Noin puolet eli 51 prosenttia keskisuomalaista yrityksistä kertoo, ettei ole vielä varautunut kiertäviin sähkökatkoihin. Asia käy ilmi kauppakamarin teettämästä kyselystä (siirryt toiseen palveluun) (kskauppakamari.fi).
Parhaiten varautuneita ovat suuret yritykset, joista lähes 80 prosenttia on varautunut sähkökatkoihin. Vastaavasti mikroyrityksistä vain noin 30 prosenttia on varautunut.
Kyselyssä 86 prosenttia keskisuomalaisista yrityksistä ilmoittaa, että suunnitellut sähkökatkot aiheuttaisi niille merkittävästi tai vähintään hieman haittaa.
13 prosenttia vastasi, ettei sähkökatkoilla ole lainkaan vaikutusta. Keskimääräistä enemmän merkittäviä haittoja sähkökatkoista ennakoivat teollisuuden ja kaupan alan yritykset.
Yritykset arvioivat, että sähkökatkoista voi seurata muun muassa laiterikkoja ja kylmäketjujen katkeamisia.
Laitteiden lisäksi esimerkiksi tilojen valaistus ja kassajärjestelmät vaativat sähköä. Monen yrityksen toiminta pysähtyisi katkojen aikana kokonaan. Toisaalta osa yrityksistä arvioi voivansa jatkaa toimintaa lyhytaikaisessa sähkökatkossa varavirtalähteiden varassa.
Säästökeinot käytettävä ennen katkoja
Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntijan Teppo Säkkisen mielestä kiertävät sähkökatkot ovat viimesijainen keino varmistaa sähkön riittävyys.
– Sähkökatkoista aiheutuva haitta yrityksille on ilmeinen ja siksi sähköä on säästettävä kaikin keinoin. Talveen voidaan varautua säästämällä energia ja ajoittamalla sen käyttöä ruuhkatunneilta muihin ajankohtiin, kommentoi Säkkinen kauppakamarin tiedotteessa.
Yrityksissä katkoihin voisi varautua tekemällä työaikajärjestelyjä ja viestimällä katkojen vaikutuksista asiakkaille ja henkilöstölle.
Tiedotuksen pitäisi pelata
Yritykset toivovat myös selkeää tiedotusta katkoista sekä viranomaisilta että sähköyhtiöiltä.
– Sähkökatkoista aiheutuisi haittaa merkittävälle osalle keskisuomalaisista yrityksistä. Sähkökatkoista tulee ilmoittaa yrityksille mahdollisimman aikaisin, jotta yritykset pystyvät reagoimaan niihin, sillä esimerkiksi teollisuuden prosessien alasajossa kestää aikaa, painottaa Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen tiedotteessa.
Kauppakamari kysyi jäsenyrityksiltään sähkökatkoihin varautumisesta ja niiden aiheuttamista haitoista joulukuun ensimmäisellä viikolla. Kyselyyn vastasi yli 1600 yritystä, joista keskisuomalaisia oli 72.