Hyppää sisältöön

Lahtelaisia varoitetaan veden lorottelusta viemäriin sähkökatkon aikana – likavedet voivat pahimmillaan päästä järviin tai nousta kellareihin

Jätevesipumppaamot eivät toimi, jos sähköt ovat poikki. Siksi vettä pitää käyttää mahdollisimman vähän, vaikka sitä yhä tulisikin hanasta.

WC-pytty kylpyhuoneessa, vieressä pallilla pino pyyhkeitä.
Vessan vetämistä on syytä välttää sähkökatkojen aikana. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Sini Ojanperä

Lahti Aqua varoittaa veden laskemisesta viemäriin sähkökatkon aikana. Pääosa asiakkaista saa hanasta puhdasta vettä sähköjen katketessa, mutta jätevesipumppaamot pysähtyvät.

Vesiyhtiö ohjeistaa, että esimerkiksi lasillisen juomavettä voi laskea hanasta, mutta vaikkapa suihkussa käymistä pitää välttää ja vessaa vetää harkiten.

Jos jätevesipumppaamolle tulee liikaa vettä, eikä sitä saada siirrettyä eteenpäin, likavettä voi vuotaa ympäristöön tai jopa kellareihin. Osa Lahden jätevesipumppaamoista sijaitsee lähellä järveä tai isoa ojaa.

– Tietysti tällaiset kriittiset kohteet ovat poikkeustilanteissa meidän erityisvalvonnassamme. Jos tulee poikkeustilanteita, pyrimme vähintäänkin minimoimaan vahingot. Mutta meitä auttaa hyvin paljon, jos ihmiset eivät käytä vettä tai käyttävät sitä hyvin minimoidusti, sanoo käyttöpäällikkö Venla Avelin Lahti Aquasta.

Noin 1–2 tunnin sähkökatkot eivät vielä vaikuta puhtaan veden jakeluun, mutta vesikatkoihinkin on syytä varautua.

– Mikäli tulee laajempia sähkökatkoja ja ne pitkittyvät, emme voi myöskään tuottaa vettä yhtä paljon kuin normaalitilanteessa, Avelin kertoo.

Lahti Aqua jakaa tietoa sähkökatkoihin varautumisesta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Yhtiö on myös teettänyt videon, jolla havainnoillistetaan, miksi vedenkäyttöä pitää rajoittaa katkosten aikana.

Suosittelemme sinulle