Hyppää sisältöön

Hiihtokeskusalan työehtosopimus on syntynyt – joulun ajan lakot peruuntuvat

Hiihtokeskusalalla on neuvoteltu palkka- ja työehtosopimusratkaisusta lokakuusta alkaen erittäin vaikeissa olosuhteissa.

Laskettelija on menossa Rukan kondolihissiin.
Joulun ajan lakot hiihtokeskuksissa peruuntuvat uuden työehtosopimuksen myötä. Kuvassa gondolihissejä Rukan hiihtokeskuksessa joulukuussa. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Essi Markkula

MaRan ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitukset ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen, kerrotaan matkailu- ja ravintola-alan tiedotteessa. Syntyneen sopimuksen myötä PAMin joulun ajalle julistamat lakot peruuntuvat.

Palkkaratkaisu perustuu paikalliseen sopimiseen. Paikallinen palkkaratkaisu tulee tehdä tämän vuoden loppuun mennessä. Jollei paikallisesta sopimusta saada aikaan, perälautana toimii ensi vuoden alkupuolella tehtävän matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluja koskevan työehtosopimuksen palkkaratkaisu.

Neuvottelut olivat vaikeat

MaRa ja PAM ovat neuvotelleet palkka- ja työehtosopimusratkaisusta lokakuusta alkaen erittäin vaikeissa olosuhteissa.

Erittäin korkeiksi nousseet sähkön, muun energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat heikentäneet niin hiihtokeskusyritysten kuin niiden työntekijöidenkin taloudellista tilannetta. Korkotason nopea nousu on kiristänyt taloustilannetta entisestään.

Tiedotteen mukaan myös kuntien tekemä palkkaratkaisu, joka ylittää yksityisen sektorin palkanmaksuvaran, on vaikeuttanut tilannetta entisestään.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että saavutimme yhdessä PAMin kanssa palkkaratkaisun, joka mahdollistaa molemmille osapuolille tärkeimmän asian eli asiakkaiden palvelemisen. Liitot ohjeistavat yhdessä osapuolia palkkaratkaisussa huomioon otettavista asioista, MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo toteaa tiedotteessa.

Myös PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo sopimuksen olevan tällä hetkellä paras mahdollinen.

– Ajankohta neuvotteluille oli haastava ja hiihtokeskusalan lakkojen paine tuotti osaltaan tulosta. Alalla on hyviä kokemuksia paikallisesta sopimisesta ja nyt nähdään, miten yrityksiltä löytyy valmiutta sopimiseen, kommentoi Rönni-Sällinen PAMin tiedotteessa**.**

Työehtosopimuksen syntymisen myötä PAMin joulun ajalle julistamat lakot peruuntuvat. Lakko olisi koskenut Rukakeskus Oy:n hiihtokeskusta Kuusamossa, Huippupaikat Oy:n hiihtokeskuksia Kuopiossa (Tahko) ja Sotkamossa (Vuokatti), Oy Levi Ski Resort Ltd hiihtokeskusta Kittilässä, Pyhätunturi Oy:n hiihtokeskusta Kemijärvellä ja Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:n hiihtokeskusta Kolarissa.

– Joulun aika on erittäin tärkeä aika hiihtokeskuksille. Joulun ajan lakko olisi heijastunut erittäin kielteisesti myös matkailukeskuksissa olevien ravintoloiden ja muiden palvelujen toimintaan, kommentoi Varmo.

Juttua muokattu kello 15.38 lisäämällä tiedot hiihtokeskuksista, joita lakkouhka koski.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 16. joulukuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle