Hyppää sisältöön

Tämä hetki muutti MM-välierän suunnan – yllättävä tutkapari on johtanut Argentiinan finaaliin: ”Peliminuutteihin verrattuna jäätäviä tehoja”

Argentiina jätti Kroatian aseitta MM-välierässä ja marssi loppuotteluun komealla 3–0-voitolla. Ennen avausmaalia ottelu oli kuitenkin Kroatian hallinnassa.

Hinni Hirvonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Argentiina eteni vakuuttavasti historian kuudenteen MM-finaaliinsa, kun se kaatoi MM-välierässä Kroatian 3–0. Voiton takuumiehinä hääri tuttu kaksikko: jälleen ennätyksiä paukuttanut Lionel Messi ja huimaa MM-turnausta pelaava Julian Alvarez, 22.

35-vuotias argentiinalaiskapteeni alusti Alvarezin kaksi osumaa ja iski itse rangaistuspotkusta yhden.

Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan peli oli aluksi kuitenkin altavastaaja Kroatian hallinnassa, mutta Argentiinan 1–0-johtomaali muutti kuitenkin ottelun kuvan täysin.

– Ennen maalia peli oli täysin Kroatian kontrollissa. Kroatia piti palloa, eikä Argentiina päässyt riistoihin. Kroatia ei toki saanut aikaan mitään vaarallisempaa, mutta suunnitelmana oli puolustaa pallonhallinnalla, Kunnas aloitti.

Puolen tunnin kohdalla osat kuitenkin vaihtuivat, kun Messi iski pallon 11 metristä varmasti verkkoon.

– Kroatia joutui nostamaan riskitasoja, mikä avasi Messille ja Alvarezille tilaa nousta hyökkäämään.

Koko ottelussakin Argentiina piti lopulta palloa vain 39,1-prosenttisesti. Kroatia vei laukaukset 12–9, mutta Argentiina maalia kohti suuntautuneet 7–2.

”Outo maali”

Kroatian puolustus viimeisenä lukkonaan Dominik Livakovic on kerännyt kehuja läpi kisojen. Alkulohkossa Kroatian taakse tehtiin vain yksi maali, eivätkä Brasilia ja Japanikaan onnistuneet maalinteossa Kroatiaa vastaan kuin kertaalleen.

Maalivahti Livakovicia ei välierätappiosta sovi syyttää, mutta kroatialaispuolustajien toiminta kummastutti Kunnasta.

– Ensin kaikilla oli pelaajat kontrollissa, mutta sitten Argentiina löysi Kroatian väärän valinnan kautta reitin päästä eteenpäin. Pelaajat alkavat seurata eri asioita. Alin puolustaja tiputtaa, mutta kaksi muuta ei. He eivät pelaa synkassa ja kontrolli katoaa, ei voi pelata paitsiota. Toppareilla ei ole keskenään käsitystä, kumpi kontrolloi Alvarezia, Kunnas avaa.

– Aiemmin Kroatia on puolustanut tiivein välein, eikä ole ollut paljoa tilaa, mihin syöttää. Linja on toiminut. Mielestäni maali oli outo, koska näissä kisoissa Kroatialla ei ole ollut tuollaisia ongelmia.

Argentiinan rangaistuspotkuun ja johtomaaliin johtaneen tilanteen voit katsoa taktisesta kuvakulmasta jutun pääkuvan paikalta.

Katso Argentiinan rangaistuspotkuun johtanut tilanne videolta.

Kaikki eivät sulattaneet tilanteesta tuomittua rangaistuspotkua. Peliväline oli jo karannut Alvarezilta, kun hän törmäsi maalivahti Livakovicin kanssa.

– En ole tuomariasiantuntija, mutta maalivahti tulee vastaan, Alvarez kerkeää yrittämään viimeistelyä ennen kuin he törmäävät. Maalivahti rikkoo, mutta pitäisi olla merkitystä, että pallo on pelattu jo pois, Kunnas pyörittelee.

Lionel Messi iski rangaistuspotkusta turnauksen viidennen osumansa.

Kroatian puolustus ei selvinnyt puhtain paperein myöskään 2–0-maalista, joka syntyi vain viitisen minuuttia avausmaalin jälkeen.

– Maali lähti Kroatian kulmatilanteesta. Messin ei tarvitse edes syöttää, vain pieni kosketus riittää, jotta Alvarez pääsee hyökkäämään isoon tilaan. Kroatia puolustaa lopun todella huonosti – ei minulla ole oikein mitään sanoja tuohon. Heillä oli kaksi paikkaa purkaa, niitä ei käytetty, Kunnas tuhahtaa.

Julian Alvarez vei Argentiinan kahden maalin johtoon vain viitisen minuuttia avausosumasta.

Argentiinan kolmas osuma oli puolestaan silkkaa Messin taituruutta.

– Tilanne lähti keskialueen rajaheitosta, suhteellisen vaarattomasta tilanteesta, mistä alkoi Messin magiikka. Hän näytti taas, miksi Messi on Messi.

Lue lisää: Argentiinassa vuodatetaan ylistyssanoja Messille ja ”MM-kisahistorian parhaalle syötölle” – asiantuntija muistaa vain yhden yhtä maagisen hetken

Messi alusti Argentiinan 3-0-osuman.

Pallon viimeisteli verkkoon, kukapa muu kuin Julian Alvarez. Osuma oli Alvarezille turnauksen neljäs. Messi ja Alvarez ovat tehneet tai toimineet syöttäjinä Argentiinan 11 maalissa 12:sta.

– Hän on muodostanut Messin kanssa tutkaparin, joka on vienyt Argentiinan finaaliin. MM-kisojen kahdessa ensimmäisessä pelissä hän ei edes aloittanut, vaan on ottanut ykköshyökkääjän paikan kisojen aikana. Hän tuo uhkaa selustaan, osaa viimeistellä boksissa laadukkaasti ja tuo joukkueelle paljon. Hän tekee peliminuutteihinsa verrattuna jäätäviä tehoja, Kunnas ylistää.

Alvarez on tehnyt seitsemän maalia pelattuaan vasta kahdeksan kertaa Argentiinan avauskokoonpanossa.

Lautaro Martinez harmissaan, kun Argentiinan maali hylättiin paitsiona.
Julian Alvarez on ryövännyt avauksen paikan tuhlaajapojaksikin kutsutulta Lautaro Martinezilta (kuvassa). Kuva: Julian Finney / Getty Images

Seitsemästi maailman parhaaksi valittu Messi viettää seuraavaksi 36-vuotissyntymäpäiviään, mutta kentällä vanheneminen ei juuri näy – itse asiassa Argentiinan kapteeni on tehnyt tänä vuonna maajoukkuepaidassa enemmän maaleja kuin koskaan aiemmin, kaikkiaan 16 osumaa. Edellinen ennätys on vuodelta 2012, jolloin Messi maalasi 12 kertaa.

Messi nousi MM-kisojen yhdennellätoista osumallaan Argentiinan kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi MM-kisoissa. Hän on viimeistellut 11 MM-maalia, taakse jäi kymmenen osuman Gabriel Batistuta.

Viikonloppuna Messi tekee mitä todennäköisimmin historiaa, sillä MM-finaali on Messille uran 26:s MM-kisaottelu. Messi nousi jo välierässä eniten MM-kisaotteluita pelanneiden listalla jaetulle kärkipaikalle, sillä vain Saksan Lothar Matthäus on pelannut 25 ottelua MM-kisatasolla.

– Normaalin huippupelaajan kohdalla puhutaan parhaista pelivuosista (peak age), mutta Messin kohdalla tuntuu, ettei sellaista määritelmää ole. Hänen roolinsa on muuttunut vuosien saatossa, hän oli aluksi puhdas laitapelaaja, mutta hän on siirtynyt koko ajan keskemmälle kenttää, pystynyt mukautumaan ja tuottamaan tehoja jatkuvalla syötöllä, Kunnas aloittaa.

– Monien vanhenevien pelaajien kohdalla puhutaan nopeuden hidastumisesta, mutta kun Messiä katsoo, ei tule sellaista oloa. Ikä ei näy, Messi tekee käytännössä joka kausi älyttömiä tekoja.

Näin Argentiinan voittoa juhlittiin maan pääkaupunki Buenos Airesissa.

Sunnuntaina kapteeni johdattaa joukkueensa kamppailemaan Argentiinan historian kolmannesta maailmanmestaruudesta. Vastustajan MM-finaaliin Argentiina saa keskiviikon MM-välierästä Ranska–Marokko.

Maalikooste: Argentiina–Kroatia 3–0 (2–0).

Suosittelemme sinulle