Hyppää sisältöön

Tutkija: Patriot-ohjukset eivät ratkaisisi Ukrainan ongelmia, mutta olisivat vahva viesti Venäjälle – sekä näpäytys Euroopalle

Ukraina on pitkään toivonut länneltä Patriot-ohjuksia, mutta tähän asti länsi on torjunut pyynnön. Nyt Yhdysvallat on mediatietojen mukaan pyörtämässä kantansa.

Patriot-ohjukset ovat Yhdysvaltain tehokkaimpia torjuntaohjuksia.
Katriina Töyrylä

Jos Yhdysvallat päättää lähettää Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä Ukrainaan, merkitys on sekä sotilaallinen että poliittinen, sanoo sotatieteiden dosentti ja Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Patriot on Yhdysvaltain kehittynein ilmatorjuntajärjestelmä. Ukraina on toistuvasti pyytänyt Patriot-järjestelmiä kyetäkseen torjumaan paremmin Venäjän iskut siviilikohteisiin.

Länsimaat ovat olleet tähän asti haluttomia antamaan Patriot-järjestelmiä Ukrainalle. Nyt yhdysvaltalainen uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertovat lähteisiinsä nojaten, että Yhdysvallat saattaa pian ilmoittaa Ukrainan saavankin Patrioteja.

Katso tästä jutusta, miten päätös vaikuttaisi sodan kulkuun ja millainen viesti se on Yhdysvalloilta.

1. Ohjuksia ei saada käyttöön käden käänteessä

Ilmari Käihkön mukaan Patriot-ohjuksilla on sotilaallista merkitystä, mutta samalla asiaan sisältyy useampikin mutta.

Ukrainalaisia ei ole koulutettu Patriot-järjestelmien käyttöön ja kunnossapitoon. Koulutus ja siten järjestelmien saaminen tehokkaaseen käyttöön voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia.

– Emme tiedä, kuinka nopeasti Yhdysvallat saisi näitä järjestelmiä Ukrainaan emmekä myöskään, kuinka paljon ohjuksia Yhdysvallat pystyy heti tai pitkällä aikavälillä antamaan Ukrainalle tai kuinka nopeasti se saa ukrainalaisia koulutettua, Käihkö toteaa.

Yhdysvallat todennäköisesti kouluttaisi ukrainalaisia ulkomailla, mahdollisesti Saksassa, jottei yhdysvaltalaisten tarvitse mennä Ukrainaan.

– Olisi todella merkittävä poliittinenkin kannanotto, jos Ukrainassa olisi yhdysvaltalaisia käyttämässä sotilaallista voimaa venäläisiä vastaan. En usko, että siihen löytyy poliittista tahtoa.

2. Venäjän iskut eivät lopu pelkällä ilmatorjunnalla

Käihkön mukaan Patriot-ohjukset helpottaisivat Venäjän ilmaiskujen torjuntaa, mutta eivät ratkaisisi ongelmaa.

Ensiksikin Patriot-ohjusten kantomatka ei ole kovin pitkä, tyypistä riippuen 60–100 kilometriä.

Toiseksi ohjukset ovat suhteellisen kalliita, eikä Yhdysvalloilla ole niitä määrättömästi. Yhden Patriot-ohjuksen arvioidaan maksavan 1–6 miljoonaa euroa ja yhden järjestelmän yli miljardi euroa.

– On arvioitu, että pelkästään Kiovan puolustamiseen tarvittaisiin kolme Patriot-järjestelmää, Käihkö sanoo.

Ei ole tiedossa, kuinka paljon ohjuksia Yhdysvallat kykenisi Ukrainalle antamaan ja kuinka pitkän aikaa. Patriot-ohjusten nielemät resurssit ovat lisäksi pois jostain muusta.

Ilmapuolustuksella Ukraina ei pysty myöskään täysin pysäyttämään Venäjän ilmaiskuja.

Vaikka Ukraina on onnistunut torjumaan ilmaiskuja suurella onnistumisprosentilla, Käihkön mukaan ei ole realistista olettaa, että Ukraina saisi niin paljon ilmatorjuntaa, että torjuisi ne kaikki.

Esimerkkinä Käihkö mainitsee Odessaan vastikään tehdyt iskut. Ukraina kertoi torjuneensa 10 Venäjän 15 droonista. Viisi droonia teki kuitenkin niin suurta tuhoa, että 1,5 miljoonaa ihmistä jäi vuorokaudeksi ilman sähköä.

Venäjällä on Käihkön mukaan todennäköisesti halua jatkaa iskuja siviilikohteisiin niin kauan kuin sota jatkuu. Venäjälle droonit ovat melko edullisia, kun taas ilmatorjunta tulee Ukrainalle kalliiksi, samoin iskujen aiheuttamien tuhojen korjaaminen.

– Jos ja kun sota pitenee, talous tulee pitkällä aikavälillä olemaan merkittävässä roolissa sodan lopputuloksen kannalta: pystyykö Ukraina jatkamaan sotaa, jos kriittistä infrastruktuuria tuhotaan tätä vauhtia.

3. Patriotien antaminen on ollut lännelle vaikeaa

Ukraina on pitkään halunnut Patriot-ohjuksia, mutta länsimaat ovat olleet tähän asti haluttomia niitä antamaan.

– Ei ole haluttu viedä tiettyjä järjestelmiä, pitkän kantaman aseita, hävittäjiä ja moderneja panssarivaunuja. Panssarivaunut ovat ehkä seuraava, joka tulee ajankohtaiseksi, jos Ukrainan oma kalusto loppuu, Käihkö sanoo.

Länsimaat ovat halunneet rajata sodan Ukrainan ja Venäjän väliseksi. Jos Patriot-järjestelmiä olisi haluttu viedä nopeasti, jonkun maan sotilaita olisi pitänyt lähettää käyttämään niitä.

Esimerksi Puola ehdotti vastikään Saksalle, että Saksa veisikin Ukrainaan Puolalle lupaamansa Patriot-järjestelmän. Saksa kieltäytyi ja yksi syy oli, ettei ukrainalaisia ole koulutettu järjestelmän käyttöön. Näin ollen saksalaisia sotilaita olisi pitänyt lähettää Ukrainaan käyttämään järjestelmää.

– Pelkona varmaan oli, että [saksalaisten operoima] asejärjestelmä ampuu alas venäläisiä ohjuksia tai Saksalle pahimmassa tapauksessa venäläisiä lentokoneita, Käihkö sanoo.

4. ”Tärkeä poliittinen viesti Yhdysvalloilta Venäjälle”

Käihkö pitää tärkeänä poliittista viestiä, jonka Yhdysvaltain ilmoitus Patriot-ohjusten antamisesta Ukrainalle lähettäisi.

– Se on tulkittavissa Yhdysvaltain poliittisena viestinä Venäjälle, että nyt on halukkuutta tehdä vielä enemmän Ukrainan tukemiseksi.

Ukrainalle viesti olisi, että maata tuetaan niin pitkään kuin se tarvitsee tukea.

Käihkön mukaan ohjusten antaminen olisi myös näpäytys Euroopalle.

– Yhdysvallat taas kerran tekee jotain, mitä eurooppalaiset valtiot eivät ole olleet valmiita tekemään, Käihkö sanoo.

Käihkö pitää karuina lukuja siitä, kuka on antanut Ukrainalle mitäkin tukea. Yhdysvallat on hallinnut tilastoja täysin verrattuna Euroopan maihin.

– Yhdysvalloissa on syytä kysyä ja on kysyttykin, miksi Eurooppa ei tee enemmän, Käihkö sanoo.

Suosittelemme sinulle