Hyppää sisältöön

"Jos Argentiina voittaa, Messi nousee Maradonan rinnalle" – jalkapallon MM-kulta olisi Argentiinalle erityisen tärkeä rajun talouskriisin keskellä

Jalkapallo on Argentiinassa uskonnon asemassa. MM-kulta toisi argentiinalaisille iloa vaikean talouskriisin keskellä ja yhdistäisi jakautunutta kansaa.

Argentiinan faneja jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa.
Argentiinan fanit ovat olleet näkyvästi esillä MM-kisoissa. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka

Argentiina elää tällä hetkellä jännityksessä. Jalkapallon MM-loppuottelu on edessä sunnuntaina. Kansa janoaa la terceraa – kolmatta miesten maailmanmestaruutta.

Jo välierävoitto Kroatiasta sai kansan sekaisin. Pääkaupunki Buenos Airesin kuuluisalle Itsenäisyydenaukiolle kerääntyi kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Jalkapalloa vuosikymmeniä valokuvannut Juha Tamminen tuntee Argentiinan kuin omat taskunsa. Hän on viettänyt maassa paljon aikaa ja nähnyt paikan päällä lukuisia Argentiinan MM-kisaotteluita ympäri maailmaa, muun muassa Diego Maradonan tähdittämät MM-finaalit 1986 ja 1990.

– Somesta olen nähnyt meininkiä ja viestejä sieltä on tullut. Ihmiset roikkuvat siellä liikennevaloissa ja ties missä. Hullua touhua, mutta sellaista se on siellä, Tamminen sanoo Yle Urheilulle.

Buenos Airesissa juhlittiin Argentiinan finaalipaikkaa.

Nyt käynnissä olevia kisoja Tamminen ei ole seurannut. Hän on boikotoinut pelejä Qatarin ihmisoikeustilanteen ja kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan toiminnan takia.

Isäntämaahan liittyviä ongelmia on pidetty vahvasti esillä Euroopassa, varsinkin Pohjoismaissa ja Saksassa. Argentiinassa kriittisestä keskustelusta ei ole Tammisen mukaan tietoakaan.

– Kyllä se aika olematonta on ollut. Jotkut ovat niistä asioista muistuttaneet, mutta keskustelu on hyvin mitätöntä. Ei tavallisia ihmisiä tunnu paljoa liikuttavan, Tamminen toteaa.

– Kun ennen kisoja katselin argentiinalaisten uutiskanavien raportointia, niin aika lailla siellä hehkutettiin järjestelyjä.

Tamminen boikotoi jo toisia kisoja putkeen. Edelliset pelattiin Venäjällä.

Koira pääsi mukaan juhlimaan Argentiinan finaalipaikkaa jalkapallon MM-kisoissa.
Koirakin pääsi mukaan juhlimaan Argentiinan finaalipaikkaa Buenos Airesissa. Kuva: Getty Images

Maajoukkue yhdistää kansan

Sunnuntain MM-finaali henkilöityy poikkeuksellisen vahvasti yhteen pelaajaan. Lionel Messillä on edessään viimeinen mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus.

Monien mielestä MM-kulta sementoisi Messin aseman kaikkien aikojen parhaana.

– Ihmiset siellä ajattelevat, että jos Argentiina voittaa, Messi nousee Maradonan rinnalle. Joidenkin mielestä ohi, joidenkin mielestä ei. Se on jokaisen henkilökohtainen mielipide, Tamminen sanoo.

Marraskuussa 2020 kuollut Maradona on Argentiinassa jumalan asemassa, eikä pelkästään pelitaitojensa vuoksi. Siksi vertailu Messiin on hankalaa.

– Messi on ollut hyvin paljon etäisempi, kuin mitä Maradona oli. Messihän ei ole koskaan pelannut Argentiinassa, vaan hän lähti jo ihan pentuna Barcelonaan, Tamminen muistuttaa.

Maradonalla MM-kulta on, Messillä ei – ainakaan vielä.
Fanien lippu sen kertoo. Maradonalla MM-kulta on, Messillä ei – ainakaan vielä. Kuva: Getty Images

Juuri nyt maailmanmestaruuden merkitys olisi Argentiinan kansalle erityisen suuri, kun maa kamppailee rajun talouskriisin keskellä.

– Siinä tavallaan unohdettaisiin päivittäinen kurjuus ja ongelmat. Siitä poliitikotkin ottaisivat kaiken hyödyn irti. MM-kulta yhdistäisi kansaa, Tamminen sanoo.

Nykyinen presidentti Alberto Fernandezin johtama peronistinen hallinto jakaa Argentiinassa kansan mielipiteet vahvasti. Sillä on Tammisen mukaan fanaattiset kannattajansa, kun taas monet näkevät hallinnon ajaneen maan taloudelliseen kaaokseen.

– Maradonan aikaan tällaista jakautumista ei ollut kuin nyt, mutta luulen, että nytkin hallituksen vastustajat ja kannattajat juhlisivat yhdessä. Mutta vielä Argentiina ei ole voittanut mitään, Tamminen sanoo.

Tällä hetkellä Argentiinassa kohistaan korruptoituneen varapresidentti Cristina Fernandez de Kirchnerin hiljattain saamasta kuuden vuoden vankilatuomiosta. Syyskuussa hänet yritettiin murhata.

Argentiinan presidentti Alberto Fernandez ja varapresidentti Cristina Fernandez de Kirchner.
Argentiinan presidentti Alberto Fernandez ja varapresidentti Cristina Fernandez de Kirchner jakavat vahvasti mielipiteitä. Kuva: Getty Images

Fernandez de Kirchner toimi itse presidenttinä vuosina 2007–2015 ja on toisen entisen presidentin Nestor Kirchnerin leski.

– Valitukset kestävät niin kauan, ettei hän koskaan vankilaan joudu, Tamminen arvelee.

Kisareissut vain varakkaille

Qatarin MM-kisoissa argentiinalaiset ovat näkyneet ja kuuluneet stadioneilla ja katukuvassa kenties kaikkein vahvimmin.

Maassa, jossa jalkapallo on uskonnon asemassa, on jokaisella oma suosikkiseuransa. Väkivaltaisuudet ovat olleet jo pitkään ongelma argentiinalaisessa seurajalkapallossa.

Argentiinan fanit juhlivat finaalipaikkaa jalkapallon MM-kisoissa.
Argentiinan pelaajat ovat juhlineet voittoja fanien kanssa Qatarissa. Kuva: FIFA via Getty Images

Maan tunnetuimpien seurojen Boca Juniorsin ja River Platen paikallispelit Buenos Airesissa ovat maailmankuuluja. Neljä vuotta sitten seurojen välinen Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa Libertadoresin toinen finaali oli pakko pelata turvallisuussyistä Madridissa, kun ottelua jouduttiin kahdesti siirtämään Buenos Airesissa puhjenneiden väkivaltaisuuksien takia.

Maajoukkuetta argentiinalaiset tukevat kuitenkin sulassa sovussa.

– MM-kisoissa en ole koskaan nähnyt argentiinalaisten välistä vihanpitoa. Kaikilla on Argentiinan paidat päällä, ja joskus näkee seurapaitojakin, Tamminen kertoo.

Boca Juniorsin kannattajia Buenos Airesissa.
Boca Juniorsin kannattajia Buenos Airesissa. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Argentiinassa väkivalta jalkapallon ympärillä on usein organisoitua. Siitä vastaavat niin sanotut barra brava -ryhmät, joita verrataan rikollisorganisaatioihin.

– Pahimmilla peleissä rähinöivillä rikollisilla ei ole varaa lähteä kisoihin. Qatariin matkustaneet ovat aika lailla varakkaampaa kansanosaa ja varmasti Euroopassa ja muualla maailmassa asuvia argentiinalaisia, Tamminen arvioi.

Tammisen mukaan Argentiinasta on muuttanut viime aikoina paljon ihmisiä pois vaikean taloustilanteen takia. Tavallisella kaduntallaajalla Argentiinassa ei ole varaa lähteä maajoukkueen perässä maailmalle.

Se on selvää, että koko Argentiina ja kaikki argentiinalaiset ympäri maailman pidättävät hengitystään sunnuntaina kello 12 paikallista aikaa. Edessä on suurin mahdollinen ottelu. Jalkapallon MM-finaali, la final del Mundial.

Argentiinalaisfani seuraamassa jalkapallon MM-kisojen välierää.
Toiveet ovat Argentiinassa korkealla. Tämä fani jännitti välierää kyynel silmäkulmassa Buenos Airesissa. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images

Suosittelemme sinulle