Hyppää sisältöön

Argentiinassa vuodatetaan ylistyssanoja Messille ja ”MM-kisahistorian parhaalle syötölle” – asiantuntija muistaa vain yhden yhtä maagisen hetken

Argentiina eteni MM-jalkapallon loppuotteluun voittamalla välierässään Kroatian. Ottelun ykköstähdeksi nousi kaikissa maaleissa mukana ollut Lionel Messi.

Lionel Messin esityö Argentiinan kolmanteen maaliin häikäisi.
Matias Strozyk

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lionel Messi varasti jälleen otsikot mediassa, kun Argentiina eteni MM-kisojen loppuotteluun 3–0-voitolla. Messi teki Argentiinan avausmaalin välierässä Kroatiaa vastaan ja alusti kaksi muuta, jotka viimeisteli Julian Alvarez.

Argentiinalaismedia ylisti kapteenia, joka nousi jakamaan turnauksen maalipörssin kärkipaikkaa Ranskan Kylian Mbappén kanssa. Molemmat ovat tehneet viisi maalia.

– Olemme alusta asti pyytäneet, että ihmiset luottaisivat. Tiedämme, keitä olemme ja mihin tämä ryhmä pystyy. Emme olleet suurimpia suosikkeja, mutta voitimme omaa ansiotamme ja selvitimme vaikeudet. Tämä on taisteleva joukkue, Messi sanoi sanomalehti La Nacionin mukaan.

Messistä tuli välierässä Argentiinan kautta aikain paras maalintekijä MM-kisoissa 11 osumallaan. Aiemmin hän jakoi ennätyksen Gabriel Batistutan kanssa.

Näissä kisoissa Messi on ollut tekijänä tai syöttäjänä vähintään kahdessa eri osumassa jo neljässä eri ottelussa. Vuoden 1966 MM-kisoista alkaen Messin lisäksi vain brasilialaislegenda Ronaldo on ollut mukana maalin tekijänä tai syöttäjänä 13 eri MM-kisaottelussa.

Messistä tuli MM-historian kuudes pelaaja, joka on tehnyt maalin saman MM-turnauksen neljännesvälierässä, puolivälierässä ja välierässä. Kukaan heistä ei ole kruunannut putkeaan mestaruuteen.

Lionel Messi juhlii Argentiinan loppuottelupaikkaa.
Argentiinan kapteeni pelaa yhtä uransa parhaista pätkistä täydelliseen aikaan. Kuva: Getty Images

Argentiina palaa MM-finaaliin yksien kisojen tauon jälkeen. Vuonna 2014 se taipui loppuottelussa Saksalle jatko-ottelun kautta 0–1-lukemin. Tällä kertaa turnaus kuitenkin alkoi synkästi, kun Argentiina hävisi avausottelunsa Saudi-Arabialle.

Shokkitulos katkaisi muutoin kovan tulosputken ja jäi myös Messin mieleen.

– Se oli kova kolaus, koska olimme pelanneet 36 ottelua ilman tappioita. Emme olisi osanneet ajatella, että häviäisimme Saudi-Arabialle. Se oli koetinkivi koko joukkueelle, mutta todistimme vahvuutemme. Paransimme ottelu ottelulta ja onnistuimme vaikeassa tempussa, koska jokainen ottelu oli kuin finaali. Olemme pelanneet viisi finaalia ja voittaneet viisi. Toivottavasti sama jatkuu seuraavassa. Hävisimme ensimmäisen ottelun, mutta se kasvatti meitä, Messi pohti.

”Messi ei enää kärsi, vaan nauttii”

Tiistain välierän eteneminen miellytti argentiinalaista mediaa analyyseissään. Sanomalehti Clarin perkasi päävalmentaja Lionel Scalonin taktisia ratkaisuja kirjoittaessaan ”Scalonin laboratoriosta”. Kaksi maalia tuottanut tehohetki muutti pelin luonteen, ja toisella jaksolla Scalonin päätös reagoida Kroatian hyökkäyspään vaihtoihin viiden puolustajan linjalla keräsi kehuja.

Lopulta myös Clarin kuitenkin palasi kapteenin ylivoiman äärelle.

– Kun Messi on Messi-moodissa, hän tekee sellaisia asioita kuin kolmannessa maalissa. Se oli Julian Alvarezin toinen, mutta Fifan pitäisi antaa se ”Kirpulle”. Jos Diego Maradonan maali Englantia vastaan oli MM-kisahistorian paras maali, niin Messin syöttö Julianille oli MM-kisahistorian paras syöttö, Clarin kehui otteluarviossaan.

Lionel Messi tuulettaa Argentiinan kolmatta välierämaalia.
Messi juhli syöttämäänsä 3–0-maalia railakkaasti. Kuva: FIFA via Getty Images

Jalkapallolehti Olé hehkutti Messin pelaavan uransa todennäköisesti viimeisessä MM-turnauksensa uransa parhaita MM-kisoja. Lehti runoili, miten Messi otti kroatialaispuolustaja Josko Gvardiolin talutusnuoraansa ja teki kaksi maalia iskeneestä Julian Alvarezista maalintekijän.

– Jalkapallon ystävänä on etuoikeutettu olo, kun saa nähdä tällaisia suorituksia. Hollanti-pelissä oli upea syöttö, nyt tällainen alustus maaliin. Äkkiseltään tulee mieleen vain yksi maali, jossa syöttö ja syöttöä edeltävät 15 sekuntia ovat olleet näin upeat, ja se oli Maradonan suoritus Brasiliaa vastaan vuonna 1990. Aivan maagista, Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala sanoi ottelun jälkeen.

Diego Maradona alusti häikäisevällä soolollaan Claudio Caniggian voittomaalin, kun Argentiina ja Brasilia kohtasivat neljännesvälierässä Italian kisoissa.

Videolta voit kuunnella ja katsoa tarkemmin, miten Ylen studiossa käytiin läpi Lionel Messin esityötä Julian Alvarezin 3–0-maaliin.

Tällä hetkellä Messi pelaa tilastollisesti uransa tehokkainta vuotta Argentiinan paidassa. Messi on tehnyt kuluvan kalenterivuoden aikana Argentiinalle 16 maalia, neljä enemmän kuin toiseksi parhaana vuonna 2012.

Maailmanmestaruus on Messin urasta puuttuva Graalin malja, mutta nyt se tuntuu olevan lähempänä kuin koskaan.

– Enää ei ole epäilyksiä. Maali neljännesvälierässä, puolivälierässä ja välierässä. Messi ei enää kärsi, vaan nauttii ja pelaa siten kuin 23-vuotiaana, mutta 35-vuotiaana hän on paras versio itsestään – ja MM-kisoissa. Kiitos Leo, Olé ylisti tuoreeltaan ottelun jälkeen.

Maalikooste: Argentiina–Kroatia 3–0 (2–0).

Suosittelemme sinulle