Hyppää sisältöön

Keskussairaalan päivystys on aika ajoin tukkoinen – vs. johtajaylilääkäri: ”Myönnän, että siellä tulee ylipitkiä odotusaikoja”

Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksen pahimmat ruuhkat painottuvat yleensä iltapäiviin ja iltoihin.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ovet. Oven suussa teksti Päivystys.
Päivystykseen kuljetaan sisälle tavallisesti näistä ovista. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Heli Kaski

Keski-Suomen keskussairaalan, sairaala Novan päivystys on edelleen ajoittain hyvin ruuhkainen.

Tilanne ei kuitenkaan ole lähimainkaan yhtä tukala kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaahoitopiirin (HUS) alueella, arvioi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen.

Yle kertoi tiistaina, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystykset ovat täynnä potilaita, jotka odottavat osastolle pääsyä.

Kiireettömiä leikkauksia on HUSin alueella jouduttu perumaan ja päivystykseen tulossa olleita potilaita on ohjattu kotiin, vaikka tiedetään heidän tulevan pian päivystykseen takaisin.

Myös Pirkanmaalla hoitajapula sulkee vuodeosastoja, mikä voi pahentaa TAYSin päivystyksen tilannetta entisestään.

Keski-Suomessa päivystyksen ruuhkat painottuvat yleensä iltapäiviin ja iltoihin. Joulun ajasta Jalkanen ei ennakoi erityisen vaikeaa.

Päivystyksen ruuhkautumisen taustalla on Keski-Suomessakin Jalkasen mukaan paitsi epätasainen potilasvirta myös jatkohoitopaikkojen puute.

Henkilökunnan poissaoloja on myös koronan ja muiden infektioiden vuoksi edelleen paljon.

– Poissaolojen takia päivystysosaston paikkamäärä vaihtelee. Toivottavaa olisi, että meillä olisi vähän isompi perusresurssi varahenkilöstöä, paikkaajia näihin vuoroihin. Tämä on isompi budjettikysymys, sanoo Jalkanen.

Yli 12 tunnin odotus jatkopaikkaan liian pitkä

Jalkanen myöntää, että ajoittain potilaat joutuvat odottamaan Novan päivystyksessä esimerkiksi vuodeosastopaikkaa ylipitkiä aikoja.

– Pyrimme siihen, että aamuyö ja aamu olisi hiljaisempia, saataisiin potilaat eteenpäin, eikä tarvitsisi öitä päivystyksessä viettää. Tämä ei toteudu koko ajan. Poikkeustapaus on, että jatkohoitoa pitää päivystyksessä odottaa useita vuorokausia, mutta yli puoli vuorokauttakin on liian pitkä aika.

Jalkasen mukaan pitkäaikaishoitopaikat eivät vedä nyt toivotulla tavalla. Niihin näyttäisi olevan muutama kymmenen potilasta odottamassa koko ajan, arvioi vs. johtajaylilääkäri.

Hyvinvointialueelle odotuksia

Päivystyksen ruuhkien ratkeaminen edellyttäisi Jalkasen mielestä pitkäaikaishoivan järjestymistä.

– Se on hyvin ratkaisevaa koko terveydenhuollon kannalta.

Jalkanen sanoo asettavansa myös toiveita ja odotuksia hyvinvointialueuudistukseen ja siinä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisen yhteistyön tiivistymiseen. Hoitajiakin tarvittaisiin jonkin verran nykyistä enemmän.

Suosittelemme sinulle