Hyppää sisältöön

Putin peruu nyt julkisia esiintymisiään – tässä neljä mahdollista syytä, miksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin on perunut julkisia esiintymisiä nopealla aikataululla. Tutkija Arkady Moshes arvelee yhdeksi syyksi sen, ettei Putinilla ole mitään uutta kerrottavaa.

Putin on jälleen perunut julkisia esiintymisiään.
Riikka Kajander

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei aio pitää päättyvän vuoden linjapuhetta eli vuosittaista puhettaan maan liittoneuvostolle suunnitellusti.

Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov vahvisti asian keskiviikkona. Hän kertoi samalla Putinin peruvan myös muita loppuvuoden esiintymisiä.

Suomen ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes kertoo Ylelle, etteivät perumiset yllätä monestakaan syystä. Lue tästä jutusta, miksi.

Julkiset esiintymiset loppuvuodelta peruttu

Putinin oli määrä pitää linjapuhe parlamentin ylähuoneelle liittoneuvostolle 27. joulukuuta. Nyt puhe siirtyy, mutta Kreml ei ole vielä kertonut uutta ajankohtaa. Peskovin mukaan puhe voi vielä toteutua myöhemmin tässä kuussa.

Edellisen kerran Putin puhui liittokokouksessa huhtikuussa 2021. Venäjän perustuslaki edellyttää, että presidentti puhuu maan lainsäätäjille joka vuosi, kertoo riippumattomaan mediaan lukeutuva uutissivusto Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Vladimir Putin taputtaa.
Kuva: Sergei Karpukhin / EPA

Peskov kertoi keskiviikkona, ettei Putin aio pitää myöskään vuosittaista lehdistötilaisuuttaan, jossa hän tapaa vastata yleisökysymyksiin.

Putin ei niin ikään osallistu perinteiseen uudenvuodenyön jääkiekko-otteluun Kremlissä, Peskov sanoi.

Putin piti perinteisen vuoden lopun lehdistökonferenssinsa viime vuoden joulukuussa, jolloin lehdistötilaisuus oli tarkkaan orkestroitu mediashow.

Britannian puolustusministeriön mukaan Kremlin virkamiehet ovat varuillaan Putinin osallistumisista yleisötapahtumiin siksi, että keskustelu saattaisi ikävällä tavalla kääntyä niin kutsuttuun ”erikoisoperaatioon”, eli Venäjän Ukrainassa aloittamaan hyökkäyssotaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu uusien ja kunnostettujen liikenneinfrastruktuurien avajaisiin videokonferenssin välityksellä Moskovassa Venäjällä 13.12.2022.
Presidentti Vladimir Putin on esiintynyt venäläisille television välityksellä tiuhaan. Kuvassa Putin 13. joulukuuta 2022. Kuva: EPA-EFE

Tutkija Arkady Moshes sanoo, ettei ole yllättynyt presidentin esiintymisten peruuntumisista.

– Putin yllättää mielellään. Hän saattaa ilmoittaa esiintyvänsä hyvin lyhyelläkin varoitusajalla.

Putin ei näyttäytyisi voitokkaana johtajana

Ennen Putin on voinut hyötyä esiintymisistään, mutta tällä kertaa hyödyistä ei ole varmuutta. Moshesin mukaan Putin ei pysty nyt esiintymään voitokkaana johtajana, jolla olisi uutta kerrottavaa.

Putinilla ei ehkä ole linjapuheessa linjaa mistä kertoa kansalle tai toimittajille. Kansalaisten tai toimittajien kysymyksiin vastaaminen saattaa siksi olla vaikeaa.

– Hän on esiintynyt viime viikkoina toistaen niitä asioita, joita hän on halunnut tuoda esiin. Hänellä ei ole nyt mitään rohkaisevaa ja vaikuttavaa kerrottavaa, Moshes arvioi.

Vladimir Putin toppatakissa Kerchin sillalla.
Vladimir Putin 5. joulukuuta 2022 Kertšinsalmen ylittävällä sillalla, joka yhdistää Krimin niemimaan Venäjään. Kuva: Mikhail Metzel / EPA

Taustalla terveydelliset syyt

Putin oli koronaepidemian aikana hyvin varovainen. Pandemian aikana luotiin jopa järjestelmä, jolla Putinia sekä muita korkeita virkamiehiä suojeltiin koronavirukselta miljardeilla ruplilla.

Moshesin mukaan Venäjällä jylläävän flunssaepidemian vuoksi Putin haluaa vältellä ihmiskontakteja.

– Yksi vaihtoehto voi olla myös se, että 70-vuotias presidentti on yksinkertaisesti väsynyt.

Turvallisuusuhkan pelko

Vaikka Putin ei pelkäisi häneen kohdistuvia hyökkäyksiä, saattaa sabotaasin pelko vaikuttaa presidentin esiintymishalukkuuteen.

– Pelkona voi olla myös se, että Ukrainan turvallisuusjoukot pääsisivät iskemään puheen aikana. Vaihtoehtoisesti pelkona voi olla tulipalo tai jokin muu uhka, joita Venäjällä on viime aikoina nähty.

– Jos Putinin esiintymisen aikana iskettäisiin vaikka Venäjän energiainfrastruktuuriin, putoaisi Putinin puheilta pohja, Arkady Moshes arvioi.

Mitä ajatuksia artikkeli sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:
Putin kiihtyi, kun hän pääsi haukkumaan länttä, mutta toivoi myös neuvotteluja – neljä huomiota suuresta lehdistötilaisuudesta

Putinilta harvinainen esiintyminen julkisuudessa: Venäjän televisio näytti Putinin osallistuneen jumalanpalvelukseen

Suosittelemme sinulle