Hyppää sisältöön

Suosituimmat tuotteet myydään käytettynä hetkessä – katso, mitkä merkit ovat haetuimpia Tori.fi:ssä

Kuluttajien välinen kaupankäynti kasvaa odotettua nopeammin, ja Torin tekemän selvityksen mukaan lähes jokaiselle suomalaiselle kelpaisi käytetty joululahja.

huonekalut 5 päivää, kodinkoneet 4 päivää. vaatteet 8 päivää ja lasten vaatteet 7 päivää.
Meeri Niinistö,
Stina Tuominen

Käytettyjen tavaroiden myyminen ja ostaminen on yhä suositumpaa.

Kauppaa ovat vauhdittaneet hintojen nousu ja kuluttajien arvojen muutos.

Koostimme tähän juttuun Tori.fi-sivuston kysytyimpiä tuotemerkkejä ja niiden myyntiaikoja. Voit katsoa jutun ydinkohdat myös tältä videolta.

Suosituimmat tuotteet myydään minuuteissa

Poikkeuksellisina aikoina, kuten taloudellisen epävarmuuden ja inflaation aikana, suomalaisten kulutuksessa korostuvat niin sanotut kovat arvot.

Silloin esimerkiksi hinta, riittävä laatu ja tuotteen saatavuus määrittävät ostamista enemmän kuin esimerkiksi tuotteen merkki, materiaali tai ympäristövaikutukset, sanoo Tampereen yliopiston lehtori Harri Hokkanen johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Hokkanen uskoo, että hintojen nousu kasvattaa myös Suomessa käytetyn tavaran kauppaa entisestään.

Suosion kasvu näkyy esimerkiksi Tori.fi-sivustolla, joka on Suomen suurin käytetyn tavaran verkkokauppa. Tori on kasvanut kesästä lähtien yli 10 prosenttia, joissakin kategorioissa jopa yli 20 prosenttia, kertoo Torin liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto.

Se tarkoittaa, että sekä myyjiä että ostajia on liikkeellä enemmän.

Torin oman selvityksen mukaan suomalaisista lähes kaikki (siirryt toiseen palveluun) ottaisivat hyvillä mielin vastaan käytetyn joululahjan.

Tästä voit katsoa, mitkä merkit ovat olleet etsityimpiä Tori-sivustolla eri kategorioiden alla. Jos taulukko ei näy kokonaan, vieritä sitä vasemmalle. Kategorioita on yhteensä kahdeksan.

Vaatteet ja kengätLasteenvaatteet ja kengät
Marimekko, Nike, Peak Performance, JordanMetsola, Reima, Gugguu, Newbie, Molo
PuhelimetPelikonsolit ja pelaaminen
iPhone, Samsung, iPhone 11, iPhone 13, iPhone 12Playstation 4, Playstation 5, Silent Hill, Nintendo Switch, Xbox
Sisutustus ja huonekalutKodinkoneet
Marimekko, Artek, Ikea, Pentik, LundiaMiele, Moccamaster, Smeg, Dyson, Electrolux
Viihde-elektroniikkaLelut ja pelit
Playstation 5, Nintendo Switch, Playstation 4, Yamaha, NintendoSchleich, Lego, Baby Born, Duplo, Lego Technic

Kuluttajien välisen, eli vertaiskaupan suosiota on lisännyt myös havahtuminen siihen, että maailma on jo pullollaan tavaraa, sanoo Torin Jenni Tuomisto. Kolmas syy on Tuomiston mukaan uniikin tavaran löytämisen ilo.

Etsityimmät tuotteet myydään Torissa nopeasti, jopa minuuteissa. Hinnan lisäksi myös se, milloin ilmoituksen julkaisee, saattaa vaikuttaa myyntiaikaan.

– Viikonloppu on suosituin käyttöaika. Todennäköisintä on, että saa nopeasti myydyksi, kun tekee myynti-ilmoituksen lauantaina tai sunnuntaina, Tuomisto vinkkaa.

Mediaani myyntiaika tuotteille. Vaatteet 8 päivää, puhelimet 3 päivää, pelikonsolit 3 päivää, kodinkoneet 4 päivää, lasten vaatteet 7 päivää, lelut 5 päivää ja huonekalut 5 päivää.
Osa tuotteista myydään nopeasti. Tässä kuvattuna ovat mediaanimyyntiajat. Torissa on Tuomiston mukaan myynnissä koko ajan 1,8 miljoonaa tavaraa.

Myös sää vaikuttaa käytettyjen tavaroiden myyntiin. Kun maassa on lunta koko maassa, kaupaksi menevät erityisesti sukset, luistimet, pulkat ja toppahousut, sanoo Torin Tuomisto.

Joissakin kategorioissa kauppa käy paremmin. Esimerkiksi peräkärryistä on tänä syksynä myyty 70 prosenttia myyntiin tulleista kärryistä. Myös erilaiset lasten varusteet ovat menneet hyvin kaupaksi.

Alla ovat ne tuoteryhmät, jotka tulevat Torissa todennäköisimmin myydyiksi.

1. Peräkärryt ja trailerit 70 %. 2. Lasten polkupyörät 58 %. 3. Lasten tuolit, sängyt ja kalusteet 57 %.
Suurin todennäköisyys tulla myydyksi oli viikoilla 40–47 oli tori.fi:n tilastojen mukaan peräkärryilä, lasten polkupyörillä ja lasten kalusteilla. Kuva: Stina Tuominen / Yle

Jäikö Tori-löytö saamatta? Kokeile näitä kauppapaikkoja

Käytetyn tavaran markkinoille ovat lähteneet myös monet yritykset. Käytettyä puhelimia voi ostaa ja myydä esimerkiksi Swappielta, vaatteita Emmyltä, Zadaalta tai kivijalkakaupoista. Myös Facebook toimii käytetyn tavaran markkinapaikkana, ja sen lisäksi esimerkiksi kaupunkien asuinalueilla on omia kierrätysryhmiä. Myös kansainväliset alustat ovat kasvattaneet suosiotaan.

Yksi konkreettinen merkki käytetyn tavaran suosiosta onkin Harri Hokkasen mukaan se, että yritykset ovat ryhtyneet myymään käytettyä tavaraa uuden rinnalla. Esimerkiksi Ikea, Iittala, Verkkokauppa.com ja Puolenkuun pelit ottavat vastaan ja myyvät uuden ohella myös käytettyä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 21.12. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle