Muonion sivistyslautakunta on päättänyt lyhentää yhtenäiskoulun ja lukion oppituntien kestoa 60 minuutista 45 minuutin mittaisiksi. Päätöksen on määrä tulla voimaan jo ensi syksynä, vaikka alun perin esityksenä oli että lyhyempi oppitunti otettaisiin käyttöön vuonna 2025.
Päätös ja nopea aikataulu on herättänyt kritiikkiä opetushenkilöstön keskuudessa. Osa opettajista on tehnyt sivistyslautakunnalle oikaisuvaatimuksen päätökseen. Oikaisuvaatimuksen on allekirjoittanut 14 muoniolaista opettajaa.
Heidän mukaansa esimerkiksi oppilaiden keskittyminen itse opetustyöhön kärsii, jos oppitunnit ovat lyhyempiä ja opetusta keskeyttäviä välitunteja on enemmän. Opettajien mukaan esimerkiksi taito- ja taideaineissa ei 45 minuutissa myöskään ehdi tehdä tarpeeksi.
– Koulupäivästä tulee pirstaleisempi. Silloin keskittyvään opiskeluun ja asioiden syventämiseen jää vähemmän aikaa, kertoo opettaja Maarit Rauhala.
Muonion sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pirjo Rauhala puolestaan korostaa, että lautakunta ja sen perustama työryhmä ovat kuunnelleet päätöstä tehdessään muun muassa nuorisovaltuustoa, vanhempainyhdistystä ja kouluhenkilöstöä.
Rauhalan mukaan esimerkiksi Muonion nuorisovaltuustosta on tullut palautetta, että lukiossa tätä 60 minuutin oppituntia ei koeta toimivaksi.
– Nuoret ovat kertoneet lautakunnalle muun muassa, että 60 minuutin oppituntia ei jaksa keskittyä loppuun. Lukiosta on tullut myös palautetta, että nykyinen jaksojärjestelmä ei toimi, koska heillä on kohtuuttomasti opiskeltavaa ensimmäisen lukuvuoden aikana.
Lisääntyykö koulukiusaaminen?
Opettajat ovat huolissaan myös mahdollisen koulukiusaamisen lisääntymisestä. Heidän mukaansa on mahdollista, että koulukiusaamiselle tulee lisää tilanteita, kun välitunnit lisääntyvät. Päivistä tulee levottomampia, kun on enemmän siirtymiä.
– Oppitunneilla oppilaat ovat opettajan silmän alla ja silloin on helppoa puuttua esimerkiksi ryhmästä ulos jättämiseen tai muuhun kiusaamiseen. Kun välitunteja tulee enemmän niin, silloin myös kiusaamisen paikkoja on enemmän, sanoo Maarit Rauhala.
Pirjo Rauhalan tietoon ei ole tullut, että muutos vaikuttaisi koulukiusaamiseen.
– Työryhmässä, jossa oppituntia pohdittiin, ei missään vaiheessa tullut keneltäkään osapuolelta esiin huolta oppitunnin pituuden vaikutuksista kiusaamiseen. Opettajien velvollisuushan on aina puuttua kiusaamiseen, kun sitä havaitsevat, kertoo Pirjo Rauhala.
Useita uudistuksia lyhyessä ajassa
Parhaillaan Muoniossa rakennetaan myös sivistystoimen organisaatiouudistusta, jossa otetaan käyttöön muun muassa lukion uusi opetussuunnitelma.
Opettajien mielestä on kohtuutonta vaatia sivistyksen johtoa ja koulujen rehtoreita sekä muuta henkilökuntaa kehittämään lyhyessä ajassa vielä lisäksi uudet toimintamallit viisijaksojärjestelmälle ja 45 minuutin oppitunneille.
Muonion sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pirjo Rauhala puolustaa päätöstä.
– Tiedämme kyllä, että tarvitsemme lisäresursseja ja lisämäärärahaa. Eihän kukaan halua tehdä huonoa järjestelmää, vaan hyvän ja toimivan. Ehkä lyhyessä ajassa, mutta joskus on tarpeen tehdä nopeita ratkaisuja, toteaa Pirjo Rauhala.
Opettajat uskovat, että lyhyempiin oppitunteihin siirtyminen on mahdollista, mutta vasta aikaisintaan vuonna 2025.
– Uskomme että kahden vuoden siirtymäajassa saisimme paljon paremman ratkaisun aikaiseksi sen sijaan että nyt väkisin puserretaan muutamassa kuukaudessa koko järjestelmän uudistus kaiken muun uudistuksen keskellä, sanoo Maarit Rauhala.
– Toivomme että sivistyslautakunta antaisi meille aikaa käyttää ammattitaitoamme opetuksen ja koulutuksen kehittämiseen, Rauhala lisää.
Maarit Rauhala korostaa, että ajan kanssa myös mahdolliseen koulukiusaamiseen pystytään reagoimaan paremmin, vaikka oppitunnin pituus olisi lyhyempi.
– Ajan kanssa voisimme ennalta miettiä missä on riskipaikat ja suunnitella kuinka minimoimme myös koulukiusaamisen mahdollisuudet ja vaikutukset. Ja tehdä tietenkin myös kasvatustyötä siihen asti.
Muutoksella arvioidaan olevan vaikutuksia myös koulukuljetusten aikatauluihin.
Sivistyslautakunta aikoo käsitellä myös opettajien tekemän oikaisuvaatimuksen.
– Tähän mennessä kukaan opettaja ei ole ollut minuun yhteydessä ja välittänyt huolta päätöksestä. Lautakunta kuitenkin käsittelee mahdollisen oikaisuvaatimuksen ja alkaa miettiä, että mitä sitten tehdään. Eli ei tämä ole vielä ihan kiveen hakattu, kertoo puheenjohtaja Pirjo Rauhala.
Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.