Hyppää sisältöön

Kartongista tuli metsäteollisuuden tärkein vientituote ja pelastus

Stora Enson myynnistä jo liki puolet tulee kartongista ja pakkauksista. Kartongista tehdyt laatikot jäävät kotimaahan, koska niitä ei kannata kuljettaa kauemmaksi.

Outi Honkavaara suunnittelee pakkauksia Stora Enson Lahden pakkaustehtaalla. Tehtaalla syntyy muun muassa marja- ja kalalaatikoita, joissa pahvi on korvannut muovia. Lahdessa valmistuvat myös äitiyspakkauksen pahvilaatikot.
Hannele Muilu

Outi Honkavaara suunnittelee pakkauksia Stora Enson pakkaustehtaalla Lahdessa.

– Pakkaus on ensimmäinen kosketus tuotteeseen. Yleensä mietitään, miltä se tuntuu, miltä se näyttää ja miltä tuntuu, kun avaat laatikon? Ja tuleeko wauefekti?

Honkavaaran vieressä on laatikko, jossa tärkeää on myös nukkumiskokemus. Lahden tehtaalla tehdään äitiyspakkauksen pahvilaatikot, jotka ovat olleet monien vauvojen ensimmäisiä sänkyjä.

– Tämä on vanha jo 1960-luvulla piirretty laatikko.

Honkavaara on yksi tehtaan kymmenestä suunnittelijasta, joiden työpöydällä laatikoiden elämä alkaa. Joskus asiakas istuu mukana luomistyössä, ja vaihtoehtoja pyöritellään yhdessä.

– Ensin selvitetään, millainen tuote on ja mihin se kuljetetaan. Tehdään luonnoksia, ideoidaan, piirretään tietokoneella 2D-kuva, leikataan malleja ja testataan toimivuutta.

Lahti, Stora- Enso, Packing Solutions, Kartonkipaperitehdas. Tuotteita.
Jäätelöitä ja perunalastuja sisältävät joulukalenterit vaativat Lahden jalostuslinjan koneilta paljon. Kuva: Markku Rantala / Yle

Studiossa on syntynyt muun muassa jäätelöjoulukalentereita, marjalaatikoita ja styroksin korvannut kalalaatikko.

Asiakkailla on yhä useammin sama toive:

– Usein pakkaus tai sen osa on muovia ja kysytään, miten sen voisi tehdä aaltopahvista.

Kartonki taipuu lopputuotteeksi

Tehtaan puolella aaltopahvikone kiskoo teloilla aallotuskartonkia eli flutingia rullalta kovaa vauhtia. Koneen uumenissa kiharalle poimutettu aallotuskartonki liimataan kahden pintakartongin eli kraftlinerin väliin. Rakenne tekee pahvilaatikosta kestävän.

Sen jälkeen aaltopahvi leikkautuu linjalla arkeiksi, joita kuljettimet siirtelevät eteenpäin tehdashallissa jalostuslinjalle. Siellä syntyvät erimalliset ja -väriset laatikot painatuksineen ja rei'ityksineen.

Lahti, Stora- Enso, Packing Solutions, Kartonkipaperitehdas. Tuotteita.
Aaltopahviarkit jatkavat matkaansa jalostuslinjalle Lahden tehtaalla. Kuva: Markku Rantala / Yle

Tehtaalla syntyy päivässä 240 kilometriä 2,8 metrin levyistä aaltopahvia. Sillä päällystäisi tien Lahdesta Turkuun.

Aaltopahviin tarvittava pintakartonki tulee Lahden tehtaalle yleensä Stora Enson Oulun tai Varkauden kartonkitehtailta. Väliin tuleva aallotuskartonki saapuu pääosin Heinolan tehtaalta.

Lahteen päätyy kartonkirullista pieni osa. Valtaosa kartongista menee vientiin.

Lahti, Stora- Enso, Packing Solutions, Kartonkipaperitehdas. Tuotteita. painokone
Pahvilaatikot saavat tehtaalla väriä pintaan. Pakkaukset ovat yrityksille osa brändiä, designer Outi Honkavaara korostaa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Kartonki on uusi paperi

Paperin kysyntä alkoi hiipua maailmanlaajuisesti vuoden 2007 tienoilla, ja digitalisaatio pudottaa paperin menekkiä jatkossakin.

Stora Enso on luopumassa kaikista paperitehtaistaan. Suomessa jäljellä on enää Anjalan tehdas Kymenlaaksossa. Varkaudessa paperikone muutettiin kartonkikoneeksi vuonna 2015 ja Oulussa tehtiin sama runsas vuosi sitten. Ouluun tulee toinenkin kartonkikone, kun toinen entinen paperikone muunnetaan kartonkia valmistavaksi.

Kartonkikone, jossa iso harmaa kartonkirulla.
Pakkausten pintakartonki saapuu Lahden tehtaalle Oulusta tai Varkaudesta. Valtaosa kartongista menee vientiin. Kuva: Risto Degerman / Yle

Kartonki ratsastaa aallonharjalla, jonka taittumista ei näy. Verkkokauppa kasvaa koko ajan. Samaan aikaan muovipakkauksia korvataan yhä enemmän pahvisilla ympäristösyistä.

Kartonki on viennin arvolla mitattuna nyt metsäteollisuuden ykköstuote. Paperi putosi kärjestä pari vuotta sitten.

Kartongin tuotanto ja vienti eivät silti ole vielä lähelläkään paperin huippuvuosia.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Matleena Kniivilä sanoo, että kartongin tuotannon lisääntyminen nostaa jalostusastetta metsäteollisuudessa. Kartongissa kuten paperissakin parhaat laadut ovat jalostettuja ja kalliita.

Kun paperin tuotanto väheni, metsäteollisuuden jalostusaste laski. Paperia korvasi sellu, joka on muun muassa paperin, kartongin ja pehmopaperin raaka-aine.

Kniivilä korostaa kuitenkin, että sellu on hyvä tuote, jonka myynti on korkeiden hintojen takia ollut hyvin kannattavaa.

– Jos sellulle ei olisi ollut hyvää kysyntää, paperin tuotannon vähenemisen vaikutukset olisivat olleet paljon dramaattisempia.

Korkeampi jalostusaste lisää kuitenkin työpaikkoja. Myös vientitulot kasvavat, kun viedään jalostetumpia tuotteita.

Stora Enson mukaan viime vuoden kolmannen vuosineljänneksen myynnistä liki puolet tuli kartongista ja pakkausliiketoiminnasta yhteensä.

Muista metsäyhtiöistä Metsä Groupiin kuuluva kartonkiyhtiö Metsä Board suunnittelee Kaskisiin Euroopan suurinta taivekartonkitehdasta.

Paperista saa merkittävästi kassavirtaa enää UPM. Yhtiö panostaa kartongin sijaan esimerkiksi biopolttoaineisiin ja biokemikaaleihin.

Aaltopahvia ei kannata kuljettaa kauas

Aaltopahvia tai laatikoita ei kannata viedä, sillä litistettynäkin väliin jää liikaa ilmaa. Kartonkirullat saadaan pakattua tiiviisti.

Stora Enso haluaa kuitenkin yhä vahvemmin muidenkin maiden pakkausmarkkinoille, sillä yhtiö osti syksyllä hollantilaisen De Jong Packaging -pakkausyhtiön. Kauppa tuo Hollannin lisäksi pääsyn Belgian, Saksan ja Britannian aaltopahvipakkausten markkinoille.

Ennestään yhtiöllä on pakkaustehtaita Suomen ja Ruotsin lisäksi Kiinassa, Puolassa ja Baltian maissa.

Vastaliikettä tapahtuu kuitenkin Kiinassa, sillä Stora Enso ilmoitti myyvänsä Beihain pakkauskartonkitehtaan. Yhtiö kertoi tiedotteessa haluavansa keskittyä maailmanlaajuisia pakkausmarkkinoita palveleviin kustannustehokkaisiin tuotantolaitoksiin, kuten investointiin Oulussa ja vireillä olevaan De Jong -yhtiön ostoon.

Vedenkestävä muovin korvaaja on haussa

Stora Enson pakkausliiketoiminnan Pohjoismaiden johtaja Tom Lind esittelee kalalaatikkoa, joka korvaa styroksin kalan kuljetuksessa.

Lahti, Stora- Enso, Packing Solutions, Kartonkipaperitehdas. Tuotteita.
Nesteenkestävä täysin muoviton pakkaus puuttuu yhä. Stora Enson pakkausliiketoiminnan Pohjoimaiden johtaja Tom Lind arvelee, että läpimurto on asiassa lähellä. Kuva: Markku Rantala / Yle

– Laatikko on vuototiivis. Kun jäätyneestä kalasta sulaa vettä, niin se pysyy sisällä.

Tätä varten pahvilaatikko on kuitenkin vuorattu ohuella muovikalvolla. Sen voi irrottaa muovin kierrätykseen.

Vedenkestävyyden eteen tehdään Lindin mukaan valtavasti työtä eri firmoissa ja tutkimusyksiköissä, muun muassa VTT:llä.

– Läpimurto tulee luultavasti tapahtumaan lähivuosina. Se on muoviton ratkaisu, joka on täysin vedenkestävä, Lind sanoo.

Suosittelemme sinulle