Hyppää sisältöön

Lahti tukee tapahtumayhtiötään miljoonilla euroilla – osa päättäjistä panisi jo piikin kiinni

Lahti Events jatkaa toistaiseksi toimintaansa, vaikka alasajosta on päätetty jo kesällä. Emoyhtiö KOKO Lahti kääntyi kaupungin puoleen rahan tarpeessaan. Epäonnistunut Kymi Ring -yhteistyö painaa yhtiön kassaa.

Lahden Sibeliustalo kuvattuna kirkkaana pakkaspäivänä rannasta käsin.
Sibeliustalo on Lahden kaupungin helmi ja sen tukeminen saa laajaa kannatusta. Sen sijaan kaikilla päättäjiltä ei riitä ymmärrystä Lahden ulkopuolella järjestettyihin tapahtumiin kaupungin verovaroista. Kuva: Janne Nykänen / Yle
Marjo Pirilä

Lahden kaupunki sijoittaa kaupungin omaan tapahtumayhtiöönsä KOKO Lahteen tänä ja ensi vuonna yhteensä neljä miljoonaa euroa. KOKO Lahti vastaa Sibeliustalosta, Lahden messuista ja Konserttitalosta.

Neljän miljoonan summasta noin puolet on tarkoitettu investointeihin. Loput yhtiö käyttää taseensa vahvistamiseen. Lahden kaupunginhallitus hyväksyi ensimmäisen, 400 000 euron arvoisen erän viime maanantaina.

– Kyse on siitä, että haluamme turvata tapahtumatoiminnan Lahdessa. En usko, että kukaan haluaa tilannetta, jossa Sibeliustalo pannaan säppiin, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.).

KOKO Lahti on pyytänyt omistajansa apua kahdesta syystä. Ensiksi tapahtumaliiketoiminta on kärsinyt Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista. Inflaatio on nostanut yhtiön kiinteistökustannuksia. Pysyäkseen nykyaikaisena tapahtumatoimijana KOKO Lahden on investoitava niin Sibeliustaloon kuin Lahden messuihinkin.

Toinen syy on tytäryhtiö Lahti Events. Kaupunki on velvoittanut KOKO Lahtea tukemaan sen tytäryhtiötä Lahti Eventsiä, joka on joutunut vaikeuksiin Kymi Ringin takia.

Yksi epäilee tukea kielletyksi valtiontueksi – toinen kiistää

Kaupunginhallitus ei kuitenkaan ollut yksimielinen. Konserni- ja tilajaostoa johtava Jorma Ratia (ps.) piti tukea kiellettynä EU:n valtiontukena ja ehdotti tuen hylkäämistä. Muutosesitys sai kannatusta Kalle Aaltoselta (Pro Lahti).

– En vastusta Sibeliustalon investointeja. Lahtelaisten verovaroja ei vaan pidä heittää enää tässä määrin tuohon yhtiöön. En ole alun alkaenkaan ollut Kymi Ringin kannalla, sanoo Aaltonen.

Kalle Aaltosen mielestä jonkun pitäisi kantaa vastuu verorahojen käytöstä.

Kokoomuksen Toni Putula ja Jukka Ruhberg äänestivät tyhjää.

– Tämä on monitahoinen kokonaisuus ja keskeneräinen asia, johon liittyy useita yrityssalaisuuksia, enkä siksi voi kommentoida toistaiseksi, perustelee Putula äänestyskäyttäytymistään.

Jorma Ratia Fellmanissa
Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Jorma Ratia harkitsee valittamista hallinto-oikeuteen kaupunginhallituksen päätöksestä sijoittaa tapahtumayhtiö KOKO Lahteen kaupungin varoja. Kuva: Janne Nykänen / YLE

Maanantai-iltana Lahden valtuustossa Jorma Ratia myönsi, että valtiontukiasia ei ole yksinkertainen. Käsittelyssä oli Lahti Energian 60 miljoonan euron pääomalainan muuttaminen sijoitetun vapaan pääoman rahastosijoitukseksi. Tätä Ratia ei pitänyt kiellettynä valtiontukena.

– Valtiontukisäännökset ovat aina tulkinnanvaraisia. Ehdotonta totuutta näistä ei löydy. Joko on kielletty valtiontuki tai ei ole. Ei me sitä tiedetä varmasti. Mutta sen tiedämme, että jos siitä lähdetään kinastelemaan niin lainvoimainen tuomio sen sitten aikanaan ratkaisee, sanoi Ratia valtuuston puhujapöntössä.

Ratia harkitsee valittamista hallinto-oikeuteen kaupunginhallituksen päätöksestä.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén
Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Hildénin mielestä kaupungin tapahtumayhtiö tarvitsee nyt vakaan toimintaympäristön saadakseen talouden paremmalle tolalle. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén sanoo, että valmistelevat viranhaltijat ovat selvittäneet, ettei KOKO Lahden pääomittaminen ole kiellettyä valtiontukea. Hildén myös muistuttaa, että konserni- ja tilajaosto on itse päättänyt kesällä, että kaupunki tukee KOKO Lahden toimintaa.

Hildénin mielestä on tärkeää, että kaupungin rahoista käydään kriittistä keskustelua, mutta silti hän ihmettelee, miksi Lahden tapahtumayhtiöt, ensin Lahti Events ja nyt KOKO Lahti, ovat jatkuvasti joidenkin luottamushenkilöiden hampaissa.

– Yhtiö on toimittanut omistajalleen kaiken tiedon, mitä siltä on kysytty ja sen puoleen mitään epäselvyyttä ei pitäisi olla.

Päijät-Hämeen yrittäjät: isot tapahtumat vaativat ison toimijan

Päijät-Hämeen yrittäjät eivät katso pahalla kaupungin tukea omalle tapahtumayhtiölleen. Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtajan Heta Vihervirta-Vuontelon mukaan järjestö näkee asian laajasta näkökulmasta. Päijät-Häme tarvitsee kaikenkokoisia tapahtumia, jotka tuovat paljon työtä myös paikallisille yrityksille kuten takseille, ravintoloille, kampaajille ja majoitusliikkeille.

– Julkisen toimijan pitää olla alan elinkeinotoiminnan mahdollistaja ja promoottori, mutta se ei saa kaventaa yksityisen tapahtuma-alan yritysten toimintaedellytyksiä, sanoo Vihervirta-Vuontelo.

Vihervirta-Vuontelon mukaan tapahtumat ovat elintärkeitä Lahdelle ja koko maakunnalle. Ne tuovat rahaa ja välillisiä vaikutuksia monelle eri toimialalle ja lisäävät viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

– Suurtapahtumissa tarvitaan vetovastuuseen isompaa toimijaa, mutta silloinkin on mahdollista tehdä yhteistyötä alueen pienempien toimijoiden kautta.

Droonikuva Kymiringin moottoriradasta.
Lahti Eventsin piti vastata Iitin Kymi Ringin MotoGP:n tapahtumista viime kesänä. Kisat peruttiin ja Lahti Events velkoo nyt saataviaan Kymi Ringiltä. Kuva: Antro Valo / Yle

Lahti Eventsin alasajon aikataulusta erimielisyyttä

Kymi Ringissä ryvettynyt Lahti Events jatkaa toimintaansa yhä normaalisti, vaikka kaupunki päätti hallitusta alasajosta jo kesällä. Sirkku Hildénin mukaan järjestely on jäänyt odottamaan tapahtumatoiminnan ohjelmaa, joka valmistuu kesällä. Tämän jälkeen kaupunki pääsee organisoimaan tapahtumatoiminnan tehtävät uudelleen.

Tästä Jorma Ratia on eri mieltä. Hänen mielestään on sovittu, että tarvittavat päätökset Lahti Eventsin alasajosta tehdään tammi-helmikuussa riippumatta tapahtumatoiminnan ohjelman valmistumisesta.

Hän kiirehtisi alasajoa, sillä hän pelkää, että Lahti Events nielee vielä paljon veronmaksajien rahoja. Lahti Events järjestelee ensi kesäksi kansainvälisiä motocross-kilpailuja sekä maantiepyöräilytapahtumaa.

Suosittelemme sinulle