Hyppää sisältöön

Ranskassa ei vältytty kannattajien yhteenotoilta MM-finaalipaikan ratkettua – turha asettaa Mbappea ja Messiä vertailuun, sanoo asiantuntija

Ranska sai pelata välieräottelussa Marokkoa vastaan haluamallaan tavalla. Ottelun päätyttyä Ranskan Kylian Mbappe ja Marokon Achraf Hakimi halasivat lämpimästi ja vaihtoivat pelipaitoja keskenään.

Marokon Achraf Hakimi ja Ranskan Kylian Mbappe halaavat toisiaan.
Hyvät ystävät, joukkuekaverit PSG:stä, Marokon Achraf Hakimi ja Ranskan Kylian Mbappe halasivat toisiaan ottelun jälkeen. Kuva: Maddie Meyer / FIFA / Getty Images
Riku Porvari

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jalkapallon miesten MM-finaali Argentiinan ja Ranskan välillä pelataan sunnuntaina 18. joulukuuta. Lähetys Ylen kanavilla alkaa kello 16. Pronssiottelu Marokko–Kroatia (MTV) lauantaina 17. joulukuuta. Yle seuraa MM-kisoja tässä artikkelissa.

Ranska voitti jalkapallon MM-kisojen välierässä Marokon 2–0. Maalit tekivät Theo Hernandez ja Randal Kolo Muani. Ranska kohtaa loppuottelussa Argentiinan, joka voitti omassa välierässään Kroatian 3–0.

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jonne Kunnas sanoo, että Ranska teoriassa voitti ottelun 5. peliminuutilla tekemällään 1–0-maalilla.

Sitä edesauttoi myös Marokon aikainen pakkovaihto.

Marokko aloitti ottelun viiden puolustajan linjalla. Puolivälierässä Portugalia vastaan itsensä loukannut kapteeni Romain Saiss joutui poistumaan kentältä ottelun 21. peliminuutilla. Hänen tilalleen tuli keskikenttäpelaaja Selim Amallah.

Aikaisen tappioaseman ja pelaajaryhmityksen muutoksen takia Marokon oli lähes pakko saada pallonhallinta itselleen.

– Avausmaalin jälkeen Ranska sai pelata sellaista jalkapalloa kuin se haluaa. Joukkue tahtoo antaa vastustajalle pallonhallinnan, ja sitten lähteä vastahyökkäyksiin, Kunnas toteaa.

Theo Hernandez ja Olivier Giroud juhlivat Hernadezin tekemää avausmaalia Marokon verkkoon.
Theo Hernandez liukuu tuulettamaan johtomaalia Marokon verkkoon, Olivier Giroud saapuu onnittelemaan. Kuva: Getty Images

Marokko pimensi Mbappen

Marokko onnistui samassa asiassa kuin Ranskan puolivälierävastus Englanti: lähes täysin pimentämään ranskalaistähti Kylian Mbappen.

Marokko hyökkäsi suurimman osan ottelusta (52,4-prosenttisesti) heidän näkökulmastaan oikelta laidalta, eli Mbappen laidalta.

– Marokko pystyi löytämään enemmän tilaa oikealta, koska Mbappella on verrattain todella pieni puolustusvastuu joukkueessaan. Pallonmenetyksen jälkeen Marokolla oli enemmän pelaajia sillä kenttäpuolella, josta Mbappe pyrkii lähtemään vastahyökkäykseen, Kunnas sanoo.

Silti Mbappen vaarallisuus Ranskan hyökkäyksissä korostui välieräottelussa. Yksi erinomainen pallonkuljetus Marokon rangaistusalueella ratkaisi ottelun lopullisesti.

Mbappe taiteili 79. peliminuutilla pallon kanssa kahden marokkolaispelaajan ohitse ja päätti yrittää maalintekoa. Laukaus kimposi Marokon puolustajan jalasta takatolpalle, jossa odottaneen Kolo Muanin oli helppo viimeistellä 2–0-osuma.

Randal Kolo Muani tekee toisen Ranskan maalin Marokon verkkoon.
Saksan Bundesliigassa, Eintracht Frankfurtissa pelaava Randal Kolo Muani viimeisteli loppuluvut. Kuva: Getty Images

– Ja vaikka Mbappe saataisiin ottelun aikana täysin pimentoon, Ranskalla ovat hyökkäyksessä erinomaisen turnauksen pelanneet Antoine Griezmann, Ousmane Dembele ja Olivier Giroud, Kunnas toteaa.

Maalikooste: Ranska–Marokko 2–0.

Loppuvihellyksen jälkeen Mbappe riensi nostamaan seurajoukkuekaverinsa, Marokon Achraf Hakimin ylös kentän pinnasta.

Ranskalaisessa Paris Saint-Germainissa pelaavat maajoukkuetähdet ovat tiettävästi toistensa parhaat ystävät ja se näkyi parivaljakon lämpimässä kohtaamisessa. Ottelun päätyttyä Mbappe ja Hakimi halasivat lämpimästi ja vaihtoivat pelipaitoja keskenään.

Kylian Mbappe.
Kylian Mbappe juhli voittoa kentällä pitkään Achraf Hakimin pelipaidassa. Kuva: PA Images / Getty Images
Kylian Mbappe, Sofiane Boufal ja Achraf Hakimi MM-välierän jälkeen.
Kylian Mbappe (oik.) jutusteli Marokon Sofiane Boufalin (vas.) ja Achraf Hakimin kanssa pelaajatunnelissa matsin jälkeen. Kuva: FIFA / Getty Images
Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskusteli Kylian Mbappen ja Achraf Hakimin kanssa MM-välierän jälkeen.
Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron kävi juttelemassa Kylian Mbappen ja Achraf Hakimin kanssa välierän jälkeen. Kuva: FIFA / Getty Images

Mitä tekee Argentiina?

Miten Argentiinan tulisi reagoida Mbappen hyökkäysuhkaan? Ainakaan aiemmissa pudotuspeliotteluissa Englanti tai Marokko eivät pystyneet pysäyttämään Ranskaa, vaikka tähtipelaaja saatiin pidettyä poissa hyvistä maalipaikoista.

Asiantuntija Kunnas uskoo, että myös Argentiina haluaa parhaansa mukaan estää Mbappen etenemiset laidalla. Argentiinan kokoonpanosta löytyy kuitenkin pelaaja, jollaista Ranska ei vielä tässä turnauksessa ole kohdannut – Lionel Messi.

– Pitää muistaa, että Ranskan on keskityttävä puolustamaan Messiä. Loppuottelussa kentällä on kaksi maailman absoluuttisesti parasta hyökkäyspään pelaajaa, Kunnas arvioi.

Hänen mukaansa Mbappe ja Messi on turha asettaa vertailtaessa vastakkain, koska molemmilla pelaajilla on erilaiset vastuut joukkueissaan.

– Heillä tietysti on massiivinen vaikutus peliin. Mbappe voi olla jopa 30 minuuttia koskematta palloon, mutta silti pystyä hetkessä luomaan maalipaikan itselleen tai joukkuekaverilleen. Messi taasen on enemmän pallossa, ja hänellä on isompi vastuu joukkueen pelinrakenteluvaiheessa.

Tässä MM-turnauksessa Mbappe ja Messi ovat osallistuneet hyökkäyksiin selvästi muita pelaajia enemmän.

Kolo Muani tuli kentälle 44 sekuntia ennen maaliaan ja viimeisteli ottelun ensimmäisellä pallokosketuksellaan. Osuma oli Kolo Muanin uran ensimmäinen A-maajoukkuemaali.

”Marokkolaiset ovat ylpeitä”

Ranskassa toista perättäistä loppuottelupaikkaa juhlittiin ympäri maata. Esimerkiksi pääkaupunki Pariisissa ihmiset kerääntyivät Riemukaaren tienoille soihtujen ja ilotulitteiden kanssa.

Riemukaari on yhden Pariisin pääkadun, Champs-Elysees'n, varrella. Paikalla oli mediatietojen mukaan jopa yli 2 000 mellakkapoliisia.

Ranskalaismedia BFM kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Ranskassa oltiin varauduttu välieräottelun jälkeisiin levottomuuksiin jopa 10 000 poliisin ja santarmin voimin. BFM kertoo, että Riemukaarelta hajautettiin satojen kannattajien joukko Suomen aikaa keskiyöllä.

Montpellierissä, Etelä-Ranskassa Marokon ja Ranskan kannattajat ottivat yhteen, kertoo paikallislehti Midi Libre Montpellier. Lehti julkaisi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) videon kannattajien kahakasta.

Marokon kannattajat seurasivat ottelua herkeämättä maan suurimmassa kaupungissa Casablancassa. Abou Reda El Kadmiri sanoi uutistoimisto Reutersille, että joukkue pelasi erinomaisesti.

– Marokkolaiset ovat ylpeitä. Joukkue edusti meitä arabimaailman ja koko maailman edessä.

El Kadmiri kertoi, että välieräpaikka oli hänelle kaukainen unelma, josta tuli keskiviikkoiltana todellista. Hänen mukaansa marokkolaiset voivat tulevaisuudessakin olla ylpeitä maastaan.

– Meillä oli uskoa ja kunnianhimoa, että menisimme finaaliin, pidemmälle kuin tänään pääsimme, El Kadmiri sanoi lopuksi.

Korjaus 15.12. kello 10.42: Casablanca ei ole Marokon pääkaupunki.

Marokkolaisia katsomassa välieräottelua Casablancassa.

Suosittelemme sinulle