Hyppää sisältöön

Koulut ja päiväkodit varautuvat sähkökatkoihin taskulampuilla ja sangoilla Tampereella – koulupäivä voi jäädä lyhyeksi, jos edessä on pitkä katko

Koulupäivä jatkuu lyhyen sähkökatkon aikana normaalisti Tampereella. Jos katko on pidempi, on mahdollista, että koulupäivä jatkuu vain valoisaan aikaan muutaman tunnin. Päiväkodeissa toimintaa voidaan joutua supistamaan.

vaatteita naulakoissa
Koulupäivä voi jatkua myös lyhyen sähkökatkon ajan. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Pasi Punkari

Myös kouluissa, päiväkodeissa ja esiopetuksessa varaudutaan talven mahdollisiin sähkökatkoihin.

Kouluihin ja päiväkoteihin on Tampereella hankittu varavirtalähteitä, pattereilla toimivia radioita, taskulamppuja, vesisankoja, desinfiointipyyhkeitä sekä käsidesiä.

– Kaikkia kouluja on velvoitettu varautumaan riittävästi oppilasmäärään nähden, kertoo opetusjohtaja Ville Raatikainen Tampereen kaupungilta.

Toiminnan kannalta sähkökatkot on jaettu opetusmaailmassa tunnin tai parin kestäviin sekä pidempiaikaisiin kello 8:00 ja 15:00 välillä tapahtuviin.

– Lähtökohtaisesti lyhyen ja suunnitellut sähkökatkon aikana opetus ja koulupäivä jatkuvat normaalisti, kertoo Ville Raatikainen.

Koulujen rehtorit sekä vahtimestarit saavat suunnitelluista sähkökatkoista viestin etukäteen. Päätösvalta koulupäivän jatkumisesta tai päättymisestä on koulun rehtorilla.

Koulupäivä voi kestää myös vain valoisan ajan

Pidempikestoisissa sähkönjakelun häiriöissä rehtorit arvioivat koulun toiminnan aina erikseen.

On mahdollista, että koulupäivä jatkuu vain valoisaan aikaan muutaman tunnin kello 10 ja 14 välillä. Silloinkin toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.

Aamu- ja iltapäivätoimintaa ei pidemmän sähkökatkon aikana ole mahdollista järjestää.

Tampereen kouluilta lähtee torstaina tarkempaa viestä huoltajille Wilma järjestelmän kautta.

– Onneksi sähkön saatavuus on ollut viime aikoina hyvin esillä, joten asia ei tule vanhemmille yllätyksenä, sanoo Ville Raatikainen.

Päiväkodeissa muutto kesken päivän on mahdollinen

Tampereen päiväkodeissa toiminta pyritään pitämään käynnissä sähkökatkospäivän loppuun saakka. Toimintaa voidaan joutua kuitenkin supistamaan.

– Sähkökatkon pitkittyessä toimintaa voidaan joutua siirtämään sellaisiin kohteisiin, joissa sähköä on mahdollisesti saatavilla, sanoo varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelupäällikkö Heli Rautanen Tampereen kaupungilta.

Varhaiskasvatusjohtaja ja palvelupäälliköt arvioivat yhdessä päiväkodin johtajien kanssa mahdolliset sulkutilanteet ja tekevät tarvitaessa yhdessä päätöksen päiväkodin sulkemisesta.

Päiväkotilasten vanhempien yhteystiedot ovat saatavilla mahdollisesta sähkökatkosta huolimatta.

– Käytämme tiedottamiseen sähköisiä järjestelmiä niin kauan kuin ne toimivat. Lisäksi tarvittaessa laitamme tiedotteita päiväkotien ja esiopetusyksiköiden oviin, kertoo palvelupäällikkö Heli Rautanen.

Rautanen kertoo, että sähkökatkoista on päiväkotien henkilökunnan kanssa keskusteltu ja käyty läpi, mitä tehdään erilaisissa tilanteissa.

Päiväkoti saa ilmoituksen suunnitellusta sähkökatkosta siten, että sähkölaitos ilmoitaa asiasta kaupungin tilapalveluille, josta tieto jaetaan vastuuisännöitsijöille sekä huollolle. Tätä kautta tieto kulkeutuu sähkökatkoalueen piirissä olevaan päiväkotiin.

Sähkönjakelun rajoituksista viestitään sähköverkkoyhtiöiden nettisivuilla, kaupungin ja median eri kanavissa, valtakunnallisin häiriötiedottein sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilla osoitteessa www.fingrid.fi (siirryt toiseen palveluun).

Myös kotitalouksien kannattaa varautua poikkeustilanteisiin. Videolla kerrotaan, millainen on hyvä kotivara.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida torstaihin kello 23:een.

Suosittelemme sinulle