Hyppää sisältöön

Talousvaikeuksiin joutuneen Ähtärin eläinpuiston tueksi aloitettu uusi varainkeruukampanja – tavoitteena turvata pandojen pysyminen paikkakunnalla

Ähtärissä tehdään töitä, että pandat pysyisivät jatkossakin Suomessa. Eläinpuisto hakee jatkuvasti uusia tukijoita ja yhteistyökumppaneita toimintansa turvaamiseksi.

Isopanda Ähtärin pandatalossa
Ähtärissä tehdään töitä sen eteen, että pandat pysyisivät jatkossakin paikkakunnalla. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle
Tuomo Mäenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Ähtärin eläinpuiston tueksi on aloitettu uusi varainkeruukampanja. Varainkeruun järjestää Vieraile ja välität ry.

Eläinpuisto on ajautunut talousvaikeuksiin muun muassa kalliiksi käyvien pandojen takia. Nousseet kustannukset muun muassa lämmityksessä ja vuosien koronahuolet eivät ole varsinaisesti helpottaneet eläinpuiston taloudellista yhtälöä.

Isopandat Lumi ja Pyry saapuivat Ähtärin eläinpuistoon 15 vuoden sopimuksella Kiinasta tammikuussa 2018.

– Tällä hetkellä teemme kovasti työtä sen eteen, että pandojen koti pysyisi täällä Ähtärissä. Näin voisimme jatkaa isopandojen lajiensuojeluprojektia ja olla mukana luonnon monimuotoisuuden tukemisessa, eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho toteaa.

Toimitusjohtaja Väliaho ei ota suoraan kantaa kysymykseen, onko pandojen lähteminen Ähtäristä aiempaa lähempänä.

– Ei asiassa ole siinä mielessä mitään uutta tiedotettavaa. Pidämme tätä hanketta erittäin tärkeänä työnä ja haluamme sen parissa jatkaa myös tulevaisuudessa. Haemme jatkuvasti uusia tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

Jo vuosi sitten eläinpuisto kertoi, että lahjoitusrahoja tarvitaan noin 900 000 per vuosi. Pandojen ylläpidosta ja lajiensuojelumaksusta kertyy vuosittain noin puolentoista miljoonan euron kulut, joista eläinpuisto on kattanut lipputuloilla noin 600 000 euroa.

Ensi kesänä eläinpuisto viettää 50-vuotisjuhliaan.

Lue myös:

Ähtäri keksi 50 vuotta sitten idean, jota paikalliset vastustivat, mutta moni kunta yritti matkia

Ähtärin eläinpuistoyhtiöissä alkaa jälleen muutosneuvottelut – mahdollisilla lomautuksilla varaudutaan kohonneisiin kustannuksiin

Kiinalaiset yritykset sopivat yli puolen miljoonan lahjoituksista Ähtärin eläinpuistoon – pandojen pysyminen Suomessa ei silti ole taattu

Suosittelemme