Hyppää sisältöön

Lumi vaikeuttaa heikkonäköisen Jari Räsäsen kulkemista: ”Ei voi arvioida, onko edessä monttu vai muuri”

Vuosia silmäsairauden kanssa elänyt basisti Jari Räsänen kokee valkoisen talven aina hankalana. Bändin kanssa esiintyminenkin vaatii pientä huolenpitoa bändikavereilta.

Mies seisoo lumisateessa basson kanssa
Jari Räsänen kulkee vain tuttuja reittejä, koska kirkas lumimaisema vaikeuttaa arkea. Bändin kanssa keikkailessa on kuitenkin helppo olla. Kuva: Maija Tuunila / Yle
Heini Rautoma,
Maija Tuunila

Talvi ei ole Jari Räsäselle helppo vuodenaika. Hänen sarveiskalvojensa pinta on arpeutunut, joten hän näkee ympäristönsä kuin huuruisen saunan ikkunan läpi.

Varsinkin lumisina talvipäivinä kulkeminen on hankalaa.

– Lumisade ja valkoisuus lisäävät sumeutta näköpiirissä. Se on kuin seinämä vaaleutta horisonttiin päin. Kun kaikki on samaa sävyä, syvyysnäkö pettää, eikä voi arvioida, onko edessä monttu vai muuri.

Vuonna 1977 perustetun Ypö-Viis-punkbändin basisti on myös Etelä-Kymen näkövammaisten varapuheenjohtaja. Silmien sairaus on ollut osa hänen elämäänsä parikymppisesta asti.

– Maisema näyttää koko ajan vaaleanharmaalta. Kauas en näe, mutta lähelle joten kuten. Työelämässä pystyi olemaan, kunnes ei enää pystynyt, kotkalainen Räsänen kertoo.

Omassa kotipihassaan ja kotonaan hän liikkuu hyvin, ja lumitöitäkin hän voi tehdä tutussa ympäristössä. Vieraisiin paikkoihin meneminen on haastavaa ilman kaveria.

– Silloin pitää miettiä, että onko jossain jokin ääni, josta voi päätellä, mihin suuntaan pitää lähteä.

Luminen puistikko kaupungissa.
Lunta riittää Kymenlaaksossa. Tällaisella kelillä heikkonäköiset näkevät entistä huonommin. Kuva: Heini Rautoma / Yle

Monesti heikkonäköiset käyttävät absorptiolaseja, ja niin tekee Räsänenkin. Absorbtiolasit ovat silmälasit, joissa on linssiväri poistamassa häikäistymistä tai parantamassa kontrastia.

Keppiä Räsänen ei yleensä käytä, koska enimmäkseen se on vain tiellä.

– Yleensä minulla on kitarakassi tai jokin muu reppu mukana. Tykkään myös siitä, että toinen käsi on vapaa ottamaan kiinni esimerkiksi kaiteista.

Bändikaverit katsovat basistin perään

Räsänen on ollut monessakin bändissä mukana, ja esiintymisessäkin on ollut omat haasteensa.

– Kun pelivermeet ja paikat on katsottu sound checkissä, niin ei siinä mitään ongelmaa ole. Enää ei tarvitse esittää kaksikymppistä pomppijaa, vaan voi esittää asiansa hieman hartaammin ja vakaammin.

Tänä vuonna kesällä Ypö-Viis teki paluun ja esitti muutaman keikan. Räsäsen mukaan keikkoja on tulossa taas ensi vuonna. Silloin bändikaverit taas katselevat vähän basistin perään, kun hän liikkuu lavalla.

Ypö Viis -yhtyeen levynkansi, jossa bändin miesten kuvat
Karhulasta maailmalle ponnahti 70-luvun lopussa Ypö-Viis. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Suolaa vai sokeria?

Vaikka Räsänen on vuosien aikana tottunut tilanteeseen ja kuittaa kiperät tilanteet usein huumorilla, aina ei hymyilytä.

– Punaviinilasi kaatuu ravintolan pöydässä, plektra häviää soittessa. Kun potkaisee petoniporsaaseen tai jalkakäytävän reunaan, kirosana käy kyllä mielessä.

Räsänen on kehittänyt itselleen myös joitakin käytännön kikkoja.

– Ruuanlaitossa kannattaa maistaa, onko suolaa vai sokeria.

Jos haluat kuulla Räsäsen parhaan basistivitsin, kuuntele koko haastattelu tästä:

Suosittelemme sinulle