Hyppää sisältöön

Twitter sulki Elon Muskin yksityiskoneen lentoja seuranneen tilin

Sananvapauden merkitystä puheissaan korostanut Musk lupasi aiemmin sallia tilin toiminnan, mutta muutti lennosta Twitterin sääntöjä.

Elon Musk avbildad i Twitters logo som föreställer en fågel.
Twitterin omistaja Elon Musk on tehnyt useita muutoksia viestipalvelun sääntöihin viime aikoina. Kuva: STR/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press
Ilmari Reunamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Twitter sulki keskiviikkona omistajansa Elon Muskin yksityislentokoneen lentoja seuranneen Elonjet-tilin, kertovat muun muassa The Guardian, The Verge ja The Intercept.

Elonjet twiittasi keskiviikkona, että tili oli jäädyttetty hetkeksi ”Twitterin sääntöjen rikkomisesta”. Tuntia myöhemmin tili suljettiin kokonaan.

Twitterin omistaja Musk kertoi tilin sulkemisen jälkeen viestipalvelun muuttaneen sääntöjään.

– Kaikki tilit, jotka sisältävät kenen tahansa reaaliaikaisia sijaintitietoja, suljetaan, sillä ne aiheuttavat fyysisen turvallisuusriskin.

Muskin mukaan Twitterissä ei saa myöskään enää julkaista päivityksiä, jotka johtavat reaaliaikaisia sijaintitietoja tarjoaville verkkosivulle. Sen sijaan sijaintitietojen julkaiseminen ”hieman myöhässä” on sallittua.

Muskin yksityiskoneen lentoja seuranneen Elonjet-tilin omistaja on floridalainen yliopisto-opiskelija Jack Sweeney, joka kertoo olevansa kiinnostunut ilmailusta.

Hän on seurannut eri tileillään myös esimerkiksi Bill Gatesin, Jeff Bezosin, Mark Zuckerbergin ja venäläisten oligarkkien yksityiskoneiden lentoja. Nämä tilit olivat julki vielä Elonjet-tilin sulkemisen jälkeen, mutta lopulta Twitter sulki nekin. Lopuksi Twitter sulki vielä Sweeneyn henkilökohtaisen tilin.

Muskin mukaan ”hullu ahdistelija” oli seurannut keskiviikkona hänen lastaan kuljettanutta autoa Los Angelesissa, luullen Muskin olevan auton kyydissä. Autoa seurannut henkilö esti auton liikkumisen ja kiipesi sen konepellille, Musk kirjoittaa.

Musk sanoo aloittavansa oikeustoimet Sweeneyta ja ”organisaatioita” vastaan, joiden hän väittää tukeneen hänen perheensä vahingoittamista.

Elonjet-tilin sulkeminen on uusin käänne Twitterin nopeissa suunnanmuutoksissa sen jälkeen, kun Musk osti yhtiön ja siirtyi yrityksen toimitusjohtajaksi.

Twitter on palauttanut palveluun useita aiemmin suljettuna olleita tilejä, muun muassa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tilin.

Musk on vedonnut suljettujen tilien uudelleenavaamisen yhteydessä sananvapauteen.

– Sitoutumiseni sananvapauteen ulottuu jopa siihen, että en sulje lentokonettani seuraavaa tiliä, vaikka se on suora henkilökohtainen turvallisuusriski, Musk lupasi vielä marraskuussa.

The Guardian kertoo, että Twitter ei vastannut aiheesta sen yhteydenottopyyntöön. Musk irtisanoi valtaosan yhtiön viestintäosastosta ensitöiseen yrityksen siirryttyä hänen yksityisomistukseensa.

Mitä mieltä olet Twitterin suunnasta Elon Muskin johdolla? Voit keskustella aiheesta 16.12.2022 kello 23.00 asti.

Suosittelemme