EU-parlamentin ympärillä vellova lahjussotku varjostaa Strasbourgissa pidettävää vuoden viimeistä täysistuntoa. Istunnon asialistan sijasta huomio keskittyy yksittäisten parlamentaarikkojen ja avustajien toimiin.
Taustalla on belgialaisviranomaisten epäily siitä, että Persianlahden maa on pyrkinyt ostamaan itselleen vaikutusvaltaa EU-parlamentissa.
Belgian medioissa olleiden tietojen mukaan tutkinnan kohteena oleva maa olisi Qatar. Qatar on kuitenkin kiistänyt syytökset.
Skandaalin keskiössä on kreikkalaisparlamentaarikko Eva Kaili, jonka nousujohtoinen poliittinen ura tyssäsi häneen yhdistettyihin setelinippuihin. Kaili on ollut pidätettynä perjantaista asti.
Brysseliläinen tuomioistuin ottaa kantaa Kailin ja kolmen muun pidätetyn tilanteeseen tänään keskiviikkona. Tuomioistuin arvioi muun muassa sitä, pitäisikö Kailin vangitsemista jatkaa.
Kaili on kiistänyt olleensa tietoinen asunnostaan löydetyistä rahoista.
Viranomaisten selvitykset ovat viimeisimpien tietojen mukaan laajentuneet myös Strasbourgiin, missä konttoritiloja on suljettu tutkimusten ajaksi.
Parlamentti teki omat johtopäätöksensä Kailin tilanteesta jo eilen tiistaina, kun Kaili erotettiin parlamentin puhemiehistöstä.
Nyt Strasbourgissa kysellään, mikä epäillyn lahjonnan motiivi voisi olla. Halusiko Qatar ujuttaa suopeita puheita parlamentin täysistuntoon vai onko taustalla jotain painavampaa?
Verkkojulkaisu Politicon mukaan taustalla voisi olla Qatarin halu vaikuttaa EU:n ja Qatarin väliseen ilmailualan sopimukseen, joka avaa Qatarin valtio-omisteiselle lentoyhtiölle ovet Euroopan markkinoillle.
Skandaali tulee EU:n näkökulmasta huonoon aikaan. Sisäinen kuohunta varjostaa EU:lle keskeisiä hankkeita kuten Ukrainan tukemista ja Yhdysvaltain kanssa käytävää vääntöä kauppapolitiikan pelisäännöistä.
Se on niin ikään kuin syöttö lapaan Unkarin Viktor Orbánin kaltaisille EU-johtajille, jotka voivat ilakoida sillä, että korruptiosta huolestuneet EU-instituutiot eivät näyttäisi hoitavan omia asioitaan kunnolla.
Lahjussotku on erityisen piinallinen Euroopan parlamentille, joka on pitänyt korkeaa profiilia oikeusvaltion periaatteisiin ja korruption vastaiseen kamppailuun liittyen.
Omien rivien on oltava suorassa, jotta muilta voi vaatia ryhdikkyyttä.
Korruptiota ja väärinkäytöksiä esiintyy yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Lahjusskandaali osoittaa, että EU-instituutiot eivät ole immuuneja epäilyille.
Parlamentin puhemies Roberta Metsola on vaatinut epäilyjen perinpohjaista sisäistä ja ulkoista tutkintaa. Kyseessä on niin parlamentin kuin koko EU:n maine.
Puuttumalla ongelmiin parlamentilla on mahdollisuus näyttää, että arvoihin ja oikeusvaltion periaatteisiin liittyvillä puheilla on myös konkreettista katetta.
Alla olevalla videolla on minuutin mittainen tiivistys aiheesta.