkaukset on peruttu loppuviikolta, ja leikkauksia tullaan perumaan lisää.

– Tilanne on potilaiden kannalta todella ikävä, ja me emme voi taata heille päivystyksissä sitä laadukasta ja parasta hoitoa, jota me haluaisimme heille antaa.

Ruuhkautumisen juurisyy on Castrénin mukaan hoitajapulassa. Kotisairaanhoito ja perussairaanhoito eivät toimi, kun tekijöitä ei ole.

– Erikoissairaanhoidon osastoilla makaa potilaita, jotka ovat odottaneet pitkään pääsyä perusterveydenhuollon vuodeosastoille.

– Me olemme vähän kuin suuronnettomuustilanteessa. Työvoima ei oikein vastaa potilasmäärää meidän päivystyksissä.

Castrénin mukaan ihmisten pitäisi nyt pyrkiä välttämään sairaalaan joutumista. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kriittistä hoitoa vaativat hoidetaan.

– Toivomme ymmärrystä. Me emme voi päivytyksessä muuttua vuodepaikoiksi. Emmekä me osaa kertoa potilaille, milloin he pääsevät eteenpäin.

Valviran ylijohtaja: Potilasturvallisuus on vaarantunut

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Valvira ovat tietoisia HUSin päivystysten ongelmista. Sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Eveliina Pöyhösen mukaan ministeriö seuraa yhteispäivystysten tilannetta säännöllisesti. Nyt käsillä oleva tilanne ei ole syntynyt hetkessä.

– Kyse ei ole vain päivystyksistä vaan kyseessä on koko palvelujärjestelmän ongelma.

Pöyhösen mukaan ministeriöllä on perjantaina kokous sairaanhoitopiirin, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen edustajien kanssa.

– Tarkastelemme, onko elokuussa ehdotetut keinot otettu käyttöön. Henkilöstöpulaan esitämme ratkaisuksi yhteensä 50 erilaista toimenpidettä. Ongelmia ei ratkaista pelkästään päivystysten toimintaan puuttumalla.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonin mukaan HUS-alueen päivystysten ruuhkat ovat niin pahat, että ne vaarantavat potilasturvallisuuden.

– Tilanne on hyvin huolestuttava.

Henrikssonin mukaan HUS ei ole ongelmien kanssa yksin, vaan vastaavankaltaisia tilanteita on myös muualla Suomessa.

– Muualla tilanne vaihtelee, mutta ongelmia on muuallakin Suomessa. Viime viikko oli yliopistosairaaloissa vaikea. HUS-alueella tilanne on kuitenkin jatkuvasti pahentunut, Henriksson sanoo.

Suosittelemme sinulle